Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ako su kemijske analize točne, radi se o genocidu lokalnog stanovništva!

Autor: Ljiljana Jurjević

04.06.2013. 22:00
Ako su kemijske analize točne, radi se o genocidu lokalnog stanovništva!

Foto: Vedran SITNICA



Iz šibenskog TEF-a poslali su nam dopis u kojem stoji da je sanacija te tvornice uspješno privedena kraju. Napunili su 21 hrpu otpada, srušili tvornicu, na Crno brdo dovezli su trosku koju nisu ispitivali, i to je njima uspješna sanacija – Zdravko Belušić, predsjednik Eko-udruge “Ravni kotari”


Nakon što je u Škabrnji Eko udruga “Ravni kotari” održala tribinu pod nazivom “Kako zaštititi sebe i okolinu”, jučer je u Zemuniku sazvana i konferencija za medije. Teme su bile, u Zadarskoj županiji aktualni problemi, oko Crnog brda te o, po ovoj udruzi, sporne lokacije Županijskog centra za gospodarenje otpadom zapadno od Biljana Donjih.
Na jučerašnjoj konferenciji u Zemuniku bio je i poznati eko aktivist Vjeran Piršić iz EKO Kvarnera, koji je, kaže, došao pomoći lokalnim eko udrugama oko ova dva velika ekološka problema.
Šibenčani i dalje dovoze trosku
– Vi imate ovdje Crno brdo, a mi smo takav sličan problem imali u Bakru 2004. godine. Vi ćete imati Centar za gospodarenje otpadom u Biljanima, a mi smo ga imali u Marišćini. U Bakar se materijal sličnog sastava kao što je ovaj vaš u Biljanima, dovozio s područja bivše koksare. Ako su kemijske analize točne tamo se radi o genocidu lokalnog stanovništva bez obzira na nacionalnost, to je brdo kancerogenog materijala, alarmirao je jučer Piršić, napominjući kako se radi o brdu na otvorenom, što znači da po njemu djeluje kiša, vjetar, sve to ulazi u podzemne vode, eko sustav je ugrožen, kao i izvori pitke vode, kazao je Piršić.
Zdravko Belušić, predsjednik Eko-udruge “Ravni kotari” i jučer je podsjetio kako troska dovezena u Biljane Donje prilikom sanacije iz šibenske Tvornice elektroda i ferolegura još uvijek prijeti prirodi i okolišu na širem području okolnih naselja i nastavlja stvarati probleme stanovništvu.
– U Škabrnji su nam sinoć rekli da je u zadnjih nekoliko dana dovezeno 15-ak kamiona troske na Crno brdo. To se i dalje dovozi, a nama su neki dan iz šibenskog TEF-a poslali dopis u kojem stoji da je sanacija te tvornice uspješno privedena kraju. Napunili su 21 hrpu otpada, srušili tvornicu, na Crno brdo dovezli su trosku koju nisu ispitivali, i to je njima uspješna sanacija, kaže Belušić.
Ne odustaju od javne rasprave
Zbog ovog problema Udruga “Ravni kotari” obraćala se svima, od predsjednika države, Vlade i Sabora do pučkog pravobranitelja. Na ovog potonjeg uputili su ih, kaže Belušić, iz Europske komisije.
– Najbolji prijam imali smo kod pučkog pravobranitelja, a u siječnju ove godine dobili smo i odgovor iz ministarstva u kojem kažu kako se studija za okoliš Centra za gospodarenje otpadom u Biljanima Donjim mora ponovno raditi u smislu novonastale situacije, te da će uskoro sazvati novi sastanak gdje ćemo biti pozvani i mi iz Udruge. Nakon toga sazvat će se nova javna rasprava uz punu prezentaciju cijelog projekta. Mi od te rasprave puno očekujemo i nećemo odustati od nje, kazao je Belušić.
Vjeran Piršić jučer u Zemuniku upozorio je također kako se forsiraju županijski centri za gospodarenje otpadom koji su preblizu jedan drugome.
– Neće biti toliko volumena otpada za toliko centara. Mi smo taoci politike koja je nametnula te centre koji su definitivno prekapacitirani, tehnološki zastarjeli i neupotrebljivi, zaključio je Piršić.