Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

RAZOČARAN STRANKAMA Marko Vučetić odbio sve stranke, povlači se iz politike

05.06.2020. 13:22


Bivši saborski zastupnik, nezavisni Marko Vučetić, odbio je ovih dana i zadnju ponudu za izbore te se – povlači iz politike. Odluku o definitivnom napuštanju političke arene donio je nakon četverogodišnjeg rada u Saboru koji ga je, kako kaže, razočarao, budući da je aktivnost zastupnika ipak smatrao drugačijom. Pragma je, međutim, pokazala da je u nacionalnom parlamentu puno više borbe za vlastite interese nego građanske te je u konačnici odbio sve pozive stranaka za ulazak na njihovu listu.
A poziva je bilo, kaže ovaj profesor zadarskog Sveučilišta, u kojemu je veći broj stranaka prepoznao svoj adut za izbornu utrku. No, uzalud. Politika više neće u moju butigu, poručuje poznati zadarski filozof, koji pak na naše pitanje o razlozima odlaska iz političkog života kaže:


Nezrelo poimanje politike
– Podupirao sam sve nezavisne inicijative i nove politike koje će počivati na političkom programu, a ne na promoviranju osobnosti pojedinaca. Čak i kada govorimo o nezavisnim političarima, ni oni ne bi trebali u politici promovirati vlastitu osobnost ili govorničke vještine, već biti ti koji su u stanju upozoriti na konkretni politički program. Upozoravao sam na ljudska prava i nedovoljnu razvijenost ljudskih prava u hrvatskoj politici, međutim, procijenio sam da se moja pozicija ne može pretočiti u javne politike. Zbog toga sam odlučio ne sudjelovati više u ovom izbornom ciklusu, čak ni na način da dajem podršku nekoj od postojećih političkih opcija, obrazlaže Vučetić koji smatra kako u nas postoji jedno nezrelo poimanje politike koje proizlazi iz okolnosti što je gotovo većina hrvatskih građana starija od države.
– Državu promatramo kao člana obitelji ili kućanstva o kojem emocionalno skrbimo, a ne kao nešto što je odvojeno od nas i što bi trebalo promatrati kao entitet koji razvija javne politike, odnosno koji vodi računa o korekciji svih građana u Republici Hrvatskoj. Vidim da taj gotovo patološki emocionalni odnos prema državi nije moguće razbiti, stoga smatram da bi besmisleno bilo da u politici djelujem na taj nemoćan način, ističe bivši saborski zastupnik.


Uveo termin uvjetne kandidature
S obzirom da je na predsjedničkim izborima podržao bivšu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Daliju Orešković, pitali smo ga jesu li ga zvali i u tu stranku. Vučetić pak otvoreno kaže kako ga je zvala gotovo čitava opozicija:
– Zvali su me počevši od Restart koalicije do Stranke s imenom i prezimenom i Moderne ljevice, no odbio sam ih iz razloga što sve te opcije imaju pojedince koji razumijevaju što je politika, ali bih htio da uistinu i razviju neke politike kako bi se vidjelo da je moguće političko djelovanje, a ne samo promoviranje pojedinaca, zaključuje Vučetić.
Osim rijetko viđenog povlačenja iz politike u situciji kada ga traži većina stranaka, uz Vučetića se veže još jedan raritet, a taj je da je na prošlim predsjedničkim izborima uveo termin tzv. uvjetne kandidature koja je podrazumijevala da će se iz izborne utrke povući istoga trena kada se pojavi kandidat kvalitetniji od njega. Ukoliko se takav ne pojavi, najavio je, »njegova kandidatura postaje stvarna«.
Uz objašnjenje kako mu je ovo ipak bio filozofski eksperiment, Vučetić se na kraju ipak povukao iz kampanje, poručujući da u politici djeluje kao filozof. Kovanicu »uvjetna kandidatura« smislio je pak kako bi građane potaknuo na aktivnost razočaran njihovom pasivnošću, ali i vlastitom željom da među njima aktivira mehanizam za boljim djelovanjem i isticanjem uvjetne kandidature.
Vučetić je javnost zaintrigirao i pozivom građanima Zadra i županije za isticanje uvjetne kandidature za gradonačelnika ili župana tamo gdje osjećaju da dinamizam politike nije dovoljno dobar i da podiže kvalitetu građanskog života.
On sam, međutim, za ovakvu borbu više neće imati priliku s obzirom da je donio definitivnu odluku o povlačenju iz politike.
 
 




UVJETNA KANDIDATURA ZA GRADONAČELNIKA I ŽUPANA


Vučetić je javnost zaintrigirao i pozivom građanima Zadra i županije za isticanje uvjetne kandidature za gradonačelnika ili župana tamo gdje osjećaju da dinamizam politike nije dovoljno dobar i da podiže kvalitetu građanskog života