KULTUROCID Narodni muzej iz sigurnosnih razloga cenzurirao ruske umjetnike!?

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Dva muškarca u strastvenom zagrljaju i to ne bilo koja dva muškarca, već Židov i Musliman, gola kraljica Elizabeta II, Isus u Putinovom društvu, križ od salame, gole debeljuškaste Ruskinje na konjima i brojni drugi provokativni motivi našli su svoje mjesto u Gradskoj loži, gdje je u srijedu otvorena izložba „Iz arhiva tranzicije" ruske umjetničke skupine Plavi nosovi. No ne i njihovi motivi na temu Islama, radovi o Osami Bin Ladenu ili primjerice rad "Čečenska Marylin", za koje su u Narodnom muzeju Zadar zaključili da bi ih, zbog sigurnosnih razloga, bilo bolje odstraniti. Aleksandr Šaburov i Vječeslav Mizin, članovi Plavih nosova, ogorčeni su, naglašavaju da im se ovakvo nešto nije dogodilo ni u Rusiji.

- Ovo je cenzura i pitamo se zašto je došlo do nje, izjavili su na otvaranju.

Plavi nosovi su svjetsku reputaciju stekli upravo na radikalnoj kritici društva, prije svega na ironičnom pogledu na Rusiju ogrezlu u divljaštvu, socijalnim kontrastima, vulgarnosti novopečenih oligarha..... na Rusiju kakvom ju vidi narod. Njihova umjetnost stoga nosi epitet „narodna" jer svojim sadržajem i formom biva razumljiva svima. 

Izložbu, u čijoj organizaciji stoji i Institut za istraživanje avangarde i kolekcija Marinko Sudac, otvorila je ravnateljica Narodnog muzeja Renata Peroš dok je o umjetnicima nešto više govorila Ljubica Srhoj Čerina.

Voditeljica Galerije umjetnina Narodnog muzeja Ljubica Srhoj Čerina naglašava kako je pojava ove grupe označila i izvjesnu smjenu generacija u suvremenoj ruskoj umjetnosti. Izdvajajući neke od najupečatljivijih odrednica njihovog umjetničkog djelovanja Srhoj Čerina nije propustila naglasiti kako su Plavi nosovi, u nastojanju da demistificiraju umjetnost, u izradu svojih radova znali često uključiti i prijatelje i rodbinu, vodeći se idejom da budu prepoznatljivi svima.

- Oštrica njihove parodije širi se s umjetničkog na sve sfere života, istakla je Srhoj Čerina.

Koliko je bila u pravu bez zadrške svjedoči i zadarska cenzura iza koje stoje, kako neslužbeno doznajemo i neki gradski političari. Srhoj Čerina ističe kako su radovi maknuti iz sigurnosnih razloga.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno