Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Najbolji maslinari omiške udruge su – Zadrani!

Autor: Maja Marinović

04.06.2013. 22:00
Najbolji maslinari omiške udruge su – Zadrani!

Foto: Maja MARINOVIĆ



Ivica Vlatković iz Novigrada i Dragutin Pjelik iz Biograda na Moru višegodišnji su članovi Udruge. Ujedno su i najbolje plasirani maslinari u kategoriji za prosječno najboljih pet ulja s Povenjaka od 2007. do 2013. godine


Članovi Udruge maslinara Paićuša iz Piska proslavili su svečano Dan svoje udruge u naselju Slime kraj Omiša. U pitoresknom mjestu, smještenom između uvale Vrulja i prijevoja Dubaca s jedne, te rijeke Cetine s druge strane, okupio se veliki broj članova koji su tijekom jednodnevnog druženja ispunjenog bogatim programom prikladno obilježili Dan udruge.
100 tona ploda
Predsjednik Udruge Nedjeljko Fistonić prisutne je podsjetio na godišnje aktivnosti koje su članovi vrijedno izvršili.
– Broj organiziranih akcija u maslinicima smo povećali, naš časopis “Moje masline” se redovito izdaje, naša manifestacija Povenjak je ove godine bila najposjećenija. Nadalje, kvalitetu našeg ulja potvrdili smo na svim manifestacijama na kojima su naši članovi sudjelovali. Dr. Ivica Vlatković je vice prvak na manifestaciji Dani mladog maslinovog ulja koja se održava u Vodicama. Željko Karaman je pobijedio u kategoriji ulja blagog okusa na 16. susretu maslinara Oleum Olivarum u Krasici. Na manifestaciji Ulika u Medulinu od 10 najboljih ulja navedene manifestacije pet ulja je naših članova, što je dokaz da su dalmatinska ulja jednako dobra kao i istarska, da ne kažem i bolja od njihovih. Ovdje treba naglasiti da je ocjenjivanje ulja u Medulinu vršio prvi službeni državni panel iz Poreča. Leccino je najbolja sorta u 2012. godini. I pored šteta koje je napravila prošlogodišnja zima članovi Udruge imaju 10 posto veći prinos nego godinu dana prije. Približavamo se ukupnoj godišnjoj proizvodnji od 100 tona ploda. Ukupno imamo 18 članova Udruge koji imaju prosječnu godišnju proizvodnju od jedne tone i više, kazao je s ponosom Nedjeljko Fistonić te se osvrnuo i na dvije višegodišnje akcije koje Udruga provodi.
– Naše dvije akcije koje vodimo, a to je ocjenjivanje kvalitete ekstradjevičanskog maslinovog ulja u trgovinama i u ugostiteljskim objektima, izazvale su ove godine burne reakcije. Sigurni smo da će se u narednom periodu znatno poboljšati kvaliteta ekstradjevičanskih maslinovih ulja u trgovinama te zaštititi naše domaće ulje i uvesti veće kontrole uvoznih ulja. Tome u prilog ide činjenica da je Ministarstvo poljoprivrede imenovalo prvi državni panel za ocjenjivanje kvalitete i kakvoće maslinovih ulja, a to je panel Instituta za maslinarstvo u Poreču, istaknuo je Nedjeljko Fistonić.
Nakon uvodnih riječi predsjednika Fistonića program se nastavio promoviranjem novih članova, podjelom zahvalnica za pomoć u radu Udruge i dodjelom priznanja za kvalitetu ulja.
Ekstra ekstradjevičansko ulje
Dvojica maslinara iz Zadarske županije, dr. Ivica Vlatković iz Novigrada i Dragutin Pjelik iz Biograda na Moru, višegodišnji su članovi Udruge maslinara Paićuša. Ujedno su i najbolje plasirani maslinari u kategoriji za prosječno najboljih pet ulja s Povenjaka od 2007. do 2013. godine. Dr. Vlatković još je dobio i priznanje za izuzetne zasluge u radu i aktivnostima Udruge.
– Vodstvo Udruge Paićuša dodjeljuje svake godine priznanje svojim članovima za osvojeni prosjek broja bodova na natjecanju Povenjak. Osvojio sam drugo mjesto od 94,89 bodova, što dokazuje kontinuitet visoke kvalitete ekstradjevičanskog maslinovog ulja koje je potvrđeno i na drugim manifestacijama u Hrvatskoj i Europi. I dalje ću nastojati održati visoku kvalitetu svog EDMU-a te na taj način opravdati sva dobivena priznanja. Dan udruge Paićuša je odlično osmišljen, uputio bih čestitke organizatorima i svim nagrađenim maslinarima, rekao nam je Dragutin Pjelik.
Vlatković: Ovo je kruna godišnjeg rada
– Izuzetna mi je čast dobiti priznanja kao član najbolje maslinarske udruge u Hrvatskoj. Udruga Paićuša od svoga osnutka pa do danas po svim je rezultatima koje postiže na manifestacijama, domaćim i međunarodnim, potvrdila da se isplatio dugogodišnji rad i trud svih članova na podizanju proizvodnje i kvalitete maslinovog ulja. Znanstvenim pristupima i analizama užeg vodstva Udruge te dovođenjem brojnih agronomskih stručnjaka kod članova rezultiralo je kvalitetnim pristupom rada u maslinicima, a samim time i proizvodnjom kvalitetnih maslinovih ulja. Zatim, organizacijom brojnih predavanja i otvaranjem maslinarskog portala Paićuša Pisak, u koji su se uključili brojni maslinari sa užeg i šireg područja, pomoglo se u osposobljavanju novih članova Udruge. Dodjela priznanja na Dan udruge je sama kruna godišnjeg rada koja svakako nama nagrađenim članovima mnogo znači. Zahvaljujem se predsjedniku Fistoniću i ostalim članovima Udruge što su svojim angažmanom najzaslužniji za velike uspjehe koje je postigla Udruga na području maslinarstva, naglasio je dr. Vlatković.