Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Očekujem zanimljivu »majstoricu«, no Zadar je blagi favorit

05.06.2021. 10:10


U trenucima kada budete čitali ovaj tekst do velikog finala hrvatskog prvenstva odbrojavat će se sati. Zadar dugo čeka, punih 13 sezona. Za posljednju proslavu naslova državnog prvaka trebamo se vratiti u lipanj 2008. godine. Protagonisti su bili isti, kulise neusporedivo raskošnije. Bio je to »oproštaj« od Jazina i posljednja utakmica koju je KK Zadar odigrao u »Hramu košarke« prije preseljenja u velebno zdanje Krešinog doma, a među dvanaestoricom igrača koje je vodio sadašnji izbornik Brazila Aleksandar Petrović bila su i četiri domaća momka. Mladići Toni Prostran, Pavle Marčinković i Marino Šarlija i tek nešto stariji Rok Stipčević. Upravo je potonji s deset poena bio jedan od trojice dvocifrenih mušketira koji su u donijeli veliku radost »Gradu košarke«.
– Ovo mi je već 18. profesionalna sezona i ne mogu kazati da pamtim puno toga, ali naslov sa Zadrom je svakako jedna od njih. Nikada neću zaboraviti proslavu s navijačima, zaustavljanje na cesti i sam dolazak na trg. Kada vidiš koliko Zadranima znači košarka, kada vidiš tu kolektivnu energiju i pozitivnu ludost jasno ti je da vrijedi »ginuti na parketu« – kazao je u uvodu Rok Stipčević.


Vjetar u leđa
Bio je to njegov četvrti trofej s KK Zadar, nakon dva kupa i naslova prvaka iz 2005. godine. S druge strane su prijetili Perić, Garnett i Dejan Ivanov, nimalo bezopasna družina iz Splita koja je uspjela odvući favorizirane Zadrane u »majstoricu«, no »Žuti« tamo nisu imali šanse.
– Svaki puta kada smo gostovali na Gripama znali smo da će biti neugodno jer je Split bio mlada i dobro posložena momčad, no iskustvo je bilo na našoj strani, a Aleksandar Petrović je vodio veliku brigu o psihološkoj pripremi igrača. Moram reći da sam se jako puno oslanjao na Coreyja Brewera i Todora Gečevskog. Imali smo još puno dobrih košarkaša poput Pankracija Baraća, Shamella Stallwortha, Jubyja Johnsona itd., no njih dvojicu moram posebno istaknuti. U petoj utakmici su prevladali naše iskustvo i posljedična mirnoća, te domaći parket Jazina. Imali smo veliki vjetar u leđa i moram kazati su navijači jednako zaslužili taj naslov kao i mi – prisnažio je 35-godišnji košarkaš.
Stipčević je čitave sezone pratio događanja u Krešinom domu te je dobro upoznat sa stanjem u zadarskoj košarci iz koje ga je put odveo prije više od desetljeća. Nakon prve dvije finalne utakmice izgledalo je da igrači Veljka Mršića mirno plove ka svom trećem naslovu prvaka, no Splićani su se na Gripama pokazali u dobrom svjetlu i vratili stvari na početak.
– Iskreno, nisam to očekivao. Zadar je prve dvije utakmice dosta dominantno odradio i u dobrom ritmu otišao na Gripe, ali Split je predvođen Rokom Lenijem Ukićem pronašao odgovor u nastavku serije. Roko je povukao u trećem susretu i pokazao suigračima da mogu parirati Zadru, podignuvši im samopouzdanje, dok je četvrta utakmica bila samo posljedica toga. Očekujem vrlo zanimljivu »majstoricu«, iako smatram da je Zadar blagi favorit – rekao je osvajač slovenskog kupa s Krkom.


HKS treba pomoći
Atmosferu uoči pete utakmice finala podgrijala je i priča o mogućem puštanju gledatelja na tribine. Splićani su vješto doskočili trenutnim mjerama Stožera civilne zaštite i za sada prošli »lišo«, dok se na Višnjiku još uvijek naveliko razmatraju idući koraci.
– Vidio sam što se događalo na Gripama i mogu reći da se Zadar s punim pravom na to poziva. Nadam se da će i HKS pomoći, jer to je, među ostalim, i njihova odgovornost. Zadar može poduzeti određene korake, ali treba imati podršku nekoga tko stoji iza kluba i tko može sugerirati, tražiti i apelirati da se navijači puste na tribine. HKS ne smije dizati ruke, već treba preuzeti odgovornost – naglasio je iskusni razigravač.
Mjere se popuštaju i u susjednim državama.
– Prije tri dana sam u Bologni gledao polufinale talijanskog prvenstva između Virtusa i Brindisija na kojem je bilo 2750 ljudi. Ako je to moguće u Italiji gdje je broj zaraženih veći, onda ne vidim razlog zašto isto ne bi bilo moguće u Zadru. Slična je stvar bila i u Sloveniji gdje je tijekom finalne serije protiv Olimpije na tribinama bilo oko tisuću gledatelja – otkrio je donedavni hrvatski reprezentativac kojem je krajem sezone istekao ugovor s Krkom.
– Određene opcije postoje, razgovora ima, ali za sada su to neslužbeni kontakti. Otvoren sam za razgovor sa svima. Odlično se osjećam, dobro igram i želim nastaviti dalje.
Je li nakon 11 godina došlo vrijeme za povratak na Višnjik?
– Zadar me nikad nije službeno zvao te ga nikad nisam odbio. Povratak kući je uvijek opcija – zaključio je Stipčević.




»Zadar je prve dvije utakmice dosta dominantno odradio i u dobrom ritmu otišao na Gripe, ali Split je predvođen Rokom Lenijem Ukićem pronašao odgovor u nastavku serije
Rok Stipčević


Trofeji
Prvenstvo Hrvatske: 2004./05. i 2007./08.
Kup Krešimir Ćosić: 2005. i 2007.
Kup Litve: 2019.
Kup Slovenije: 2021.


Peta utakmica finala,
6. lipnja 2008. godine


ZADAR                      89
SPLIT                        65
(25:15, 19:17, 23:8, 22:25)
ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 4500. Sudci: Muhvić (Karlovac), Dožai (Zagreb) i Radović (Dubrovnik).
ZADAR: Stallworth 3, Stipčević 10, Barać 8, Johnson 20, Prostran, Gečevski 8, Marčinković 3, Šarlija 2, Lalić 4 (2-2), Macura 7 (1-6), Štimac 21 (1-2), Brewer 3 (1-2). Trener: Aleksandar Petrović.
SPLIT CO: Klarica 2, Sumić, Bilobrk, Delaš 5 (1-1), Rudež 2, Ivanov 9 (4-5), Stipanović 8 (2-4), Mladenov, Perić 21 (2-2), Sobin 2 (0-1), Garnett 9, Batina 7 (0-2). Trener: Slobodan Subotić.
Šut: Zadar 37-61 (61%); Split 28-60 (47%).
Šut za tri: Zadar 9-24 (38%); Split 4-22 (18%).
Slobodna bacanja: Zadar 6-14 (43%); Split 5-10 (50%).
Skokovi: Zadar 25 (16+9); Split 30 (19+11).
Osobne pogreške: Zadar 19; Split 15.


Izvukli smo maksimum
Iza iskusnog Zadranina je dobra sezona u Novom Mestu. Nakon početnih problema, Krka je stigla do dva domaća finala i na koncu se okitila naslovom pobjednika slovenskog kupa.
– Skromno smo krenuli i na samom početku dva puta bili u izolaciji, ali izvukli smo maksimum iz sezone osvojivši kup protiv Cedevite Olimpije koja je svojom kvalitetom trebala biti na završnom turniru ABA lige i u polufinalu Eurokupa. U regionalnoj ligi smo osigurali ostanak bez dodatnih kvalifikacije, a i u finalu smo dobro odigrali ali nismo mogli protiv Olimpije koja je imala pet plus jednog igrača, pa nek se čitatelji misle na koga ciljam. Kada podvučem crtu, u momčadi je vladala odlična atmosfera te sam na svaki trening dolazio, i s njega odlazio, s osmjehom na licu – kazao je Stipčević.