Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Moroskok stiže u Jazine?

Autor: Vanja Mirčeta

04.06.2013. 22:00
Moroskok stiže u Jazine?


Još jedna zadarska atrakcija ovih je dana “isplivala” na površinu. Naime, po pričama iz davnina, Zadar je svojedobno, prije nekih 11 godina imao fontanu na moru, čuveni moroskok, na koji su posljednjih godina svi zaboravili. Kako doznajemo od direktora gradske tvrtke Obala i lučice trenutačno se još uvijek nalazi na mjestu gdje Pauk služba dovozi pogrešno parkirana vozila – parkiralištu Obala i lučica na Ravnicama. Tamo je dok se ne pronađe nova, bolja lokacija od one prvobitne, ispred stare zgrade Maraske. Naime, dok je bio na toj lokaciji moroskok je često izvlačen na remont uz ogromne financijske izdatke. Spomenutoj gradskoj tvrtki je Grad Zadar odredio da održava morsku fontanu.
Eduard Duka, direktor Obala i lučica ističe kako je moroskok popravljen i konzerviran do ponovnog stavljanja u pogon.
– Nismo ga vratili na lokaciju gdje je bio postavljen, ispred stare zgrade Maraske, jer se pokazalo kako to mjesto nije najbolje pogođeno zbog utjecaja mora, odnosno soli i algi. Tamo ima dosta valova, što je posebno izraženo ljeti, kad stalno ima maestrala i tramontana, pa je moroskok neprestano “plesao” na valovima, što je omogućavalo prodor mora u njegove osjetljive dijelove zbog čega se stalno kvario. Za svaki popravak trebalo ga je vaditi iz mora, a kako to nije brod, bile su potrebne specijalne dizalice i transport do lokacije za popravak, što je značajno poskupljivalo njegovo održavanje, pojasnio je Duka.
Dodao je kako je moroskok repariran i konzerviran i čeka bolje dane u skladištu Obala i lučica na Ravnicama. Naime, lokacija za njegovo ponovno postavljanje još uvijek nije pronađena.
– Moroskok je predviđen za mirne lokacije na kojima nema velikih djelovanja mora i vjetra. Stara lokacija nije najsretnije rješenje jer je tamo bio veliki mehanički utjecaj mora, tako da se moroskok vrlo često kvario. Dok je tamo bio nekoliko smo ga puta morali vaditi i popravljati. Bilo bi najbolje kada bismo svi skupa razmislili o tome gdje bi mu bila najbolja lokacija. Mislim da bi to bile Jazine. Prednji dio uvale Jazine je plovni put i to ne dolazi u obzir, ali ovaj donji dio na kojem se sad uređuju privezišta za brodice, tu bi se mogao postaviti negdje u sredini. Moroskok se mora postaviti gdje nečemu služi, svojoj svrsi kao gradska atrakcija, ali o lokaciji se mora dobro razmisliti jer to nije proizvodno sredstvo koje ovisi o politici neke tvrtke, rekao je Duka.