Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prvaci smo!!! Nakon 13 godina čekanja

06.06.2021. 08:30


Dugo su Zadrani sanjali novi naslov. Punih 13 godina generacije su punile Krešin dom, skakale, navijale, slavile i plakale. I čekale današnji dan. I konačno ga – dočekale. Zadar je opet prvak države! U odlučujućoj petoj utakmici finalne serije Mršićevi momci su na proste košarkaške faktore rastavili goste iz Splita i u pravoj sinergiji s navijačima, nakon 40 borbenih, atraktivnih i, prije svega nadahnutih minuta, svladali goste s Gripa s 84:57. Uvertira same utakmice bila je jedina kakva je mogla biti – zadarska! Sve višemjesečno iščekivanje, sva ljubav koja nije mogla biti iskazana tijekom proteklih devet mjeseci eksplodirala je danas na Višnjiku. Približno tri i pol tisuće gledatelja, ma što gledatelja – navijača, ušlo je u Krešin dom. Svim epidemiološkim mjerama unatoč. Iluzorno je bilo očekivati da će se košarke žedni Zadrani pridržavati naputaka već odavno iskompromitiranog Stožera civilne zaštite pa je atmosfera na Višnjiku bila onakva kakva je jedino i mogla biti. Paklena! "Je li dopušteno kršiti zakon, odnosno pravila i naputke kada ih drugi krše?", zapitao se prije nekoliko dana direktor Željko Žilavec. Nije, i to valja jasno kazati. No, pravila moraju biti ista za sve. A u Hrvatskoj odavno nisu, ako su ikada i bila… Stoga valja pokazati razumijevanje, jer Zadrani jučer nisu ispali volovi, već pravi Jupiteri. Na parketu i izvan njega.


Domaći uragan
Splićani su bolje otvorili utakmicu i postigli prvih pet poena, dok su domaćini promašili prva četiri šuta, no kada je kapetan Dominik Mavra "skinuo poklopac" s obruča, povratka za "Žute" više nije bilo. Dvije trice Justina Cartera i Antonija Jordana zaokružile su seriju 8:0 kojom su domaćini preuzeli rezultatsku kontrolu. Split se podosta oslanjao na šut za tri poena koji ga nije služio, o čemu zorno svjedoči devet promašaja iz prvih deset pokušaja, sretnik je bio tek Toni Perković na samom otvaranju, pa nije puno nedostajalo da se prva četvrtina završi s dvoznamenkastom prednošću Zadra (17:9). Dominacija u skoku i agresivna obrana utrli su put ka velikoj pobjedi i naslovu državnog prvaka koji je "Grad košarke" čekao punih 13 godina pa je semafor već na otvaranju druge dionice pokazivao plus 11 za Mršićeve momke (20:9). Koliko je košarkašima u bijelim dresovima značila podrška s tribina jasno se moglo vidjeti nakon gotovo svakog koša, i prilikom svake minute odmora, kada su jedan po jedan dizali publiku na noge. Domaći i strani, Planinić i Carter. Nebitno… Nakratko se učinilo da su "Žuti" nakon koša i dodatnog slobodnog bacanja Luke Babića i dalekometnog ubačaja Roka Lenija Ukića pronašli željeni ritam, ali s druge strane nisu imali odgovor na raspoloženog Cartera koji je vezao pet poena i vratio svoju momčad u dvoznamenkaste vode.


Korak do naslova
Rotirao je domaći strateg koliko je mogao, pa su već do 12. minute gotovo svi igrači Zadra kročili na parket. I svi su dali svoj doprinos. Bilo poenima gdje je prednjačio "vrući" Jordano, bilo obranom kojom su izluđivali gostujuće košarkaše. U takvom je odnosu snaga prednost nastavila rasti sve do okruglih plus 20 dvije minute i 48 sekundi prije odlaska u svlačionice. Mavra je u novu seriju 8:0 ugradio pet, a Chinanu Onuaku tri koša za potpuni delirij u Krešinom domu. Uvijek dovitljivi navijači s "juga" iskoristili su to da podbodu gostujućeg trenera Milu Karakaša koji je prije tjedan dana kazao da će se Zadranima u "majstorici" "napuniti gaće". Kakav danak neiskustvu splitskog stručnjaka. "Žuti" su u prvom poluvremenu imali tek jednu asistenciju, uhvatili 11 skokova manje te iz igre gađali vrlo slabih 29 posto. Brojke govore same za sebe. Zadar je, pak, imao trojicu dvoznamenkastih igrača: Onuakua, Cartera i Jordana, a u stopu ih je pratio Mavra s devet poena, dok iz gostujućih redova valja spomenuti tek raspoloženog Ukića koji je s 12 koševa predvodio indisponirane Splićane.




Fešta na tribinama
Otvaranje nastavka donijelo je nove dvije trice Antonija Jordana za do tada najviših plus 24, a upravo su one ugasile i zadnju nadu koja je tijekom velikog odmora tinjala u gostujućoj svlačionici. "Žuti" su bili razbijeni! Kedžo je pokušavao i promašivao, Babić se nije pojavio na utakmici, a Luković je više komunicirao s publikom nego što je donosio na parketu. S druge su strane zakucavali Carter i Domagoj Vuković, jedan atraktivnije od drugog, pa je razlika nastavila rasti. Plus 24, plus 26, plus 28… Plus 30! Bilo je već tada jasno – Zadar je novi prvak Hrvatske! U posljednju dionicu se ušlo s nedostižnom prednošću domaćih momaka pa je valjalo tek posao profesionalno odraditi do kraja. Bilo je to ipak nešto lakše reći nego učiniti. Fešta na tribinama već je počela, pa je Veljko Mršić, tek drugi trener kojem je pošlo za rukom osvojiti dvostruku krunu u najkošarkaškijem hrvatskom gradu, minutom odmora morao "opomenuti" svoje igrače. Bilo je to pri rezultatu 71:48, nakon čega je uslijedio konačni uragan koji je bacio goste na 34 poena minusa (84:50). S tribina se orila pjesma, grlili su se i znani i neznani… Bilo je to "staro normalno". Zadar je opet prvak Hrvatske! "Snajper" Jordano s 22 koša, moćni "poglavica" Onuaku s 19, prekaljeni Carter s 15 i kapetan Mavra s 11 poena upisali su se u povijest kao četvorica dvoznamenkastih u redovima novog prvaka, dok je u dresu Splita tek Roko Leni Ukić s 18 koševa pružio otpor vrijedan finala.


ZADAR 84 – SPLIT 57


(17:9, 32:20, 22:14, 13:14)
ZADAR – Dvorana Krešimir Ćosić. 3500 gledatelja. Suci: Luka Kardum, Tomislav Vovk i Bojan Kruljac.
ZADAR: Carter 15, Palokaj, Bursać 4, Mavra 11, Onuaku 19, Jordano 22, Justice, Brala, Vuković 7, Junaković 4, Planinić 2, Kraljević. Trener: Veljko Mršić.
SPLIT: Perković 3, Ukić 18, Babić 5, Vranković 2, Luković 9, Perasović 5, Kedžo 2, Marčinković, Bajo 2, Čampara, Marić 6, Mesiček 5. Trener: Milan Karakaš.
Šut za dva: Zadar 22-43 (53%); Split 10-26 (38%).
Šut za tri: Zadar 10-26 (38%); Split 7-31 (22%).
Slobodna bacanja: Zadar 8-14 (57%); Split 16-20 (80%).
Skokovi: Zadar 48 (33+15); Split 31 (24+7).


Gužve na ulazu
Bilo je za očekivati da će svoje mjesto na tribinama Krešinog doma naći pokoja tisuća gledatelja, no dojam je da je organizacija, koliko god bila teška i rađena u "ilegali", mogla biti ponešto bolja. Nemojmo se lagati, znalo se da ni klubu niti policiji neće biti lako zaustaviti košarkaška "događanja naroda" kakva smo sinoć mogli vidjeti na Višnjiku, ali mogao se otvoriti još koji ulaz.