Prapovijesni šivani brod iz Istre doplovit će do Zadra

Slika korisnika valentinam
Izložba u Arheološkom muzeju
Riječ je o gostujućoj izložbi Arheološkog muzeja Istre u Arheološkom muzeju Zadar kojom će biti predstavljeni rezultati arheološkog istraživanja prapovijesne brodske konstrukcije rađene tehnikom šivanja, iz podmorja uvale Zambratija (Umag), datirane u razdoblje prijelaza iz brončanog u željezno doba
Izložba se otvara u petak

Arheološki muzej Zadar i Arheološki muzej Istre  priređuju otvorenje izložbe Zambratija – prapovijesni šivani brod koja će se održati u petak, 8. lipnja 2018., u 20 sati u Arheološkom muzeju Zadar.

Riječ je o gostujućoj izložbi Arheološkog muzeja Istre u Arheološkom muzeju Zadar kojom će biti  predstavljeni rezultati arheološkog istraživanja prapovijesne brodske konstrukcije rađene tehnikom šivanja, iz podmorja uvale Zambratija (Umag), datirane u razdoblje prijelaza iz brončanog u željezno doba.

Podmorje uvale Zambratija je od 2008. godine postalo mjestom intenzivnih arheoloških istraživanja, osobito nakon otkrića prapovijesnih nalazišta. Terenski rad na istraživanju ostataka prapovijesnog broda je izveden u razdoblju od 2008. – 2013., nakon čega su uslijedila postterenska istraživanja koja su obuhvatila radove na različitim analizama konstrukcije, na izradi 3D modela te rekonstrukciji i restituciji brodskih linija. 

Istraživanje je provedeno u okviru hrvatsko - francuske suradnje, između institucija Arheološkog muzeja Istre, Konzervatorskog odjela u Puli - Uprave za zaštitu kulturne baštine i francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja (CNRS) - Centre Camille Jullian iz Aix-en-Provence.

Autori izložbe su: viša kustosica Arheološkog muzeja Istre - Ida Koncani Uhač, nautički arheolog dr. sc. Giulia Boetto iz francuskog Nacionalnog centra za znanstvena istraživanja te konzervator – viši stručni savjetnik Marko Uhač iz Konzervatorskog odjela u Puli – Uprave za zaštitu kulturne baštine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno