Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zadarski srednjoškolci uživat će u filmovima pod zvijezdama

05.06.2021. 13:05


Dvorište škola u Perivoju Vladimira Nazora sljedećeg će se tjedna na tri dana pretvoriti u pravu kino oazu. U suradnji s Prirodoslovno-grafičkom školom Zadar, Kino Zona se kratko seli iz Kazališta lutaka gdje je provela zimu i lagano otvara ljetnu sezonu kina na otvorenom i pokreće projekt »Srednja Kino Zona«. U filmu će uživati učenici četiriju škola u perivoju, ali i ostalih zadarskih srednjih škola. Što im je ova filmska ekipa pripremila, provjerili smo s organizatorima, voditeljem Kino Zone Andrejom Fricom i profesoricom Prirodoslovno-grafičke škole, Anamarijom Ivković.


Tri dana kina pod zvijezdama
– Od ponedjeljka do srijede učenici će moći uživati u tri potpuno različita filma, a imat će priliku doživjeti pravu atmosferu kina pod zvijezdama, najavljuje Fric te pojašnjava kako su uopće došli na ovu ideju.
– Kad smo pokretali Kino Zonu nama je bila želja osvještavanje šire javnosti o vrijednosti nekomercijalnog filma, o bogatstvu i raznolikosti svjetske kinematografije, kao i želja da dugoročno utječemo na filmsku publiku, odgajamo nove generacije te osposobljavamo novi kadar, ističe Fric i dodaje kako im je odmah u startu bila ideja raditi i s djecom i mladima jer tako se rađa nova publika.
– Na ovaj način mlade usmjeravamo prema nekim drugim žanrovima i proširujemo im vidike za neke nove stvari, koje su možda manje komercijalne i dostupne, kaže voditelj jedinog art kina u Zadru.
Kino Zona je tijekom ove korona godine bila jedino mjesto za prave filmoljupce, a u budućnosti se svakako želi širiti program i publiku.
– Ovo nam je prva ovakva suradnja sa srednjim školama, ali zasigurno nije i zadnja, želja nam je surađivati i sa školama izvan Zadra, ali i s općinama u Zadarskoj županiji, najavljuje Fric potencijalne projekte u budućnosti.
Srednjoškolci inače nisu česta publika u Kino Zoni, ali ovim programom organizatori im žele pokazati što Kino Zona nudi.
– Tijekom cjelogodišnjeg kina, mlada publika baš i nije toliko česta, pogotovo srednjoškolci, a na ovaj način im želimo skrenuti pozornost kako Kino Zona postoji i kako su filmovi itekako primijenjeni i za njih i svakako se nadamo da će im se svidjeti naša »Srednja Kino Zona«, ističe Fric.


Razvoj medijske pismenosti kod mladih
S idejom su bili oduševljeni i u Prirodoslovno-grafičkoj školi koja i inače ima, između ostalog, kvalitetan program za osposobljavanje učenika za snimanje i montažu filmova, a profesori rade i na medijskom opismenjavanju učenika.
– Prepoznali smo ovo kao jako dobar projekt kao dio razvoja medijske pismenosti koja je jako važna, objašnjava profesorica Ivković čiji učenici imaju priliku na predmetu »Film« pogledati razne filmove te ih potom analizirati.
– Kroz taj predmet vidim da imamo pozitivne rezultate i smatram da bi svaki srednjoškolac trebao imati takvu priliku, u budućnosti bi se svakako trebale uključiti i druge škole i to ne samo škole na području Zadra već i iz cijele županije, govori Ivković te dodaje kako imaju i podršku Županije.
– Upravni odjel za školstvo, kulturu i šport je oduševljen projektom i imamo njihovu punu podršku, a svakako su zainteresirani da se ovo ostvari i kao projekt tijekom idućih školskih godina, ističe Ivković kojoj je profesorsko iskustvo pokazalo da učenici vole gledanje filmova i analizu. Treba im dati poticaj, a ovakav projekt to zasigurno jest.




Nakon filma slijedi i razgovor
– Iskustvo mi je pokazalo da učenici jako vole gledati filmove i analizirati ih, iako oni sami više prate serije jer su im filmovi dugi. Kad filmove gledamo na nastavi, učenici kao da otvore oči, nisu samo konzumenti filma nego i kritički promišljaju i o sadržaju, ali i o procesu nastanka jednog filmskog djela, pojašnjava Ivković, a Fric dodaje kako su birali filmove za koje smatraju da će učenicima biti zanimljivi sadržajem, ali i koji bih bi ih privukli i glumačkom postavom te samim izgledom filma.
Tako će u ponedjeljak učenici moći pogledati film Wesa Andersona, »Kraljevstvo izlazećeg mjeseca«, u utorak je na redu hrvatski dokumentarni film »Jedna od nas« koji progovara o brutalnom zlostavljanju koje je jedna djevojka proživljavala kao dijete i srednjoškolka. Film prati skupinu ljudi koji tijekom jedne večere pokušavaju pronaći način da započnu razgovor o spoznaji koja ih je sve šokirala.
– Nakon projekcije drugog filma, učenici će imati priliku i za razgovor s psihologinjom naše škole Ivanom Rupčić Kajtezović koja se pripremila za razgovor o pogledanom i temi, rekla je Ivković.
I kao zadnji film učenici će vidjeti film »Raspjevana ulica« o četrnaestogodišnjem Connoru koji odluči osnovati bend kako bi očarao djevojku koju voli.
– To je možda najmanje poznati film, kombinacija mladenačkog i glazbenog filma, jedan feel good film za kraj trodnevnog druženja, kaže Fric i zaključuje kako se svakako veseli ovom projektu.I


»Ovo nam je prva ovakva suradnja sa srednjim školama, ali zasigurno nije i zadnja, želja nam je surađivati i sa školama izvan Zadra, ali i s općinama u Zadarskoj županiji«
Andrej FRIC


»Iskustvo mi je pokazalo da učenici jako vole gledati filmove i analizirati ih, iako oni sami više prate serije jer su im filmovi dugi. Kad filmove gledamo na nastavi, učenici kao da otvore oči, nisu samo konzumenti filma nego i kritički promišljaju i o sadržaju, ali i o procesu nastanka jednog filmskog djela«
Anamarija IVKOVIĆ


FILMOVI
U ponedjeljak učenici će moći pogledati film Wesa Andersona, »Kraljevstvo izlazećeg mjeseca«, u utorak je na redu hrvatski dokumentarni film »Jedna od nas« koji progovara o brutalnom zlostavljanju koje je jedna djevojka proživljavala kao dijete i srednjoškolka. I kao zadnji film učenici će vidjeti film »Raspjevana ulica«