Odgovor na prozivke iz Grada: SDP iznosi neistine u politikantske svrhe

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA

Iz Gradske uprave na SDP-ovu konferenciju za medije odgovorili su priopćenjem ističući kako je iznijeto niz neutemeljenih i neistinitih tvrdnji o podacima iz Proračuna Grada Zadra.

"Unatoč činjenici da je ova Vlada smanjila Proračun Grada Zadra u 2015. za 30 milijuna kuna, on je stabilan, a prihod iznosi 351 milijun kuna. Manjak prihoda iznosi (kumulativno više godina) 86.070.781,05 kuna. To je točan podatak koji proizlazi iz financijskih podataka, a ne nekakvog dojma. Ilustracije radi, kumulativni višegodišnji manjak Grada Rijeke iznosi 234.368.655kuna, dok je samo u 2014. iznosio 25.056.685 kuna.

Krediti za likvidnost su dozvoljeni od 2012. izmjenama Zakona o proračunu, pa se i nisu mogli koristiti prije, a Grad Zadar je tu zakonsku mogućnost iskoristio tek u šestoj godini krize.

Program mjera za pokriće manjka primjenjuje se od 2010. godine. Već tada su smanjene plaće i zaposlenika i dužnosnika Gradske uprave za 10 posto, a u prošloj godini za još 3 posto zaposlenicima te 5 posto dužnosnicima. Također su smanjeni rashodi u svim segmentima, a istodobno su se zadržali svi standardi i nije zamrla investicijska aktivnost, što je vidljivo iz niza projekata.

Što se tiče troškova putovanja, oni ukupno iznose 595.487 kuna od čega je Gradska uprava potrošila 233.815,00 kuna, a sve su ostalo troškovi putovanja korisnika gradskoga proračuna (škole, JVP Zadar, ustanove...) te troškovi putovanja za potrebe EU projekata.

Troškovi radne obuće i odjeće ukupno iznose 270.656 kuna i to za prometnu mladež i komunalne redare oko 52 tisuće kuna, a preostali iznos plaćen je korisnicima proračuna (JVP, DV Latica, osnovne škole, Dom za starije i nemoćne sv. Frane).

Što se tiče opreme i namještaja koji se spominju, Gradska uprava je za svoje potrebe redovitog poslovanja iskoristila samo 92 tisuće kuna, a ostatak novca plaćen je za opremu i namještaj korisnika proračuna (škole, vatrogasci...)

Ovo su točni i službeni podaci, a sve ostalo su neistine koje se, nažalost, koriste u politikantske svrhe", stoji u odgovoru pročelnice UO za financije Grada Zadra Grozdane Perić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno