Počasni konzuli otvaraju vrata suradnje i prijateljstva

Slika korisnika admin
Rima Koić
Rima Koić, rođena Litavka i počasna konzulica Litve

Na području Zadarske županije trenutačno djeluju tri počasna konzula čija je uloga, uz promociju države koju u Hrvatskoj zastupaju, poticanje gospodarske i kulturne suradnje dviju država, ali i prijateljskih veza među njihovim narodima.

Za razliku od karijernih diplomata u veleposlanstvima i generalnim konzulatima, počasni konzuli najveći dio posla obavljaju izravno "na terenu", gdje su operativna i najbrža pomoć građanima države koju predstavljaju. Njihova uloga nipošto nije tek počasne i protokolarne naravi, kako bi to sam naziv mogao sugerirati, već svojim radom i aktivnostima uvelike pridonose produbljivanju odnosa između matične države i države primateljice.

Uglavnom je riječ o državljanima zemlje u kojoj obnašaju funkciju, uglednim, zaslužnim i materijalno situiranim građanima, koji za svoj rad ne primaju naknadu, a s matičnom državom povezani su profesionalnim radom ili rodbinskim vezama.

Na području Zadarske županije danas djeluju počasni konzulati Ukrajine, Litve i Makedonije, a djelokrug njihova rada obuhvaća više jadranskih županija - od Ličko-senjske do Dubrovačko-neretvanske.

Na pitanje kako bi najkraće opisao ulogu počasnog konzula u Republici Hrvatskoj, Nikola Malić, koji je već deset godina počasni konzul Ukrajine sa sjedištem u Zadru, odgovara:

- Počasni konzul Hrvatskoj otvara vrata u zemlji koju predstavlja.

Ukrajinski počasni konzulat otvoren je još 2003. godine i prvi je konzulat neke države u Zadru. S ovom velikom istočnoeuropskom zemljom počasnog konzula Nikolu Malića vežu dugogodišnje poslovne veze. Njegovi prvi poslovni kontakti s Ukrajinom, tada još dijelom SSSR-a, sežu u osamdesete godine prošlog stoljeća kad je ovaj rođeni Osječanin bio direktor Luke u Osijeku, iz koje se roba Dravom i Dunavom prevozila do ukrajinskog Crnog mora.

- Krajem 80-ih godina otišao sam u privatnike i nastavio poslovati u Ukrajini u građevinskom biznisu. Upoznao sam mnoge ljude, uspostavio brojne poslovne, ali i prijateljske kontakte, što mi svih ovih godina umnogome koristi u obnašanju ove dužnosti koja je velika čast, ali i obveza, kaže Nikola Malić, koji je kao počasni konzul prije dvije godine sudjelovao na međunarodnom turističkom sajmu u Kijevu, na kojemu je bila i brojna gospodarska delegacija Zadarske županije.

- Za moju domovinu mi nije ništa teško, riječi su Litavke Rime Koić, počasne konzulice Republike Litve, koja nas je dočekala pred uredom počasnog konzulata u Starigradu-Paklenici, otvorenom u srpnju prošle godine. S obzirom da veliki broj turista iz Litve dolazi upravo u Općinu Starigrad, u tom je mjestu otvoren i ured počasnog konzulata ove baltičke države koja od 1. srpnja, s ulaskom Hrvatske u EU, preuzima predsjedanje Unijom.

Rima Koić, djevojačkim prezimenom Staponkute, Litavka iz grada Kuršenaia na sjeveru Litve, u Zadar je došla prije 24 godine, a dovela ju je ljubav.

- Moj suprug je tada bio zaposlenik zadarskog SAS-a i radio je u Litvi, gdje smo se 1988. godine upoznali na jednom rođendanu. U Litvi smo sklopili civilni, a u Hrvatskoj crkveni brak, kaže Rima Koić koja je vrlo brzo i odlično naučila hrvatski, te je već dugi niz godina jedini ovlašteni sudski tumač za litavski jezik na području Zadarske županije. Zbog prirode prevoditeljskog posla, ali i rada u turističkoj djelatnosti godinama je bila na usluzi litavskim turistima, zbog čega je i odabrana za dužnost počasne konzulice koju obavlja s mnogo volje i ljubavi.

Uz ukrajinski i litavski, u Zadarskoj županiji djeluje još i počasni konzulat Republike Makedonije, a dužnost počasnog konzula od 2009. godine obnaša Gzim Redžepi, liječnik u zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti "Jordanovac."

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno