Potpisani ugovori za izgradnju i nadzor nad izgradnjom pretovarnih stanica u Biogradu na Moru, Pagu i Gračacu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Otvorene ponude za projektiranje i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje
Natječaj se neće poništiti, s Ministarstvom će se pronaći način financiranja projekta. Ako ne bude žalbe, radovi će započeti do kraja ove godine, ističe Dino Perović, direktor tvrtke Eko. Za najdalje za dva mjeseca će se donijeti odluka o izboru izvođača radova
Velimir BRKIĆ
Potpisivanje ugovora za izgradnju tri pretovarne stanice

Jučer su u prostorijama tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Biljane Donje otvorene ponude u postupku javne nabave za Projektiranje i izvođenje radova na izgradnji Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Zaprimljene su dvije ponude – ona slovenske tvrtke RIKO d.o.o. u iznosu od 368.492.963,75 kuna bez PDV-a odnosno 460.616.204,69 kuna s PDV-om te poljske tvrtke CONTROL PROCESS S.A. u iznosu od 439.732.000,00 kuna bez PDV-a odnosno 549.665.000,00 kuna s PDV-om.

„Zaprimljene ponude više su od procijenjene vrijednosti nabave koja je, prije četiri godine kada je postupak krenuo, definirana na 295.000.000,00 kuna bez PDV-a. Razlog tome je kontinuirano povećanje cijene građevinskih radova koje, prema nekim procjenama, iznosi oko 0,5 % mjesečno. Na nama je sada postupak ocjenjivanja pristiglih ponuda koji će trajati oko 45 dana, nakon čega ćemo donijeti odluku o odabiru izvođača. Ako ne bude žalbi na odluku, očekivani početak radova na projektiranju i izgradnji Centra je do kraja godine“, izjavio je Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije te je dodao: „Natječaj nećemo poništiti, već ćemo odmah krenuti razgovarati s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije kako bi se pronašao optimalan model financiranja projekta. Odabrani izvođač imat će 12 mjeseci za ishođenje potrebnih 30 građevinskih dozvola, a rok završetka radova je 21 mjesec. Probni rad Centra trajat će 6 mjeseci“.

Istog dana potpisani su i ugovori za izgradnju te nadzor nad izgradnjom pretovarnih stanica u Biogradu na Moru, Pagu i Gračacu. Ugovor za izvođenje radova na izgradnji navedenih pretovarnih stanica vrijedan je 17.430.546,36 kuna bez PDV-a i potpisan je s tvrtkom Lavčević Zadar d.o.o., dok je ugovor za pružanje usluga nadzora nad izvođenjem radova na izgradnji pretovarnih stanica vrijedan 425.750,00 kuna bez PDV-a i potpisan je s tvrtkom Civil Engineering Consultancy iz Zadra..

„Danas potpisani ugovori, kao i svi ostali projekti gospodarenja otpadom koji se provode na lokalnim i regionalnim razinama, dio su sveobuhvatne Strategije gospodarenja otpadom Republike Hrvatske te su usmjereni ostvarenju ciljeva koje smo preuzeli ulaskom u Europsku uniju. Godina 2018. ključna je za izgradnju infrastrukture za učinkovito gospodarenje otpadom u Hrvatskoj pa su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem EU fondova osigurali sufinanciranje i za provedbu informativno-edukativnih programa iz ovog segmenta i za nabavu opreme potrebne za odvajanje otpada i za izgradnju reciklažnih dvorišta“, izjavila je Suada Mustajbegović, voditeljica Samostalne službe – Posredničko tijelo razine 2 u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Pretovarne stanice značajan su dio Projekta Izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje jer će se u njima obavljati prihvat nerazvrstanog komunalnog otpada s gravitirajućih naseljenih područja te priprema i pretovar u vozila koja će otpad prevoziti u budući CGO, u kojem će se otpad obraditi odnosno zbrinuti. Pretovarna stanica Biograd na Moru nalazit će se u novo planiranom proširenju industrijske zone Biograd, cca. 2 km zapadno od ceste Biograd – Benkovac. Pretovarna stanica Pag bit će smještena na cca 8,5 km jugoistočno od Grada Paga, dok će pretovarna stanica u Gračacu biti smještena uz državnu cestu Gračac – Knin (D1), cca. 4 km od Gračaca u pravcu Udbine.

Zadarski dožupan Šime Mršić podsjetio je kako se cjeloviti sustav gospodarenja otpadom Zadarske županije sastoji od tri međusobno povezana projekta, a koji se odnose na izgradnju i upravljanje CGO-om Biljane Donje, izgradnju i organiziranje sustava za sakupljanje i recikliranje otpada te sanaciju i zatvaranje službenih odlagališta komunalnog otpada u županiji. Dodatno je istaknuo kako je uz ulaganja u infrastrukturu ključno i ulaganje u edukaciju stanovništva, a kako bismo do 2020. osigurali odvojeno sakupljanje i recikliranje 50 % otpadnog papira, metala, plastike i stakla.

Početak radova na izgradnji pretovarne stanice pozdravio je i gradonačelnik Biograda na Moru Ivan Knez, koji je istaknuo: „Za sustav gospodarenja otpadom u Biogradu na Moru danas je zaista značajan dan jer ćemo, uz pretovarnu stanicu, u gradu uskoro dobiti i reciklažno dvorište, za čiju smo izgradnju potpisali ugovor s tvrtkom Tehno-Elektro d.o.o. iz Đakova. Projekt je vrijedan 5.151.239,34 kuna, od čega će se iz EU i nacionalnih sredstava sufinancirati preko 90 %“.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)