Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Potez je na leasing kućama

05.06.2020. 21:22


Autoprijevoznici posebnog prijevoza već su dva puta prosvjedovali zbog teške krize u koju su upali zbog korone te u okviru europske inicijative Honk for hope, svojim vozilima trubili po gradu i tražili pomoć države i leasing kuća. Od posljednjeg prosvjeda prošlo je dvadesetak dana i neke su se stvari polako pomaknule s mjesta, ali ogromna neizvjesnost za opstanak tih tvrtki je i dalje prisutna.
Juru Meštrovića iz inicijative Povremeni prijevoz putnika »Honk for hope« jučer smo nazvali kad je upravo vozio svoje prve ovogodišnje goste. Bili su to stranci koji su došli privatnim avionom te išli na izlet s dva kombija na kitesurfing. Prošlih godina u ovo vrijeme bi ovi prijevoznici već radili punom parom – od školskih izleta, preko onih s cruisera, turističkih ruta do ekskurzija turističkih agencija.
– Nakon prosvjeda smo imali sastanke i dobili smo puno obećanja pa ćemo vidjeti što će se od svega izroditi. Prije dva dana su naši predstavnici u Zagrebu imali sastanak s predstavnicima Ministarstva financija i leasing kuća i sad je potez na leasing kućama da iznesu svoje ponude s kamatama smanjenim na minimum. U svakom slučaju, obećano je da će nešto napraviti. Nadalje, iz tri ministarstva su nam rekli da ćemo dobiti bespovratna sredstva – iz Ministarstva financija, iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te iz Ministarstva turizma. Ali ne znamo ni kad ni koliko. Sad je Vlada raspuštena, prosvjedi su se primirili, obećanja smo dobili, ali sve je još na čekanju, rekao je Meštrović, dodajući da je za njih u ovom trenutku spasonosan i Vladin treći paket mjera.
– Kao sektor koji apsolutno ništa nije mogao privređivati u posljednja tri mjeseca, ušli smo u treći paket Vladinih mjera te ćemo i u lipnju dobiti naknade za plaće naših zaposlenika, ukoliko dokažemo da smo radilili 50 posto manji promet nego li u svibnju prošle godine. Za nas je to spasonosno u ovom trenutku da se zadrže radnici dok se ne počne nešto zarađivati, govori Meštrović.
Kako zaključuje na kraju, zadnjih nekoliko dana počele su i rezervacije nekih kraćih ruta za lipanj, a svi kao u Boga gledaju prema Njemačkoj i datumu 15. lipnja kad bi se navodno trebale otvoriti njemačke granice. Nijemci su im, kažu, najčešći gosti.
– Svi kolege su spremni za rad, mi smo u pripravnosti, samo nek’ nam gosti dođu, govori Meštrović.