CMS podnio kaznenu prijavu zbog ponižavanja i mučenja izbjeglica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Migrantska kriza
Autor: 
Zadarski list/Arhiva
CMS od DORH-a zahtijeva učinkovitu istragu i sankcioniranje počinitelja

Centar za mirovne studije (CMS) u petak je DORH-u podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatih policijskih službenika zbog osnovane sumnje na ponižavajuće postupanje i mučenje 33 osobe, među kojima i dvoje djece, te njihovo nasilno i nezakonito protjerivanje iz Hrvatske.

Radi se o četiri slučaja objedinjena u jednu kaznenu prijavu zbog sličnosti u postupanju. Sve su žrtve, uz ostalo, pretrpjele mučenje i ponižavajuće postupanje time što ih je, prema njihovim svjedočanstvima, policija označila trajnim, narančastim sprejem preko cijelog tjemena.

"Životi žena, muškaraca, djece i obitelji u našoj su državi svakodnevno ugroženi. Izbjeglice, koji u našu državu dođu kako bi u njoj našli zaštitu, u pravilu se time izlažu još većem riziku. Taj rizik predstavljaju prakse MUP-a, koji osobe u bijegu od progona dalje ilegalno i nasilno protjeruje", upozorila je pravnica CMS-a Antonia Pindulić na konferenciji za medije.

Pri tome koristi palice, udarce, pištolje, narušava im dostojanstvo i sigurnost tako što ih do gola skida usred šume, uzimajući im čak i cipele, i tako već skoro četiri godine, navodi Pindulić te dodaje da je početkom svibnja toj praksi dodan nov ponižavajući element - označavanje izbjeglica i drugih migranata.

"U kontaktu sa žrtvama i svjedocima teških povreda prava CMS danas podnosi kaznenu prijavu, a spremni smo poduzeti i sve druge pravne korake kako bismo zaštitili život i dostojanstvo tih osoba", poručila je.

Kaznena prijava navodi dokaze koji uključuju detaljan opis povreda, fotografije, svjedočanstva te poimenice navodi niz žrtvi i svjedoka.

Ne postoji policijski zapisnik

CMS od DORH-a zahtijeva učinkovitu istragu i sankcioniranje počinitelja, a od novog vodstva DORH-a da prepozna težinu i ozbiljnost kaznenih djela te da postupi prema dužnosti i zakonu, time prekidajući praksu starog vodstva.

"Policija i žrtve se slažu u jednoj stvari - o ovome ne postoji policijski zapisnik, što ni ne čudi jer se radi o svjesnom kršenju prava i o počinjenju niza kaznenih djela za koje su osumnjičeni upravo policajci", upozorila je Pindulić.

Nakon više desetaka tisuća slučajeva popraćenih snimkama, fotografijama i svjedočanstvima u zadnjih nekoliko godina, uključujući i svjedočanstva samih policajaca, Pindulić smatra da ti slučajevi nisu izuzeci, već pravilo.

"Jasno je da se radi o političkoj odluci i sustavnom nasilju. Tome se mora stati na kraj", poručila je. Društvo od policije očekuje da poštuje zakone, a DORH je dužan istražiti navode o grubim kršenjima zakona.

"Time će ne samo ispuniti svoju zakonsku dužnost, nego i pokazati brigu za živote i dostojanstvo izbjeglica i drugih migranata. CMS poziva policijske službenike kojima je stalo do zaštite ljudskih života, da odbiju izvršiti ilegalne naredbe i da takve naredbe prijave u svrhu zaštite svojih prava i prava svojih kolega", poručila je Pindulić.

Upitana za ishode prošlih kaznenih prijava koje je CMS predao, odgovorila je da do sada nisu upoznati s bilo kakvom učinkovitom istragom koja bi potvrdila navode takvih kaznenih djela.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)