Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

[FOTO] KADA STIŽE LJETO? Kraljev: “Čekaju nas temperature i do 40 stupnjeva!”

05.06.2020. 12:43


Dosadna i teška kiša koja se jutros sručila na Zadar i okolicu mnoge je građane ostavila u čudu i pitanju kada će konačno ljeto. Nakon sunčanih i sušnih travnja i svibnja, a koje smo zbog epidemije koronavirusa morali provesti zatvoreni u kućama i stanovima, došao je lipanj u kojem su popustile mjere, ali se pokvarilo i vrijeme.
Kada će nam konačno doći ljeto upitali smo Duška Kraljeva, poznatog zadarskog meteorologa.
– U lipnju počinje klimatsko ljeto, ali ovaj lipanj je drugačiji nego što smo navikli prethodnih godina. Naime, temperature su relativno niske, mnogi su još uvijek u jaknama i dugim rukavima. Ipak, ova kiša koja uporno pada je jako dobra jer kako kaže narod "kad u lipnju kiša pada, ima ploda i bez rada". Dobro da je kiša pala jer smo imali veliku sušu. Naime, od početka godine palo je samo 70 litara kiše, a prosjek je inače bio 350 litara u ovih šest mjeseci. U svibnju je palo tek 20 litara kiše, a samo tijekom današnjeg dana trebalo bi pasti oko 20 litara kiše. Ipak, imamo sreću da nismo imali oluje i krupu koja bi počinila mnogo štete na usjevima, rekao nam je jutros Duško Kraljev.
Dodao je kako postoji još jedna uzrečica "nema ljeta do sv. Petra", a to je 29. lipnja, tako da bi ljeto prema tome trebalo početi krajem lipnja. Najavio je kako će ljubitelji vrućeg ljeta ove godine doći na svoje jer bi ljeto, unatoč hladnijem i kišnom početku, ipak trebalo biti jako vruće.
– Meteorolozi najavljuju kako bi ovo ljeto trebalo biti jako vruće te kako bismo na našem prostoru mogli imati temperature i do 40 stupnjeva, najavljuje Kraljev.
Pojasnio je kako je neobično i da se temperatura mora još uvijek nije promijenila, odnosno nije porasla. Kazao je kako je zanimljivo kako je ona još uvijek oko 18 ili 19 stupnjeva celzijusovih, a što nije uobičajeno za ovo doba godine kada bi trebala već porasti do 20 stupnjeva.
Ipak, nakon kišnog početka, Kraljev najavljuje kako nas u drugoj polovini mjeseca čeka vrijeme na koje smo naviknuli u ovo doba godine, a to je sunce te porast temperatura tako da bi tada trebali konačno osjetiti pravo ljeto.