Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

SUKOŠANSKI TURIZAM Spasu turističke sezone presudit će vikendaši i dugogodišnji gosti

05.06.2020. 21:02


Protekle 2019. godine u Općini Sukošan (Sukošan, Debeljak, Gorica, Glavica) oboreni su svi turistički rekordi, ostvareno je 470.000 noćenja.
-Turizam na našem području inače kreće kasnije nego u gradovima i općinama koje imaju velikih hotela, kazala je Mirjana Veleslavić Nadinić iz Turističkog ureda TZO Sukošan
Štoviše, iako to nisu značajne brojke u ukupnom turističkom prometu statistika pokazuje da su prva tri ova mjeseca, odnosno do koronevirusa bila bolja od prošle godine.
-Naime, kroz najveći intenzitet koronavirusa, posebno nakon potresa u Zagrebu, imamo prijavljene vikendaše na duži period pa je zato više noćenja domaćih i indeks ukupnih noćenja 92,16 što znači da je samo za niti 7 posto manje ostvareno noćenja nego prošle godine, objavila je Veleslavić Nadinić.
U prvih pet mjeseci ove godine, od 1. siječnja do 31. svibnja 2020., bilo je 1.319 dolaska gostiju, domaćih 778 dok je stranih bilo 541. Od toga je u apartmanima, kampovima i malim hotelima bilo 1.171 gostiju, a u vikendicama i obiteljskim kućama 148 gostiju. Ostvareno je 10.704 noćenjima, domaći 5.773 a strani 4.931 noćenje.


Velika očekivanja
-Protekle godine u prvih pet mjeseci bilo je 2.955 dolazaka ili 55 posto više nego ove godine. Noćenja je bilo 11.614 ili tek 7 posto više nego ove godine, temeljita je Nadinić Veleslavić.
Svi navedeni podaci su bez nautike koji godišnje ostvaruju ukupno oko 30 posto dolazaka gostiju.
– Očekivanja su velika iako sam mišljenja da će presuditi vikendaši i lojalnost gostiju i to što smo "corona free" turistička zona. Općina, Turistička zajednica, komunalci ništa ne prepuštaju slučaju kao ni iznajmljivači turističkog smještaja. Spremni smo za sezonu kao da će biti rekordna, kazao je Nikola Milošević, direktor TZO Sukošan
Kad je riječ o kulturno-zabavnim, gastro i športskim događanjima situacija je sasvim suprotna. Početkom svibnja nije bilo utrke Wings for Life World Run i gastro-zabavne fešte za tisuće trkaća koji odustanu u Sukošan. A između ostalih nije održan tradicionalni Malouskršnji doručak i Drugi dani masline i ulja "Peljuzica" Sukošan 2019. koja se trebala održati 4. travnja, dan uoči blagdana Cvjetnice.


Reducirane ljetne manifestacije
-Bilo je 50-ak uzorka maslinovog ulja, šampion i dobitnici zlatnih medalja su poznati. A kako neće biti zaista spektakularnog programa ovih dana u Općinskoj vijećnici upriličit će se dodjela pehara ovogodišnjem šampionu "Peljuzica" Sukošan 2019, kaže Veleslavić Nadinić.
Protekle godine oboreni su apsolutni turistički rekordi u svim segmentima, od turističkih dolazaka i noćenja, do izvanpansionske potrošnje i rekordnog broja manifestacija.
– Usprkos smirivanju situacije s koronavirusom kulturno-zabavno, gastro, etno i športsko "Sukošansko lito" neće biti kao proteklih godina kad se održavalo rekordni broj događanja, protekle godine preko 50. Reducirat će se događanja, manifestacije ćemo održati ali u smanjenom broju, još se dogovaramo, rekla je Mirjana Nadinić Veleslavić.
U sinergiji Općine i Turističke zajednice te KUD-a Zlatna luka i Komunalnog društva Zlatna luka u narednim danima se trebala održati dvodnevna gastro-zabavna i športska manifestacija 3. Festivala jagoda Jagodica bobica, gastro-zabavna manifestacija Po domaću i druge. Još nije dano zeleno svijetlo.
-Kriza uzrokovana COVID-19 pandemijom donijela nam je i "novu" realnost. Najsigurnija je Fešta sv. Kasijana te 22. Večer folklora, 51. trke tovara i 12. Brudetijada. Navedene i sve druge tradicionalne manifestacije ćemo na vrijeme javno objaviti, poručila je Mirjana Nadinić Veleslavić.