Održano predavanje Antonije Mlikote i Jurice Vučetića

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Povodom završetka akademske godine
Autor: 
Na ovaj način smo htjeli naglasiti važnost međunarodnih projekata. Moj današnji gost je Jurica Vučetić, pravnik, ali i pasionirani istražitelj. Kroz ovu suradnju pokazujemo kako Sveučilište može surađivati sa zajednicom, kazala je dr. Mlikota u uvodnoj riječi predavanja naslovljenog "Rezultati istraživanja talijanskih logora i fortifikacija u Zadru"
Arif SITNICA
Otvorena je i izložba radova studenata Odjela za nastavničke studije u Gospiću

Na poziv Alumni kluba Sveučilišta u Zadru dr. sc. Antonija  Mlikota i Jurica Vučetić održali su danas predavanje u povodu kraja akademske godine. 

- Na ovaj način smo htjeli naglasiti važnost međunarodnih projekata.  Moj današnji gost je Jurica Vučetić, pravnik, ali i pasionirani istražitelj.  Kroz ovu suradnju pokazujemo kako Sveučilište može surađivati sa zajednicom, kazala je dr. Mlikota u uvodnoj riječi predavanja naslovljenog "Rezultati istraživanja talijanskih logora i fortifikacija u Zadru".  Ona je podsjetila na ostatke fašističke arhitekture, a jedan od prvih  primjera je Gradska vijećnica.

Revitalizacija bunkera

- Kad je riječ o bunkerima, odlučili smo se revitalizirati jedan, nalazi  se u zgradama TIZ-a. U Zadru ima više od 230 bunkera, a Jure je prošli  tjedan otkrio dva nova. Ponekad je to na nepristupačnim mjestima, istaknula je Mlikota navodeći kako se bunkerima i fašističkom arhitekturom bave kroz nekoliko projekata, a jedan od njih je transfer umjetnina.

- Crveni stup na Forumu, naprimjer, je dar grada Rima, kako bi se  vidjela povezanost, antički fragmenti poslani su iz Rima. Također, lav sa  vrata Šibenika, donesen je u Zadar, u tadašnji muzej u Sv. Donatu. No,  D'Annunzio ga je htio u svoju vilu, te je i dan danas tamo, istaknula je  Mlikota. Kazala je kako imamo jako dobro očuvane podzemne utvrde,  a bunkeri su se jako koristili u Domovinskom ratu.

- Meni najzanimljiviji bunker se nalazi na Bokanjačkom groblju. Kad  se uđe unutra ima više prostorija, a u blizini su bile prostorije u kojima  su bili zarobljenici.

Na Bokanjačkom groblju imamo groblje njemačkih ratnih zarobljenika, a ispod su bunkeri. Od 1945.-1947. umrlo ih 126, oni su radili na kopanju kanala za vodu između Bokanjca i Zračne luke Zemunik, istaknula je Mlikota dodavši kako se također u svom radu žele baviti talijanskim koncentracijskim logorima.

Ispod zemlje

Jurica Vučetić je naveo kako su bunkeri ukopani na dubini pet do deset metara ispod zemlje.

- Krajem osnovne škole me uhvatila fascinacija bunkerima, kad smo  se igrali na Žmirićima. Htio sam ući ispod i tražiti. Cijelo područje koje  su držali Talijani su podijelili u dva sektora, kopneni i morski. Kopneni  su podijelili u pet podsektora. Tako da kad sam počeo raditi je bilo lako  povezivati. Svi njihovi zidovi su u bijelim bojama, kako bi se dobio dojam prostora. Savršeno su očuvani natpisi, a često se nalaze parole iz  tog vremena. Većina kupola je izvađena još za vrijeme JNA, nosili su ih  na Šoltu, Ilovik, služili su im. U tijeku nam je izrada GIS karte, jedan  student će to izraditi u sklopu diplomskog rada, istaknuo je, među ostalim, Vučetić.

Izložba studentskih radova

Ovom prigodom otvorena je i izložba radova studenata Odjela za  nastavničke studije u Gospiću, pod mentorstvom doc. dr. art. Marijana  Richtera. Radovi su izloženi na mostu - prolazu koji spaja dvije  sveučilišne zgrade. Glazbenim programom se obilježavanju pridružio  AKA Crescendo.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno