Ako su kemijske analize točne, radi se o genocidu lokalnog stanovništva!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Iz Eko-udruge "Ravni kotari" i jučer su podsjetili kako troska dovezena u Biljane Donje prijeti okolišu i ljudima

Nakon što je u Škabrnji Eko udruga "Ravni kotari" održala tribinu pod nazivom "Kako zaštititi sebe i okolinu", jučer je u Zemuniku sazvana i konferencija za medije. Teme su bile, u Zadarskoj županiji aktualni problemi, oko Crnog brda te o, po ovoj udruzi, sporne lokacije Županijskog centra za gospodarenje otpadom zapadno od Biljana Donjih.

Na jučerašnjoj konferenciji u Zemuniku bio je i poznati eko aktivist Vjeran Piršić iz EKO Kvarnera, koji je, kaže, došao pomoći lokalnim eko udrugama oko ova dva velika ekološka problema.

Šibenčani i dalje dovoze trosku

- Vi imate ovdje Crno brdo, a mi smo takav sličan problem imali u Bakru 2004. godine. Vi ćete imati Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima, a mi smo ga imali u Marišćini. U Bakar se materijal sličnog sastava kao što je ovaj vaš u Biljanima, dovozio s područja bivše koksare. Ako su kemijske analize točne tamo se radi o genocidu lokalnog stanovništva bez obzira na nacionalnost, to je brdo kancerogenog materijala, alarmirao je jučer Piršić, napominjući kako se radi o brdu na otvorenom, što znači da po njemu djeluje kiša, vjetar, sve to ulazi u podzemne vode, eko sustav je ugrožen, kao i izvori pitke vode, kazao je Piršić.

Zdravko Belušić, predsjednik Eko-udruge "Ravni kotari" i jučer je podsjetio kako troska dovezena u Biljane Donje prilikom sanacije iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura još uvijek prijeti prirodi i okolišu na širem području okolnih naselja i nastavlja stvarati probleme stanovništvu.

- U Škabrnji su nam sinoć rekli da je u zadnjih nekoliko dana dovezeno 15-ak kamiona troske na Crno brdo. To se i dalje dovozi, a nama su neki dan iz šibenskog TEF-a poslali dopis u kojem stoji da je sanacija te tvornice uspješno privedena kraju. Napunili su 21 hrpu otpada, srušili tvornicu, na Crno brdo dovezli su trosku koju nisu ispitivali, i to je njima uspješna sanacija, kaže Belušić.

Ne odustaju od javne rasprave

Zbog ovog problema Udruga "Ravni kotari" obraćala se svima, od predsjednika države, Vlade i Sabora do pučkog pravobranitelja. Na ovog potonjeg uputili su ih, kaže Belušić, iz Europske komisije.

- Najbolji prijam imali smo kod pučkog pravobranitelja, a u siječnju ove godine dobili smo i odgovor iz ministarstva u kojem kažu kako se studija za okoliš Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim mora ponovno raditi u smislu novonastale situacije, te da će uskoro sazvati novi sastanak gdje ćemo biti pozvani i mi iz Udruge. Nakon toga sazvat će se nova javna rasprava uz punu prezentaciju cijelog projekta. Mi od te rasprave puno očekujemo i nećemo odustati od nje, kazao je Belušić.

Vjeran Piršić jučer u Zemuniku upozorio je također kako se forsiraju županijski centri za gospodarenje otpadom koji su preblizu jedan drugome.

- Neće biti toliko volumena otpada za toliko centara. Mi smo taoci politike koja je nametnula te centre koji su definitivno prekapacitirani, tehnološki zastarjeli i neupotrebljivi, zaključio je Piršić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno