UOČI SJEDNICE ŽS-e Nezavisni Drago Čulina, na listi MODES-a, ulazi u klub - Živog zida!

Slika korisnika mkvanja
Neviđena situacija na zadarskoj političkoj sceni
Htio bih biti u klubu, neovisan sam, ne pripadam MODES-u niti bilo kojoj stranci i budući da MODES nema troje vijećnika, predlagao sam Dvorskom da ide kamo god hoće, samo da smo u klubu. On se nije opredijelio ni za koga, a ja ne mogu cijelo vrijeme opstati, a da ne koristim mogućnost djelovanja kroz klub, obrazlaže Čulina
Marin GOSPIĆ
Priključenjem Čuline Živi zid dolazi do trećeg vijećnika koji im je neophodan za uspostavu kluba vijećnika u Skupštini

Na idućoj sjednici Županijske skupštine nezavisni vijećnik  sa liste MODES-a, Drago Čulina, obznanit će kako odsad djeluje kao član  Kluba vijećnika - Živog zida!

 Još jedan perpetuum mobile poznatog zadarskog političara dogodio  se navodno zbog lakšeg manevriranja u Županijskoj skupštini kakvo mu  omogućuje vijećnički klub, no reklo bi se kako se Čulina zapravo zasitio  vjetrometine na koju ga je doveo MODES te poželio nešto žešću političku poziciju djelovanja.

Naime, iako je Čulina u Županijsku skupštinu ušao kao nezavisni vijećnika na MODES-ovoj listi, bez problema im je ovih dana rekao zbogom, uz obrazloženje kako će lakše funkcionirati u Klubu vijećnika Živog  zida.  

Čekaju stranačke prostorije

Politička situacija Drage Čuline sada je ovakva: nezavisni je vijećnik,  na listi je MODES-a i ulazi u klub vijećnika Živog zida. Čulina, dakle, pokušava manevrirati na tri kolosijeka koji obuhvaćaju i njegovu nezavisnost, ali i dvije stranke. Ipak, teško da će se u Klubu vijećnika Živog zida  moći nezavisno ponašati, ne djelujući na političkoj liniji Ivana Vilibora  Sinčića. Htio, ne htio, želi li biti član njihova kluba morat će poštivati  njihove regule te na sjednicama postavljati pitanja koja odgovaraju ovoj  stranci. 

Živozidaši su ipak sretni što će im se Čulina pridružiti jer će na ovaj  način moći osnovati svoj klub. Naime, njihova je stranka na lokalnim izborima dobila  dvojE vijećnika, Josipa Plazibata i Jasminku Adžić Sikirić,  a suradnjom s Čulinom konačno će dobiti svoj klub. Možda će dobiti i  stranačke prostorije, kaže nam Plazibat koji je Gradu Zadru još prije dvije godine podnio zahtjev za stranačkim prostorijama.

Pokrenuli proceduru osnivanja kluba

- Izuzetno smo zadovoljni što će nam se pridružiti gospodin Čulina s  kojim već na idućoj sjednici dobivamo klub. Zbog toga smo i pokrenuli  proceduru osnivanja kluba, s obzirom da s trećim vijećnikom sada imamo uvjete za to. Našli smo se s njim na istoj liniji razmišljanja i ovako u  klubu sigurno ćemo lakše djelovati jer klub ima svoje prednosti, no gospodin Čulina ostaje nezavisni. Nadamo se da ćemo nakon osnivanja kluba dobiti i prostor koji nam zasad ustupa udruga "Solidarnost", kojoj  smo pomogli u njenoj inicijativi za prikupljanje potpisa  "67 je previše", a  oni nama u našoj inicijativi "Uzmimo novac strankama", ističe Plazibat,  čijoj stranci nakon EU izbora predstoji reorganizacija.

- Čim završimo osnivanje Kluba vijećnika s Dragom Čulinom, posvetit  ćemo se ograncima po gradovima i županijama. Zadovoljni smo brojem  članova i aktivistima koji nam se pridružuju, poručuje Plazibat.

A je li dolaskom u klub Živog zida zadovoljan i Drago Čulina?

Naime, on je vijećnički mandat u Skupštini izborio na listi MODES-a,  čiji mu je predsjednik Rudolf Dvorski, kao kandidat za župana, čak dao  mjesto svojega zamjenika. Čulina mu to sada vraća odlazeći u Klub  Živog zida. Pitali smo ga zbog čega je to napravio?

Ne trebam dopuštenje

- Htio bih biti u klubu, neovisan sam, ne pripadam MODES-u niti bilo  kojoj stranci i budući da MODES nema troje vijećnika, predlagao sam  Dvorskom da ide kamo god hoće, samo da smo u klubu. On se nije opredijelio ni za koga, a ja ne mogu cijelo vrijeme opstati, a da ne koristim  mogućnost djelovanja kroz klub, kaže Čulina.

Na pitanje kako je Dvorski reagirao na njegovu odluku, odriješito je  odgovorio:

- Ne znam što mu trebam govoriti, ali mislim da jesam. Nisam to  učinio kako  bih od njega tražio dopuštenje ili ne znam što. To nije nikakva tajna, a djelovanjem u bilo kojem klubu ostajem neovisan, poručuje  Čulina. 

Osim na MODES-ovoj listi, Čulina se na listama za lokalne izbore pojavio i na onoj Hrvatskih laburista koje je čak vodio dvije godine.  Za  predsjednika njihove podružnice je izabran u veljači 2011. godine, no  napustio ih je već 2013. uz obrazloženje kako je razočaran odnosom Zadra prema listi Laburista  s osvojenih tek 3,59 posto glasova. Spomenuo  je i nedostatak financijskih sredstava koji je predstavljao problem zadarskim laburistima, te je Dragutinu Leasaru izjavio konačno "zbogom".

Poslije učlanjenja u Klub Živog zida treba vidjeti hoće li Čulina ostati  neovisan vijećnik, s obzirom da mu je ovo već treća politička opcija kroz  koju djeluje (ne računajući SKH u bivšoj državi). U tom je smislu zanimljivo podsjetiti na njegovo priopćenje javnosti iz srpnja 2013. kada je  obećao:  

- Za sada se neću prikloniti ni jednom klubu, a ako u sljedećem razdoblju osjetim da ću svojim djelovanjem biti od veće koristi biračima, može  se dogoditi da ipak ne ostanem „usamljeni graničar", poručio je tada vizionarski Čulina, kao da je znao da će nakon Laburista djelovati i kroz  MODES i kroz Živi zid.

Dvorski: Neću u njihov klub

Čulinin odgovor "ne znam što mu trebam govoriti", na pitanje kako je predsjednik  MODES-a Rudolf Dvorski reagirao na njegovu odluku o ulasku u Klub vijećnika Živog  zida, ukazuje na to da se on i Dvorski nisu baš razišli na najbolji način. Međutim,  Dvorski pokušava relativizirati ovu odluku te o potezu Drage Čuline kaže:

-  Kroz klub će imati više mogućnosti postavljanja pitanja, a ja osobno u taj klub  neću, bio je kratak šef MODES-a kojemu ostaje iznaći način na koji će Čulinu disciplinirati kao člana svoje liste, ali odsad u klubu Živog zida.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)