Pušenje više nije "kul"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

Rezultati koje smo proveli i obradili na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru među 313 ispitanika, učenika osnovnih škola na području koje administrativno pokriva Grad Zadar - nisu tako alarmantni.

Jako malen broj osmaša sustavno puši i većina je dobro upoznata sa svim rizicima koje pušenje sa sobom nosi. Njih 28 posto je probalo, odnosno barem jednom je povuklo dim, dok 61 posto osmaša nije probalo zapaliti cigaretu - rekao je sveučilišni profesor Krešimir Krolo na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u organizaciji zadarske Lige za borbu protiv raka.

Naime, članovi Lige održali su konferenciju za medije u povodu 31. svibnja Svjetskog dana borbe protiv pušenja.

Prema riječima prof. Krole, djeca u toj dobi prilično su dobro informirana i 80 posto njih vjeruje i dobro zna da je i aktivno i pasivno pušenje štetno. Dodao je kako su se trendovi promijenili svugdje u svijetu pa tako i u Hrvatskoj, pa su pušači čak na neki način stigmatizirani.

- Pušenje više nije "kul" kao što je to bio slučaj prije 20, 30 godina. Ono ne predstavlja statusni simbol. Došlo je do svojevrsnog kulturnog zaokreta i pušenje više ne predstavlja oblik dokazivanja u toj burnoj fazi odrastanja. Značajnu su ulogu u tome odigrali i mediji. Među populacijom osmaša, prema istraživnju koje smo proveli, 11 posto pušenje smatra privlačnim, dok čak 90 posto njih smtra kako pušenje uopće nije privlačno - podvukao je sociolog Krešmir Krolo dodajući, kako bi više trebalo upozoravati i educirati roditelje koji puše pred djecom te na takav način predstavljuju loš uzor i šalju lošu poruku. Zaključio je kako mlade ne treba demonizirati jer doista pokazuju vrlo visoku razinu osviještenosti kada je pušenje u pitanju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno