VOJNA VJEŽBA ASTRAL KNIGHT 19 Multinacionalna vježba pilota, vojnika i mornara SAD-a i zrakoplovstva Oružanih snaga RH, Italije i Slovenije

Slika korisnika mkvanja
U zrakoplovnoj bazi u Zemuniku
Cilj ove vježbe je poboljšati integraciju zapovijedanja i kontrole, koordinaciju i interoperabilnost zračnih, kopnenih i pomorskih sposobnosti i preklapajuće operacije u integrirani pothvat protuzračne i proturaketne obrane
Siniša KLARICA/Marinko KARAČIĆ
Astral Knight 19 zapravo je vježba Zapovjedništva američkih zračnih snaga u Europi

Zrakoplovna baza Zemunik ugostila je danas Migove Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Povod je bio vojna vježba Astral Knight  19. Riječ je o združenoj, multinacionalnoj vježbi u kojoj sudjeluju piloti,  vojnici i mornari Sjedinjenih Američkih Država i pripadnici zrakoplovstava Oružanih snaga Republike Hrvatske, Italije i Slovenije.

AK19 je integrirana vježba protuzračne i proturaketne obrane usmjerena na integriranu protuzračnu i proturaketnu obranu ključnog terena, a obuka  uključuje kombinaciju letačkih operacija i računalno potpomognutih  scenarija.

Astral Knight 19 zapravo je vježba Zapovjedništva američkih zračnih  snaga u Europi (United States Air Forces in Europe - USAFE) koja se  održava od 3. do 6. lipnja u zračnom prostoru sjevernog Jadrana koji je  dio zračnog prostora Italije, Slovenije i Hrvatske. Kako je rekao zapovjednik borbene eskadrile puk. Christian Jagodić, u navedenom zračnom  prostoru svakodnevno u vježbi sudjeluje oko 40 zrakoplova oružanih  snaga SAD-a, Italije i RH, pri čemu od borbenih aviona F-16, F-15, F-35,  EF-2000 Eurofighter-a, MiG-21, zrakoplovnih tankera KC-135 i KC-10,  bombardera B-52 te aviona E-3 AWACS.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo sudjeluje u vježbi sa zrakoplovima MiG- 21 Eskadrile borbenih aviona iz sastava 91. zrakoplovne baze koji sva polijetanja i slijetanja za dodijeljene misije u sklopu vježbe Astral Knight 19  provode iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušič" u Zemuniku.

Američke mornaričke snage Europe (U.S. Naval Forces Europe) namjeravaju poduprijeti vježbu s razaračem klase Arleigh Burke, a Američka  kopnena vojska Europe (U.S. Army Europe) pruža vojnike i opremu za  upravljanje Patriot raketnim sustavom zemlja-zrak.

Cilj ove vježbe je poboljšati integraciju zapovijedanja i kontrole, koordinaciju i interoperabilnost zračnih, kopnenih i pomorskih sposobnosti  i preklapajuće operacije u integrirani pothvat protuzračne i proturaketne obrane.

- Odradili smo i više nego što se od nas očekivalo. To je za nas velika  stvar jer jedna takva vježba sa stranim partnerima, povećava naše sposobnosti i interoperabilnost, rekao je pukovnik Jagodić.

O samom načinu upotrebe hrvatskih Migova, govorio je satnik Nino  Gaković inače časnik zadužen za taktiku i borbu. Gaković je naglasio da  su u akvatoriju Sjevernog Jadrana letjeli avioni koji su polijetali iz baza u  Hrvatskoj, Italiji, Grčkoj, Engleskoj pa čak i Sjedinjenih Američkih  Država. Svi bi se oni nalazili u zoni Sjevernog Jadrana od Velog Rata na  Dugom Otoku do Kopra. Sama organizacija, rekao je Gaković, iznimno je  zahtjevna jer je u zraku bilo i po 40 borbenih zrakoplova.

U vježbi je sudjelovao i Zadranin, natporučnik Šime Alić koji je već 2  godine pilot MiG-a 21. Alić je istaknuo, kako ove vježbe puno znače za izmjenu iskustva s pilotima drugih zrakoplovstva.

Povodom održavanja združene multinacionalne vježbe Astral Knight  2019, izaslanstvo Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) predvođeno zapovjednikom HRZ-a brigadnim generalom Matom Mikićem boravilo je  danas u službenom posjetu zrakoplovnoj bazi Aviano u Italiji u kojoj se  težišno odvija vježba.

Hrvatski Migovi glumili napadače
 

S druge strane vježbe, doznajemo da nabavka novog borbenog zrakoplova upravo  dolazi u pravo vrijeme. Naime piloti hrvatskih Migova dosegli su vrh upravljanja  ovom vrstom, za pilotiranje zahtjevnih zrakoplova. Nabavka novih zrakoplova nije  samo puka modernizacija letjelica, nego je upravljanje tim zrakoplovima lakši dio  posla u odnosu na sve mogućnosti koje suvremene platforme pružaju za obavljanje  vojnih zadaća. Zanimljivo je da su u današnjem programu hrvatski Migovi glumili  crvene ili napadače i to vođeni isključivo sa zemlje jer zrakoplovi, dvosjedi MiG 21  UMD “Mongol”koji su danas polijetali na zadatak, nemaju radare.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)