Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

PRAVI SPEKTAKL Atraktivni program glazbe, izložbe fotografija, gastronomije,…

05.06.2020. 19:28


Nakon prošlogdišnjeg premijernog izdanja Vaicanto festivala te koncerta na zadarskom Forumu, koji je po mnogima označen gradskim događajem ljeta 2019., stiže nam i njegovo drugo izdanje – Queenvention vol. 2, 29 srpnja 2020.
Queenvention Zadar je jedina domaća Queen konvencija, koja ima za cilj postati jedna od vodećih svjetskih okupljanja Queen fanova.
Zašto The Queen? Prvenstveno zbog inspirativnih vibracija koje proizlaze iz njihove vječne glazbe i pokreta kojeg su izgradili svojim pristupom, stilom odjevanja i nenadmašnjim live nastupima. The Queen svakako zavrijeđuju biti slavljeni, a brojni njihovi poklonici zavrijeđuju uživati u njihovoj ostavštini. Queenvention 2019. ugostio je osobnog aistenta Freddia Mercury-a, Gdina Petra Freestone-a, koji je održao panel pod nazivom Dinner with Freddie, u sklopu kojeg su se služila omiljena jela velikog glazbenika. Koncert The Queen Real Tribute Symphony sa više od 60 glazbenika,na zadarskom Forumu, okupio je nekoliko tisuća posjetitelja.


Dinner with Fredie
Queenvention vol.2 održati će se po sljedećem programu:
Izložba fotografija jednog od najpoznatijih svjetskih rock’n’roll fotografa Briana Rašića, umjetnika svjetskog glasa i službenog fotografa The Rolling Stonesa.
Svjetsku slavu stekao je fotografirajući velika glazbena imena poput David Bowiea, David Gilmoura,Rolling Stonesa, Queena, George Michaela i mnogih drugih glazbenih ikona, a radio je i fotografije za autobiografsku knjigu Keitha Richardsa.
Jedna od najimpresivnijih priča je da je ekskluzivno fotografirao Amy Winehouse na njenom jedinom koncertu posljednje turneje i posljednjem koncertu uopće, prije tragične smrti. Upravo fotografije Briana Rašića su postale dio glazbene povijesti. Izložba će biti postavljena u Kneževoj palači.
Ova izložba će biti posvećena Queenovcima, Freddie Mercury-u i ostalim glazbenim velikanima iz njihove najutjecajnije ere.
Otvorenje izložbe će biti popraćeno programom Dinner with Freddie, na kojem će se služiti jela sa kućnog menu-a Freddia Mercury-a, uz prateći Dj program.
U planu je održavanje panela pod nazivom »Utjecaj The Queen-a na suvremenu pop kulturu«, sa nekoliko eminentnih govornika i poznavatelja djela The Queen-a,Freddia Mercury-a ali i općenito pop kulture 80-ih godina.
Centralni događaj je open air koncert na zadarskom Forumu, na kojem će nastupiti Queen Real Tribute, jedan od najboljih svjetskih Queen tribute bendova, iza kojih su velike turneje po Kini, Južnoj Koreji,Rusiji i gotovo cijeloj Europi kao i projekt »The Spirit of Freddie Mercury« gdje su u 75 dana odradili 63 koncerta po Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj.


Festivalski mozaik
Prostor gledališta na Forumu bit će postavljen u više odvojenih zona, u skladu sa odredbama o načinu održavanja javnih okupljanja tijekom Covid-19 krize.
Predviđeni početak koncerta je u 21.15 h, a nakon završetka slijedi after party »The Queen (didn’t) went to sleep« u Guma baru.
U sklopu ovogodišnjeg izdanja, u restoranu »Kornat« i restoranu »Bruschetta«, tijekom trajanja Queenventiona, u ponudi će se naći tematski jelovnici pod nazivom »Freddie’s menu«, sastavljeni od identičnih i jela poput onih koja su se spremala u Mercuryevoj kući u Garden Lodgeu na čuvenim partijima, ali i u dnevnim prilikama.
Posljednji dio ovog festivalskog mozaika je prava poslastica za sve hedoniste- »Queen Boat trip«- organizirani izlet brodom uz tematsku gastro ponudu te probranu Dj listu.
Karte će preko sustava Eventim biti puštene u prodaju već od ovog vikenda, a u tjednu pred festival i na prodajnim zonama Narodni trg i Forum.
Eventualne izmjene i sve informacije moći će se vidjeti na službenoj facebook stranici festivala @vaicantofestival.