Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mještani prozivaju svećenika da novac za gradnju crkve na Novom Bokanjcu prikuplja po kućama

05.06.2018. 13:46
Mještani prozivaju svećenika da novac za gradnju crkve na Novom Bokanjcu prikuplja po kućama


Nekoliko mještana Novog Bokanjca nazvalo je našu redakciju žaleći se kako im svećenik njihove župe, don Srećko Petrov, dolazi na vrata i prikuplja novac za gradnju crkve. Ovakav način prikupljanja sredstava za crkvu razočarao ih je, kaže jedan od mještana, jer smatraju da nije korektno milodar dolaziti pitati na vrata, pogotovo u vremenima kada ljudi jedva spajaju kraj s krajem.
Naime, riječ je o gradnji crkve koja traje, kako kaže sam don Srećko Petrov, već 20 godina, aludirajući zapravo na činjenicu da se mise služe u montažnom objektu te da već dugi niz godina traje prikupljanje sredstava za novu. Montažna crkva u kojoj se već desetljećima služe mise zapravo je dar Caritasa iz Venecije, a crkvu je još 25. srpnja 1999. blagoslovio tadašnji zadarski nadbiskup, mons. Ivan Prenđa.
Kamen temeljac za novu crkvu položen je 17. rujna prošle godine na svečanom misnom slavlju koje je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Pripremni radovi započeli su još 5. svibnja, a završetak radova predviđen je za ljeto ove godine.
No pokazalo se kako je podizanje zidova očito bio najlakši dio jer sada treba još više sredstava za opremiti je. Riječ je o investiciji za koju su projektanti predvidjeli da će koštati između pet i šest milijuna za trobrodnu crkvu sa zvonikom visokim 25 metara. Površina objekta koji obuhvaća i pjevalište, sakristiju, zvonik i spremišta iznosi više od 600 metara četvornih, no dovršetak crkve nije niti na vidiku jer novca očito nema.
Mještani nam kažu da im nije jasno zbog čega Nadbiskupija ne financira dovršetak crkve umjesto što njihov župnik, kako tvrde, ide po kućama prikupljati novac. I dok svećenik za naš list kaže kako ne obilazi kuće tražeći od mještana novac, oni pak tvrde da u to nema nimalo sumnje jer idu u crkvu i dobro znaju kako izgleda njihov župnik, stoga nema govora da je mogao netko drugi doći i predstavljati se u njegovo ime.
Naime, don Srećko Petrov ujedno je i ekonom Zadarske nadbiskupije zadužen za projekt gradnje crkve u Župi na Novom Bokanjcu, zbog čega je sasvim raazumljivo da želi skratiti rok gradnje crkve. No njegovi apeli mještanima za financijsku pomoć dolaze samo s oltara, napominje on, a ne po domovima župljana.
– Nisam skupljao po kućama, na oltaru sam rekao da se, ako netko donese novac u crkvu, to zapiše. Jedino ako netko to nije iskoristio, pa manipulira. Samo sam rekao da ako netko želi može sudjelovati prema svojim mogućnostima, ali nisam nikoga ovlastio niti je bilo govora da se ide po kućama. Jedino da netko nije iskoristio prigodu i predstavio se u ime Crkve, ali ja nikoga nisam ovlastio niti poslao. Svi koji su donijeli, učinili su to za gradnju crkve i uređenje okoliša, tu još godinama ima posla, kaže don Srećko, a na pitanje kakav je odaziv mještana odgovara:
– Otom potom. Oni koji dođu u crkvu, čuju o tome te daju nešto, a ovi koji ne dolaze, neće ni dati kada niti nemaju kontakt sa crkvom, a dovršetak kada bude bude, bez nekog opterećenja. Samo slijep ne vidi da se gradi crkva, rekao sam koliko tko može dati, bilo bi lijepo da barem za jednu ciglu dade, ako ne može više, pa da se može pohvaliti kako je dao za jednu ciglu. Nije problem sagraditi crkvu, nego opremiti je, od klupa, razglasa do rasvjete, grubi radovi su najlakši, pojašnjava don Petrov.
– Napišite da ako netko ide po kućama da onda dobrano vara ljude, to nema veze sa Crkvom. Moguće je da sam nekome rekao da potakne susjede, ali nikome nisam rekao da ide po kućama, zaključuje don Petrov.
O pritužbama mještana da svećenik don Srećko Petrov ide po kućama tražiti milodare za crkvu razgovarali smo i s predsjednikom Mjesnog odbora Novi Bokanjac, Zvonimirom Brkovićem.
– Župnik kod mene nije bio i nisam čuo da se milodari prikupljaju po kućama. Iskreno, mislio sam da je Crkva osigurala sredstva za ovaj projekt, a druga je onda stvar ako netko želi sam dati. Ukoliko je točno da je svećenik išao po kućama, pitanje je koliko je to korektno od njega, smatra Brković.