Koncertno zbogom uz Händela i Bacha

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Fabio ŠIMIĆEV
Zadarski komorni orkestar ove sezone je nastupio pet puta

Peti i posljednji koncert Zadarskog komornog orkestra u sezoni 2012./2013. i ujedno posljednji u Koncertnoj sezoni koju organizira Hrvatsko narodno kazalište Zadar održan je u ponedjeljak u crkvi sv. Donata.

Zadarski komorni orkestar, pod vodstvom koncert-majstora Marca Grazianija predstavio se kroz barokni glazbeni repertoar prepun naglih promjena i kontrasta.

Koncert je otvoren s concertom grossom, op6., br. 4 u a-molu Georga Friedricha Handela. Concerto grosso jedan je od dva oblika koncerta koji se razvio potkraj 17. stoljeća. Handel se u 6. opusu pokazuje kao istinski majstor te, tada iznimno popularne glazbene forme.

Vrhunac baroknog komornog stvaralaštva

Radi se o najprofinjenijim Händelovim partiturama s tog područja. Skladao ih je u samo mjesec dana u rujnu 1739., a John Walsh ih je, uvidjevši njihovu kvalitetu, brže-bolje izdao već početkom sljedeće godine i nazvao Dvanaest velikih koncerata. Händel je opus 6 zamislio kao instrumentalna intermezza za svoju zborsku koncertnu sezonu. Ispostavilo se da je stvorio djela koja zaslužuju mnogo veću pozornost nego da popunjavaju rupe između velikih zborskih djela. Kao britak, mudar i dobar menadžer, Händel je odmah to shvatio i tim djelima osigurao dostojanstveno mjesto na koncertnim programima diljem Engleske i Europe.

Uslijedio je Brandenburški koncert br. 6 u B - duru, BWV 1051. Radi se o djelima koja predstavljaju sam vrhunac Bachovog komornog stvaralaštva, kao i vrhunac baroknog komornog stvaralaštva općenito. Za razliku od ostalih koncerata Bach u ovom posljednjem koristi isključivo gudače i čembalo. Svi ostali koncerti obogaćeni su puhačima pa tako i kontrastnim bojama. No Bach se namjerno ograničio isključivo gudačima i čembalom, te čak izbacio violine.

Strastveni interpret barokne glazbe

Potom se na repertoaru našao Telemannov Koncert za flautu u D-duru i Vivaldijev Koncert za piccolo flautu u C-duru u kojima je solist bio Dani Bošnjak.

Zadarskoj publici Bošnjak je poznat kao član ansambla Acoustic project, kao gost Zadarskog komornog orkestra kao i Glazbenih večeri u Sv. Donatu. Bio je zaposlenik zagrebačke i splitske Opere, a danas je zaposlenik Zagrebačke filharmonije i član Hrvatskog baroknog ansambla. Nositelj je nekoliko državnih nagrada te Nagrade "Darko Lukić". Strastveni je interpret barokne glazbe i u nas jedan od najuglednijih flautista uopće.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno