Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Prirodna apoteka: Biljke s djelovanjem na stres, tjeskobu i depresiju

04.06.2017. 22:00
Prirodna apoteka: Biljke s djelovanjem na stres, tjeskobu i depresiju


U ovoj kolumni obradit ću u kratkim crtama biljke s djelovanjem na stres, tjeskobu, depresiju i san. Nakon nje uslijedit će posebne kolumne za svako stanje, tako da je ovo samo kratki pregled biljaka koje se mogu koristiti.
Ovo je svakako jedno od najčešćih područja gdje se traži pomoć biljaka, ali pritom nailazimo na niz poteškoća: redovno se uzimaju male doze, vrlo često se koriste biljke za pogrešnu indikaciju ili se koriste biljke koje se ne smiju uzimati s konvencionalnim lijekovima.
Neke biljke pokrivaju više različitih tegoba, no podijelit ćemo biljne anksiolitike i antidepresive, tako da njihova upotreba bude što jasnija.
BILJKE KOD STRESA I TJESKOBE
Pasiflora incarnata (ili ljubičasta pasiflora, list)- često je mijenjaju sa plavom pasiflorom koja se ne koristi, a izgleda vrlo slično, pa preporučujem kupovinu već gotovog čaja ili pripravka. Koristi se u čaju, smiju koristiti i djeca, doza je za odrasle tri puta dnevno jedna velika jušna žlica čaja. Za djecu smanjiti dozu proporcionalno kilaži. Djeluje kod stresa, smiruje nemirne misli. Dozovoljena i kod trudnica.
Valeriana officinalis (odoljen, korijen) – s obzirom da je čaj (odnosno dekokt, uvarak – kuha se korijen desetak minuta, pa onda odstoji još desetak) vrlo neukusan, na tržištu postoje ekstrakti od 200 i 400mg valerijane. Manje doze koristiti kod nemira, stresa preko dana, uz oprez pri vožnji, a veće prije spavanja i još jednom ako se probudimo po noći. Ona zapravo ne uspavljuje, ali pomaže za opuštanje i olakšava utonuće u san. Kod onih pacijenata koji imaju grčeve po noći, često ukočen vrat ili škrguću zubima je upravo idealna. Ne koristiti u trudnoći i dojenju
Melissa officinalis (matičnjak, list) – 3 x dnevno jedna jušna žlica, pomoći će kod nemira, opustiti tijelo, a poznato je i kao biljka matematike u francuskoj fitoaromaterapiji (ako imate doma osnovno ili srednjoškolca s takvim poteškoćama, prilagoditi dozu kilaži). Uz to, biljka svih onih koji u stresu i tjeaskobi reagiraju bolovima i tegobama na području želuca i crijeva. Dozvoljen i kod trudnica.
Eschscholzia californica (kalifornijski mak) – blagi biljni sedativ i biljka za pomoć pri usnivanju. Kod nas su vrlo rijetki njeni ekstrakti.
Crataegus sp. (glog, cvijet i list) -smiruje „nemirno srce”, uzrujano zbog stresa, tjeskobe ili paničnog napada. Može u čaju, tinkturi ili suhom ekstraktu. Nije zabranjeno uz druge lijekove, no oprez uz beta blokatore, niske otkucaje srca ili niski tlak. Ne koristiti u trudnoći i dojenju. Sama po sebi ona nije sedativ, nego simpatolitik. Dakle, najbolje u kombinaciji s drugim biljkama.
Sve najvedene biljke, ovisno o simptomima, mogu se kombinirati. Ipak, potrebno je dodavati jednu po jednu, da se jasno razluči utjecaj pojedine biljke. Smiju se kombinirati i s antidepresivima.
BILJKE KOD DEPRESIJE
Ove biljke se smiju kombinirati međusobno ili s antidepresivima samo uz nadzor liječnika! Kao i kod konvencionalnih antidepresiva, potrebno je vrijeme da pokažu djelovanje (3-4 tjedna), često uz daleko manje nuspojava.
Rhodiola rosea (ružičasti žednjak, korijen) – njeni ekstrakti su kod nas rijetki, izvrsna biljka za stres, tjeskobu i depresiju kad se trenutno „nešto događa”. Ne koristiti kod djece, trudnica, dojilja. Ponajprije biljka stresa, povećanog trenutnog psiho-fizičkog opterećenja.
Hypericum perforatum (gospina trava, list) – najpoznatiji biljni antidepresiv. Često se koristi olako. Ulje (odnosno macerat) gospine trava koristi se isključivo izvana. Na psihu djeluje čaj, tinktura, ekstrakti. Uvijek napominjem da se koristi s velikim oprezom. Ne smije se kombinirati s konvencionalnim antidepresivima. Stupa u interakciju s mnogim lijekovima, tako što im podiže ili smanjuje razine u tijelu, tako da se ne smije koristiti s mnogim lijekovima protiv zgrušavanja krvi, tlaka, kolesterola, citostaticima i oralnim kontraceptivima.
Crocus sativus (šafran) – koristi se kao antidepresiv u standardiziranim ekstraktima. Pravi antidepresiv, mnogima je učinkovit.
Kao antidepresivi koji nadoknađuju predmolekule serotonina i dopamina koriste se Griffonia simplicifolia i Mucuna pruriens (baršunasti grah).
Tko već uzima konvencionalni antidepresiv, neka bez savjeta liječnika ne uzima antidepresivne biljke, niti ne prekida terapiju.