Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Izbori: Pravila za glasovanje izvan prebivališta

05.06.2020. 09:45


Neovisno o tome glasuju li u mjestu prebivališta, ili izvan njega, birači u Hrvatskoj će na izborni dan, 5. srpnja moći glasovati samo za liste izborne jedinice u kojoj imaju prijavljeno prebivalište, podsjeća Državno izborno povjerenstvo.
Birači pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo izbora – glasovati za liste jedinice u kojoj imaju prebivalište ili za kandidate nacionalne manjine kojoj pripadaju u XII. izbornoj jedinici.
DIP podsjeća birače da će izvan mjesta prebivališta moći glasovati samo ako najkasnije do 24. lipnja zatraže privremeni upis ili izdavanje potvrde za glasovanje izvan mjesta prebivališta.
Na zadnjim izborima za Hrvatski sabor, 2016. privremeno se za glasovanje izvan mjesta prebivališta upisalo 16.500 birača, a na biračka mjesta izašlo ih je 14.250.
Zatekne li se na izbornu nedjelju izvan mjesta prebivališta, ali unutar svoje izborne jedinice (primjerice birač iz zagrebačkog naselja Špansko u Delnicama), takav će birač moći glasovati na redovnom biračkom mjestu kojem ‘pripada’ adresa koju je naznačio kao adresu na kojoj će biti na izborni dan.
Birači, koji će izbore izvan mjesta prebivališta i izvan svoje izborne jedinice (primjerice Osječanin u Splitu), moći će glasovati u toj jedinici na posebnom biračkom mjestu koje je najbliže adresi za koju je naznačio da će na njoj biti u nedjelju, 5. srpnja.
Gdje glasuju birači sa tzv. žutom potvrdom
Birači koji ne znaju gdje će se točno zateći na izborni dan, pa dobiju tzv. „žutu potvrdu“ za glasovanje, a na izborni se dan nađu izvan mjesta prebivališta, ali u svojoj izbornoj jedinici, moći će glasovati na bilo kojem redovnom biračkom mjestu u toj jedinici, uključujući i ono kojem pripadaju prema adresi prebivališta.
Nađu li se takvi birači izvan svoje izborne jedinice, moći će glasovati na bilo kojem posebnom biračkom mjestu određenom u toj izbornoj jedinici za birače koji glasuju izvan mjesta prebivališta.
Posebna biračka mjesta odredit će izborna povjerenstva deset izbornih jedinica nakon 24. lipnja, ovisno o broju birača koji su se prijavili za glasovanje iz drugih izbornih jedinica.
DIP naglašava kako posebna biračka mjesta na kojima će moći glasovati samo birači koji glasuju izvan svoje izborne jedinice neće biti određena na području svih gradova i općina.
Nakon što se odrede biračka mjesta, birači će svoje moći redovno, odnosno posebno, moći provjeriti na više mjesta.
Na službenim stranicama DIP-a www.izbori.hr, Ministarstva https://uprava.gov.hr/, poveznica: https://biraci.gov.hr/RegistarBiraca/, putem sustava e-Građani ili – telefonom kod izbornog povjerenstva općine odnosno grada na čijem će području glasovati.
Kontakt podaci nadležnih izbornih povjerenstava objavljeni su na službenoj stranici Državnog izbornog povjerenstva www.izbori.hr, na sljedećoj poveznici: ttps://www.izbori.hr/sabor2020/izbpov