Ni mladima ni Zadru, DHM presudom u vlasništvu države

Slika korisnika admin
Autor: 
dhm

Pitanje koje se postavlja desetljećima - kome će pripasti Dom hrvatske mladeži, ovih dana dobiva sudski odgovor - državi. Zapravo, taj prostor već četiri godine i jest uknjižen kao državno vlasništvo.

Grad je, međutim, smatrao da je on stvarni vlasnik tog prostora kojeg je davao u najam, što nije izdvojen slučaj (bivši restoran Trata). To je mišljenje bilo utemeljeno na Rješenju Skupštine općine Zadar iz 1978. godine, koje je uz kasnije dopune nalagalo da se predmetne nekretnine dodijele na korištenje tadašnjoj Općini Zadar. Unatoč činjenici da pravo korištenja Općine Zadar na predmetnim nekretninama nije bilo evidentirano u zemljišnoj knjizi, u gradskoj upravi su smatrali da je u skladu sa Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Grad kao pravni sljednik Općine Zadar postao vlasnik nekretnina pretvorbom izvanknjižnog prava korištenja na zemljištu u društvenom vlasništvu u pravo vlasništva. Stoga je pred Trgovačkim sudom u Zadru pokrenuo spor protiv Republike Hrvatske kojim traži da se zgrada površine 684 m2, zajedno sa dvorištem, upiše u gradsko vlasništvo. Sutkinja Ana Markač zahtjev je, međutim, odbacila.

Dom hrvatske mladeži izgrađen je samodoprinosom građana Zadra 1978. i 1981. godine. U posljednjih dvadesetak godina njime upravlja Grad Zadar, koji je od HRT-a za jedan dio zgrade godinama ubirao najamninu, dok je drugi prepustio na korištenje Sveučilištu u Zadru. Odlaskom HRT-a u prostorije u Veslačkoj, Grad je izgubio najamninu za dva velika prostora, te je ugasio tvrtku koja je njime upravljala.

Dio Doma hrvatske mladeži, koji je od 2003. godine upisan kao zaštićeni spomenik kulture, i nadalje koristi Sveučilište u Zadru, koje u srijedu nije bilo upoznato s odlukom Trgovačkog suda. Ipak, kako je odluka nepravomoćna, i kako Grad već sada najavljuje podnošenje žalbe, čini se da se sadržajno ništa bitno neće promijeniti. 

cijeli članak u tiskanom izdanju od 5. lipnja
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno