Zvučne knjige promijenit će život slijepim osobama

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN
Na predstavljanju projekta svi su izrazili zadovoljstvo jer će pomoći onima koji ne vide

Zadarska znanstvena knjižnica započela je provedbu projekta "Talking books - improving accessibility of public library services for blind and visually impaired persons", ili u prijevodu "Zvučne knjige - povećanje pristupačnosti javnih knjižnica slijepim ili slabovidnim osobama", u sklopu kojega će u prostoru knjižnice izgraditi i urediti studio za snimanje audioknjiga, kao i nabaviti vozilo za prijevoz slijepih i slabovidnih osoba, a za što su dobili 49.955 eura.

 - Ovaj projekt je samo djelić priče koju smo započeli prije četiri godine kad smo promovirali novu uslugu za slijepe i slabovidne osobe. Dvije godine nakon toga otvorili smo čitaonicu za slijepe i slabovidne kad smo izradili i čvrstu rampu kako bismo olakšali ulazak osobama s invaliditetom u knjižnicu. Prije dvije godine, 2011., počeli smo s nizom edukacijskih radionica namijenjenih slijepim i slabovidnim osobama koje se kontinuirano provode i danas. Ovim projektom zvučnih knjiga zaokružili smo cijelu priču s ciljem da obogatimo život tim korisnicima, rekao je Miro Grubić, ravnatelj Znanstvene knjižnice Zadar.

Istaknuo je da zvučni studio za snimanje knjiga postoji samo u Zagrebu, tako da će Zadar biti drugi grad u Hrvatskoj s tom uslugom.

Voditeljica projekta Norma Miočić istaknula je da je ugovor potpisan 20. ožujka i imaju rok od 12 mjeseci da dovrše projekt, odnosno da opreme studio i nabave vozilo.

 - Tijekom ovog projekta trebamo snimiti pet zvučnih knjiga, a na tom projektu će nam pomoći glumci Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Kazališta lutaka koji će svojim glasovima oživjeti knjigu i približiti je slijepim i slabovidnim osobama, rekla je Miočić istaknuvši kako će na kraju projekta nositelji napraviti zajedničku web platformu preko koje će slijepe osobe moći preuzimati zvučne knjige.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno