Sajam otočkih proizvoda uz srdele na ražnju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Lucija GRBIN

Nevjerojatna se inicijativa Saljana i Dugootočana javlja u  posljednje vrijeme. Ovo kultno mjesto zapljuskuju događaji jedan  za drugim. Tako se je uz manifestaciju Dani ljekovitoga bilja Dugog  otoka po prvi puta u Salima održao i Sajam otočkih proizvoda. Na  Pijažolovom mulu svoje su rukotvorine, pomasti, suvenire, kamene  kipove, delicije od mlijeka, plodove mediteranskog voća izlagali  otočani iz više mjesta.

Na prekrasno uređenim štandovima, među cvjetnim aranžmanima Julije Didović svoje su travarice, proizvode na bazi ljekovitog bilja, džemove, slike, riblje konzerve, oku, nosu i nepcima izlagali  Saljani, Daro, Tea i David,  Žmanac Nikica, otočani iz Verunića, Mare iz Silbe. Djevojke iz Tkona knjigama i lecima strasno su govorile  o nevjerojatnom Škrapingu. Nataša iz Neviđana slikama je pokazala ljepote svoga mjesta, Krunoslav iz Tkona dičio se je sa pletenim  bokobranima. Posjetitelji su se divili i nakitu od kamena Krešimira  iz Verunića.

Cijeli događaj odisao je mirisima proizvoda Mardešića. Umješni  kuhari Drago, Ivo, Nedo iz Sali i kuhar iz Luke spretno su pekli  srdele na ražnju, izvorno saljski specijalitet.

Cijeli dan po sajmu su se vrzmale organizatorice Sajma iz Turističke zajednice Lucija Grbin i Jelena Antišin dobroćudno se  smješkajući jedinstvenoj atmosferi i uspjehu same manifestacije.

Marija, Vanda i Dinka častile su sudionike svojim fritama.

Mala Tovareća mužika Pulići i dječaci i djevojčice u narodnim  nošnjama, djevojke iz klape Kanica, zvukom rogova i balanjem kola, oduševili su nekoliko stotina posjetitelja - od naših prijatelja iz  Slovenije, koji su cijeli tjedan imali zgusnuti program u upoznavanju prirodnog bogatstva Dugog otoka, do turista iz svih krajeva Europe i Dugootočana. U sklopu ovog tjedna saljski glumci gostima  su predstavili život mitoloških bića Peteročića u njihovim izvornim  nastambama.

Imaju li Sajam otočkih proizvoda u Salima i Dani ljekovitog bilja  Dugog otoka budućnost? Itekako!

To nam potvrđuju i organizatori iz Turističke zajednice , Parka  prirode Telašćica, Hotela Luka, Knjižnice Sali, eko postaje Barbaroža, te sponzori tvornica Mardešić, Općina Sali, Komunalno  društvo, Hotel Sali, Adamo, Gabrijel i proizvođači izvornih otočkih  rukotvorina i delicija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno