Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Tržnica Zadar građanima će podijeliti 500 besplatnih porcija talijanskih delicija

05.06.2018. 13:50
Tržnica Zadar građanima će podijeliti 500 besplatnih porcija talijanskih delicija


Nakon najnovijih promjena na zadarskoj pijaci, Zadrane čeka još jedno ugodno iznenađenje koje će im novo rukovodstvo Tržnice Zadar prirediti idućeg utorka. Naime, hvalevrijedan projekt male tržnice pod nazivom "Italia fest" od 11. do 16. lipnja održat će se na glavnoj zadarskoj pijaci, kako bi što više Zadrana mogo uživati u talijanskim delicijama.
Riječ je o sajmu koji se početkom lipnja počeo održavati na zadarskoj rivi, no kako svi znaju da je pijaca glavna kucavica grada Zadra, direktor Tržnice Tomislav Letinić odlučio je ponuditi im i dio pijace za promociju vrhunske talijanske gastronomije.
Sajam će se održati na dijelu pijace predviđenom za prodaju cvijeća, a cvjećari će se preseliti na dio kraj stepenica koji je zaštićen od sunca. Riječ je zapravo o dijelu tržnice koji bi se u skoroj budućnosti i inače koristio za različite manifestacije, osobito sajmove, kojima bi se prezentirali autohtoni proizvodi.
– Podići ćemo dva velika šatora, a iako se sajam već u nedjelju seli s rive, glavni događaj našim ćemo sugrađanima i turistima prirediti u utorak od 10 do 13 sati kada ćemo u jednom velikom kotlu pripremiti jedan od talijanskih specijaliteta, najvjerojatnije od morskih plodova. Pripremit ćemo i do 500 porcija koje ćemo podijeliti građanima, a sve to bit će začinjeno glazbenim programom – kaže Letinić.
Bit će tu i starinskih štandova i još mnogo toga domaćeg što će Zadranima i gostima uljepšati ovaj utorak, kao i cijeli tjedan, ali direktor Tržnice Zadar kaže kako ipak neće sve otkriti jer dio toga mora ostati i iznenađenjem.
– Riječ je o manifestaciji udruge koja diljem Hrvatske organizira predstavljanje talijanske kuhinje, ali i njihov način života. Nakon više gradova u kojima su već promovirali talijansku gastronomiju, poput Zagreba, Pule i Rijeke, sada će predstaviti i našem gradu – najavljuje Letinić.
A građani će imati što vidjeti s obzirom da će im izlagači ponuditi autohtone gastronomske proizvode različitih područja Italije: Toskane, Umbrije, Basilicate, Puglie, Kalabrije, Campanie i Sicilije.
Iako i Dalmacija ima svoje nadaleko poznate suhomesnate proizvode, osobito sireve, Zadrani će se od nedjelje moći uvjeriti kakvi su talijanski kulinarski proizvodi, osobito oni po kojima su poznati u cijelom svijetu, a to su umaci, tjestenine, kruh, kolači, masline i ostalo.
Organizatori napominju kako im je cilj predstaviti bogatstvo talijanske gastronomske ponude te ponuditi posjetiteljima da istraže okuse različitih regija Italije kako bi odabrali nešto po svom guštu. Direktor Letinić, pak, za kraj kaže kako je sretan da građanima i gostima može ponuditi jedno ovakvo gastronomsko zadovoljstvo, pogotovo što će u talijanskim delicijama moći uživati potpuno besplatno. Ovo je još jedan u nizu njegovih projekata kako oživjeti zadarsku pijacu i svojim je autohtonim proizvodima i manifestacijama što više približiti Zadranima.