Kamo ide SDP?

Slika korisnika admin

Laži, kriminal, praćenja, nadzori, spletke, podmetanja, zlouporaba položaj i ovlasti, nepotizam - sve su to riječi za koje su se još donedavno u SDP-u kleli da ne mogu biti izgovarane u njihovoj „drugarskoj" atmosferi socijaldemokracije i tolerancije jer su prije svega rezervirane za HDZ.

Na tome je, bez rezultata na području gospodarstva, stranka dugo gajila nadu u dobar rejting, a onda se dogodila smjena Linića s mjesta ministra financija, poraz na EU izborima i Slavkova osvetnička presica na kojoj je prozvao ni manje ni više nego zakletog poštenjačinu Milanovića za kojega je, pak, taj Slavkov slučaj završio iako je, sudeći po komešanju svih struktura i službi u državi, zapravo tek započeo.

SDP se našao u slijepoj ulici jer je u javnosti prokockan imidž poštene stranke i bez obzira na to što istrage otkrile, i tko na koncu bio kriv ili prav.

Naime, dok se ne naziru konkretni pomaci na polju ekonomije i gospodarski rast, teško je i žalosno gledati i slušati kao se cijela zemlja digla na noge i na detektor laži sad stavlja donedavno dvije ključne figure - Vlade. Sve kao da je odjednom stalo dok se odigrava dijelom i osobni obračun bivšeg ministra i premijera, a svrstavanje u dva stranačka tabora traje premda SDP-ovci i dalje pričaju kako im je iznad svega ugled stranke pa neki čak ne priznaju bilo kakav sukob jer kažu za to je potrebno dvoje.

Ispada da se Linić sukobio sam sa sobom, a minorizira se činjenica da je SDP došao u teško razdoblje skupljanja krhotina svoje vjerodostojnosti.

Oko Milanovića i Linića, okupljaju se istomišljenici. Zasad je Milanović okupio više takvih pa izbacivanje Linića iz stranke ide na sutrašnji Glavni odbor SDP-a. No, indikativno je što su protiv Linićevog izbacivanja bili Zlatko Komadina, Rajko Ostojić, Mirando Mrsić i Davor Bernardić, ljudi iz jakih „crvenih" utvrda Rijeke i Zagreba. Kada se tome doda i izjava primorsko-goranskog župana i potpredsjednika stranke Komadine da će se kandidirati na mjesto predsjednika stranke onda biva jasnije kako se jezgra nezadovoljnika s Milanovićevim stvorila i da ima plan. Sugerirao je Komadina, znakovito, kako je subota novi dan. Izrekao je još nešto važno, a to je da je prava i prva tema Predsjedništva i Glavnog odbora ne sukob Linić-Milanović nego kamo ide SDP, no valjda je svjestan da je, apostrofirajući Linića, i on promašio temu.

Kada je predsjednik Josipović podnio izvješće da SOA nije nadzirala Linića, došao je na red saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost da provede svoje izvide ostalih službi, MUP-a, a Linić kliče da ne laže.

No, ostaje u zraku pitanje koje mnogi postavljaju vezano za ključanje u SDP, a to je zašto je, svojom glavom misleći, bivši ministar financija o svemu šutio dok ga premijer nije smijenio?! Zašto je i Milanović šutio cijelo vrijeme dok njegov najvažniji ministar s njim nije komunicirao? Zar je čekao, znajući Linića, da mu se ovaj pokori i pokunjeno zamoli za pomirenje i čašicu drugarskog razgovora? Kakva je to politička odgovornost? Nije li to preskupa igra u državi osiromašenoj neodgovornim politikama i krizom?

Bez obzira kako završio „državni slučaj broj jedan", sve je razvidnije kako je premijer Milanović, pa bio čist kao suza, sve manje osoba koju javnost percipira kao nekog tko bi opet mogao uzdići SDP. Picula se za sada ne javlja, a mnogi, nakon uspjeha na EU izborima, upravo u njemu vide spasitelja stranke koja je sama sebi podmetnula nogu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno