[FOTO] STJERANI U KUT Jedino rješenje je legalizacija skloništa za šapice na Žmirićima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Psima u Zadarskom azilu zbog papirologije prijeti glad
Predloženo nam je da pse iz našeg skloništa »provlačimo« kroz legalno sklonište u Privlaci, ali da sve drugo mi odrađujemo same kao i prije, s tim da se mi brinemo o troškovima i hrani, a takvu varijantu Nijemci nisu htjeli prihvatiti, jer oni isključivo žele pomagati ovom azilu na Žmirićima, te da neće niti jedan drugi azil pomagati, tako da smo stjerani u kut, objasnila je Sandra
Vedran SITNICA
S druge strane žice...

Zadarski azil na Žmirićima i vrijedne volonterke Sandra, Davorka, Stella, Irina i Sanja iz udruge »Zadarske šapice«, koje trenutno brinu za preko 160 pasa, našao se u pat poziciji. Naime, psi koji su našli sigurnost u boksovima azila i u predanom radu vrijednih volonterki, mogli bi uskoro ostati bez veterinarske skrbi, ali i bez hrane, što bi za ove pse značilo smrt. Kako doznajemo, zbog nesređene papirologije na kojem se nalazi Zadarski azil, ne može se provesti legalizacija i azil ne može dobiti status laganog skloništa, a zbog čega je Veterinarska inspekcija zabranila daljnji rad Zadarskom azilu, odnosno udomljavanje i prihvaćanje napuštenih pasa.

«Više ne možemo udomljavati«

- U velikom smo problemu i više ne možemo udomljavati, niti primati pse na skrb u azil, potužila se Sandra, jedna od volonterki, dodajući još šokantniju informaciju kako je njemačka udruga »Einsame Ptofen Zadar« najavila prekid daljnjeg financiranja azila i zbrinjavanja pasa.
Naime, kako objašnjavaju volonterke, njemačka udruga je došla do takve odluke, jer veterinarska stanica ne može izdati certifikat »Traces« s kojim se dokazuje da su psi zdravi te da mogu ići preko granice, dok Zadarski azil ne postane legalizirano sklonište.
- Mi ne možemo zamjeriti našoj vjernoj udruzi iz Njemačke koja ovaj azil održava na životu kroz brojne donacije u hrani, ali i novčanim sredstvima, zahvaljujući kojoj svim psima u azilu možemo platiti cijepljenja, kastriranja, ali i liječenje kada je to potrebno, objasnila je Sandra, dodajući kako bez »Tracesa« oni ne mogu udomiti pse kod Nijemaca koji inače dobiju subvenciju za udomljene pse.
Uplašene volonterke zbog ove situacije, u kojoj su azilski psi prepušteni na milost i nemilost, podsjetile su na nedavni događaj kada je propalo udomljavanje čak sedam pasa.
- U prošlu subotu došli su Nijemci iz udruge s transportnim vozilima kako bi udomili čak sedam crnih pasa koji se inače najteže udomljavaju i koji su stari tri godine. Međutim, nisu ih mogli preuzeti jer mi Veterinarska stanica nije mogla izdati spomenuti certifikat, jer psi dolaze iz ilegalnog skloništa, a što prije nije bio problem, jer Veterinarska stanica nije znala da ne smije izdavati certifikat psima koji dolaze iz skloništa koje nije legalno, objasnila je Sandra.

Dobra volja za azil na Bokanjcu

Brižne volonterke, koje svakodnevno gledaju tužne njuškice čija je budućnost neizvjesna, jedino rješenje vide u Gradu Zadru i Zadarskoj županiji koji bi mogli, prema njihovim riječima jedini naći rješenje za legalizaciju zemljišta na Žmirićima, pa makar ono bilo i privremeno.
- Mi zbrinjavamo pse koje neodgovorni vlasnici izbace pred azilom, međutim, tome je sada došao kraj, jer ih mi više ne smijemo udomljavati dok se ne legaliziramo, zato jedini spas vidimo u Zadarskoj županiji i u Gradu Zadru, rekla je zabrinuta volontreka Davorka, podsjećajući kako je Daniel Segarić, županijski pročelnik, obećavao da će se novi azil izgraditi, ali da do danas o toga nema ništa, tako da psi u azilu nemaju budućnost.
Daniel Segarić je potvrdio kako su mu se javile volonterke iz udruge »Zadarske šapice« i predočile problem u kojem se nalaze vezano za legalizaciju skloništa, te da im je predloženo da uspostave suradnju s legalnim skloništem u Privlaci koje vodi dr. vet. Josip Mustać.
- Što se tiče legalizacije zemljišta na Žmirićima, mi kao Županija tu ne možemo ništa. Postoji dobra volja da se realizira izgradnja novog azila na Bokanjcu za što smo i napravili idejni projekt, i dobili lokacijsku dozvolu, objasnio je Segarić koji je potvrdio da u ovogodišnjem proračunu imaju planirana sredstva za nastavak izrade projektne dokumentacije, ali da za sada azil na Žmirićima može raditi s legalnim skloništem u Privlaci, preko kojeg se može dobiti sporni certifikat.

Nije im prihvatljiva suradnja sa skloništem u Privlaci

Međutim, prema riječima volonterki, opcija suradnje sa skloništem u Privlaci nije prihvatljiva, jer bi u tom slučaju psi i dalje ostali na Žmirićima, te bi se one i dalje morale o njima skrbiti i to bez prihoda i bilo kakvih drugih donacija, jer, kako tvrde, u Privlaci nema dovoljno mjesta za smještaj toliko pasa.
- Predloženo nam je da pse iz našeg skloništa »provlačimo« kroz legalno sklonište u Privlaci, ali da sve drugo mi odrađujemo same kao i prije, s tim da se mi brinemo o troškovima i hrani, a takvu varijantu Nijemci nisu htjeli prihvatiti, jer oni isključivo žele pomagati ovom azilu na Žmirićima, te da neće niti jedan drugi azil pomagati, tako da smo stjerani u kut, objasnila je Sandra, dodajući kako oni žele raditi kao do sada i da je jedino rješenje legalizacija skloništa na Žmirićima kako bi se spasile male njuškice Zadarskog azila, u kojem vrijedne volonterke rade bez ikakve naknade.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)