Pridraga dobila hotel za - pse

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Ivo Sertić, Miljenko Žuža, Martino Klapan

U Zadarskoj županiji otvoreni su prvi kavezi za čuvanje pasa. Ukoliko morate na put ili sami niste u mogućnosti posvetiti dovoljno vremena svom psu zbog mnogobrojnih razloga, odsad svog ljubimca možete ostaviti na čuvanje u Pridrazi u zaseoku Klapani, gdje su izgrađena četiri moderna kaveza.

"Kućna" atmosfera

- Inicijativa je potekla od Ive Šerića, pomorskog strojara iz Splita, strastvenog zaljubljenika u pse, poglavito u bretonce, govori Martino Klapan Maćo, tajnik Kinološke udruge Posedarje, na čijem je terenu nadomak obiteljske kuće i podignuta zgrada s četiri kaveza.

Sveukupna investicija je oko 70.000 kuna, a u kavezima obloženim pločicama i kućicom su trenutačno tri bretonca.

- Suradnja sa KU Posedarje i prijateljstvo sa dugogodišnjim predsjednikom Miljenkom Žužom dovelo me u Pridragu kod našeg Maće, strastvenog zaljubljenika u pse ptičare, govori Šerić.

Kako je godišnje dva puta kao pomorac po tri mjeseca na svjetskim morima Šeriću je bio problem naći osobu ili ustanovu za čuvanje svojih ljubimaca.

- Čuvanje pasa nije samo pružanje hrane i vode ljubimcu dok je izvan svog doma. Provođenje kvalitetnog vremena s psom znači miran san vlasnika, kaže Šerić prije fešte upriličene u Klapanovim dvorima u povodu otvaranja kaveza za pse.

- Dok sam na brodu odsad sa sigurnošću znam da će se moj bretonac osjećati opušteno u kućnoj atmosferi, sličnoj onoj na koju je navikao. Dakako, uz uobičajene dnevne rutine koje uključuju približno vrijeme i vrstu prehrane, šetnje te odlazak na lovačke terene, zadovoljno će splitski pomorac.

Naime, uvijek je bila praksa da su lovci dolazili u Zadar i okolna lovišta u lov ili po ocjene i dozvole za svoje pse. Zahvaljujući vrijednim članovima KU Posedarje organizirane su brojne ocjene oblika i rada pasa na lovačkim područjima, baš tamo gdje lovac i njegov pas love.

- Na kinološkim natjecanjima ptice se ne odstrijeljuju već je psi samo "fermaju", nakon čega "pucači" simuliraju hitce i improviziraju njezino ustrjeljenje kako bi psi mogli pritom u potpunosti iskazati svoje vještine i rad pred sucima, objašnjava donedavni predsjednik Žuža, koji je zajedno s ostalim članovima zaslužan za to da je KU Posedarje danas uspješna i poznata udruga u Hrvatskoj i okruženju.

Psi na sigurnom

Dobar njuh lovački psi dobivaju rođenjem. Pas mora imati određenu oštrinu prema divljači, što se može otkriti u nešto starijoj dobi. Štoviše, pas kvalitetnijeg podrijetla uz potrebno iskustvo na terenu vrlo brzo pokazuje ono što se od njega i očekuje.

- Potreban mu je strog, ali smiren, pouzdan i samouvjeren vlasnik koji umije da postavi jasna pravila ponašanja i granice koje pas mora poštivati. Zbog jakog lovačkog nagona, bretonac voli lutati, pa su u ovako modernim kavezima zaista na sigurnom, ponosno će Marinko Klapan Maćo.

Iako su kavezi prvenstveno otvoreni za Klapanove i Šerićeve pse uvijek će biti slobodan jedan ili dva kaveza za čuvanje pasa drugih vlasnika, poručili su.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno