Mirise, boje i okuse tradicije serviralo 238 izlagača (FOTOGALERIJA)

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Trodnevni 12. Festival izvorne hrane, pića, delicija, suvenira i folklora Gastro stol 2017., u organizaciji Grada Biograda na Moru i Turističke zajednice, od petka do nedjelje i ove je godine u Biograd privukao tisuće posjetitelja.

Delicije iz gradova prijatelja

- S ovim jedinstvenim, veličanstvenim turističkim šušurom već 12 godina za redom obilježavamo početak glavne turističke sezone. Neka ovako šareno, veselo i bez ikakvih briga bude tijekom cijele turističke sezone, rekao je dogradonačelnik Marijan Stopfer.

Riječ je o tri dana dobre zabave s bogatim programom i gastro delicijama cijele Hrvatske te originalnim suvenirima.

Na jedinstvenom gastro spektaklu na Jadranu, uz boje, okuse, mirise i melodije hrvatske tradicije na najdužem stolu u Biogradu na Moru bilo je 238 izlagača. U nedjelju se Gastro stolu "pridružila" i biogradska fešta Duhovi.

Pored besplatnog jela kojeg su pripremili Biograđani, između ostalog, rižota Ilirije, srednje škole i vrtića; Vesninog brudeta; Gustinog pršuta, Žungulovih i Darkovih pečenih srdela; fritula tete Marice i Jasenke, na glavnom mulu rive mogle su se degustirati i internacionalne delicije koje su pripremali biogradski prijateljski gradovi iz Italije, Slovenije i Mađarske.

- U dvanaest godina Gastro stol je posjetilo 380.000 posjetitelja, a proizvode je predstavilo 2.715 izlagača, doznajemo od bogradske Gradske uprave.

Grad kao pozornica

Na ovoj trodnevnoj manifestaciji osjeti se i doživi cijela Hrvatske, svaki proizvod sa sobom nosi povijest područja iz kojeg dolazi, nasljeđe davnih vremena koje trebamo čuvati.

- Ljudi se prepuštaju šušuru, mirisima, okusima i uz glazbene ritmove razdragano plešu i pjevaju zaboravljajući na svakodnevne brige i poteškoće, kaže Ivan Knez, biogradski gradonačelnik.

Sve su spektakularnim nastupima na pozornici kod Gradske uprave i u ribarskoj luci začinili Maja Šuput, Učiteljice, Gustafi, Marijan Ban i Diktatori, Free way, te Jakša Jordes&DJ.

Biogradskom rivom od Ilirije do ribarske luke zabavljale su klape Bunari, Donat, Puntamika, Lanterna, Mirakul, Adria i Klara, pjevačka skupina Čevulje, Trio fešta, kvartet Zadarski kantuni...

Zapažene nastue imali su: Vitezovi vranski, Biogradske mažoretkinje, Neretvanski lađari, KUD-ovi Kralj Tomislav iz Biograda, Sv. Ivan iz Medviđe, Sv. Ante iz Draga, Ljudovit Gaj iz Mače, Pregrada, Koškani i Kloštar Ivanić, te Funk&Atrobeat Bubnjar, njemački puhački orkestar Sambalila, češke Domažlice.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika monika
miris, okus jela i more= paradise