Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Izložba Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora

05.06.2019. 10:10
Izložba Brodolom  Mijoka – probuđena  tajna murterskog  mora


Zadivljen sam da u našem Međunarodnom centru za podvodnu arheologiju u Zadru možemo ugostiti jednu ovako vrijednu  izložbu. Blago koje se skriva pod morem uvijek je mistika, a posebice  za nas koji ne možemo zaroniti tako duboko i ne možemo se baviti  ovim poslom. Jedini način da vidimo taj skriveni svijet je kad ga imamo  ovako prezentiran i adekvatno konzerviran i dostupan široj, kako znanstvenoj tako i ostaloj zainteresiranoj javnosti, otvarajući izložbu pod  nazivom "Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora" u crkvi sv. Nikole u sklopu Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju  u Zadru, rekao je Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru i izaslanik ministrice Nine Obuljen Koržinek.
Riječ je o sadržajem raritetnoj zbirci i samim time pravoj poslastici  za sve ljubitelje podmorske arheologije, a zainteresirani ju mogu pogledati do 5. srpnja.
Izložba je organizirana u suradnji s Muzejom grada Šibenika i Hrvatskim restauratorskim zavodom, a autorice su podvodna arheologinja  Vesna Zmaić Kralj (Hrvatski restauratorski zavod) i kustosica Marina  Lambaša (Muzej grada Šibenika), dok se za likovnu postavu i grafičku  opremu pobrinuo se Ante Filipović Grčić iz 2FG studia.
Izložba na iznimno jasan i vizualno zanimljiv način prezentira rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod  pličine Mijoke, nedaleko otoka Murtera, a od autorica se moglo čuti kako se radi o piratskom brodu koji je najvjerojatnije potonuo uslijed  požara još prije 400 godina.
– Brod je prevozio izuzetno zanimljiv, nesvakidašnji teret, koji se pokazao vrjednijim nego što je itko mogao pretpostaviti, kazala je Lambaša, a Zmajić Kralj osvrnula se na mukotrpan rad tima koji je istraživao lokalitet te se potrudio da se sačuvaju i najmanji dijelovi tereta. 
– Lokalitet brodoloma bio je devastiran, te se smatralo da se malo što  može tu pronaći. Zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture  RH, zaštitna arheološka istraživanja su na lokalitetu provođena od  2006. do 2012. godine od strane Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda. Istraženo je područje od 64 metra četvorna te je sakupljena velika kolekcija vrijednih pokretnih nalaza datiranih  u 16. i 17. stoljeće. Bez obzira na veliki stupanj devastacije lokaliteta,  rezultati istraživanja pružili su uvid u materijalnu kulturu 16. i 17. stoljeća, proizvodnju i trgovinu velikih obrtničkih centara, ali i u pomorsku trgovinu i prilike na Jadranu tijekom tog razdoblja. Mahom skupa i  luksuzna roba te velika količina zlatnog i srebrnog novca na brodu koji  je bio relativno malih dimenzija i bez ozbiljnog naoružanja, ukazuju da  je vjerojatno riječ o piratskom brodu koji je stradao dok je prevozio raznoliku zaplijenjenu robu, kazala je Zmajić Kralj, a Lambaša je dodala  kako se ne bi smjela u potpunosti odbaciti mogućnost da je riječ o trgovačkom brodu s teretom iz grada Nuermberga i drugih europskih  centara.
Ova vrijedna izložba koja sadrži novac, nakit, razne lokote, preklopne  sunčane stove, dijelove pribora za jelo bruseve, češljeve i slično, prva je  gostujuća izložba prezentirana u Međunarodnom centru za podvodnu  arheologiju u Zadru koja je nakon izlaganja u matičnom muzeju u  Šibeniku krenula na "plovidbu" diljem Jadrana. Izložene eksponate  prate panoi na kojima je opisano sve ono što zbirka sadrži kao i opis  samog lokaliteta gdje je ovo blago, netipično za Jadranko more pronađeno.