Stara utvrda kao nova turistička ponuda

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Dozidavanje postojećih zidova u visinu odvijat će se samo djelomično

Ministarstvo kulture odobrilo je 150.000,00 kn u Programu zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima za sanaciju utvrde Fortica, najvrjednijeg fortifikacijskog sklopa na otoku Pagu pored ostataka utvrđenoga Grada.

Program sanacije će se raditi u osam faza budući kompletni troškovi sanacije iznose oko 900.000,00 kn.

Ministarstvo kulture već dvije godine odobrava sredstva za sanaciju ovog vrijednog objekta, pa je tako u sklopu provođenja Programa kulturnog razvitka u 2013. godini sklopilo s Gradom Pagom Ugovor o korištenju sredstava Ministarstva s odobrenim iznosom od 100.000,00 kuna za građevinsku sanaciju ovog kulturnog dobra.

Također, Ministarstvo kulture je kroz Program javnih potreba u kulturi u 2012. godini financiralo i izradu projektne dokumentacije vrijedne 61.300,00 kn.

Na kulturnom dobru izvršeni su građevinski radovi - pripremni i zemljani radovi, zidarski i tesarski radovi. Prema arhitektonskom projektu sanacije izrađenom u Uredu ovlaštenog arhitekta Denisa Korena, dipl.ing.arh., iz Zadra, planiranom rekonstrukcijom investitor namjerava, poštujući smjernice koje je dao Konzervatorski odjel u Zadru, izvršiti konstruktivnu sanaciju i rekonstrukciju ostataka postojeće tvrđave te ju tako zaštititi od danjeg propadanja. Predviđenim zahvatom namjerava se izvršiti i detaljnije arheološko istraživanje mikrolokaliteta koje će možda dati i odgovore na neka pitanja oko samog izgleda tvrđave.

Metoda obnove proizlazi iz činjenice da je tvrđava u vrlo lošem stanju i nedostaju mnogi izvorni elementi koji bi ukazali na originalno stanje. Eventualne izmjene ovog projekta mogu se dogoditi nakon iskopavanja i provedenih arheoloških istraživanja u slučaju da ona daju neke relevantne podatke vezane uz tvrđavu i njen izgled.

Sanacijom će se dobro očistiti postojeći zidovi od trave i korova, kao i od fuga koje se slabo drže. Nedostajući dijelovi zida dozidat će se upotrebljavajući originalan kamen koji postoji na lokalitetu unutar i oko tvrđave. To se odnosi na djelomično urušena vanjska lica pojedinih zidova razne rupe i oštećenja.

Pojedini kameni komadi ili grupe kamenja od pješčenjaka, koji su pod utjecajem atmosferilija gotovo nestali, izvadit će se i zamijeniti novim.

Otvori, puškarnice i vrata rekonstruirat će se u onom obimu koji je nedvojben prema sadašnjem stanju i analogiji promatrajući tvrđave tog vremena i te tipologije. Pri rekonstrukciji koristit će se postojećim kamenom, a na otvorima koji su bili izvedeni opekom potrebno je to ponoviti. 

Dozidavanje postojećih zidova u visinu odvijat će se samo djelomično, a prethodno se svi vrhovi zidova moraju očistiti od nevezanog kamena i morta.

Svi zidarski radovi radit će se pažljivo od kamena koji je pronađen oko tvrđave ili lokalnog kamena što sličnijeg postojećem. 

Nakon izvedbe svih planiranih radova okoliš tvrđave mora se dovesti u prvobitno stanje posebno pristupni put.

Sanacija bi trebala spriječiti daljnje propadanje utvrde i obogatiti turističku ponudu otoka Paga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno