Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nema Zadra do Zadra

Autor: Krešimir Bukvić

04.07.2008. 22:00
Nema Zadra do Zadra


Političari ovog ljeta ne namjeravaju napuštati Zadarsku županiju, te će trenutke odmora provoditi u samome gradu ili eventualno na nekome od zadarskih otoka. Ljetne su ih vrućine pritisle, pa im se, kako kažu, ne da “gibati” dalje od kućnog praga
Kod kuće je najljepše, svima znana uzrečica na najbolji način odražava situaciju, barem po pitanju ljetovanja zadarskih političara. Županiju, naime, ne namjeravaju napuštati ni tijekom godišnjeg odmora, te će trenutke relaksacije provoditi u samome gradu ili eventualno na nekom od zadarskih otoka. Ljetne su ih vrućine pritisle, pa im se, kako su nam rekli, ne da “gibati” dalje od kućnog praga. Daleko od toga da si i zadarski političari ne bi mogli priuštiti neku od daljih destinacija, jer politika je bila i ostala unosan posao, no ne da im se napuštati ovu “našu ljepotu”, reći će zadarski dogradonačelnik Dražen Grgurović.
– Nikad ne ljetujem izvan Zadra jer ovdje mi je najljepše. Odrastao sam na bazenu, plažama Kolovare i Boriku i tu namjeravam provesti i ovo ljeto. Tko još može putovati po ovim vrućinama, pita se drugi čovjek u gradu.
– Uostalom, sigurno nije nigdje ljepše nego u Zadru, mišljenja je Grgurović koji dodaje da bi ga u njegovim razmišljanjima mogla pokolebati jedino supruga koja bi se rado na par dana “maknula” iz grada, no on ne popušta.
– Supruga bi htjela na Hvar, no ja ne želim iz Zadra, tako da ovo ljeto sigurno nećemo ići, no možda iduće, ostavlja supruzi ipak nadu Grgurović.
Dalje od Zadra samo criuserom
Mnogo dalje neće ni jedna od istaknutijih članica zadarskoga SDP-a Omerka Šarić. U društvu svog novopečenog supruga Ferde ići će na Olib. Tamo imaju kuću tako da mnogo dilema oko ljetovanja nisu imali.
– Ne zanimaju me daleke destinacije, prevruće je za putovanje, ističe Omerka Šarić i dodaje da bi njenu maštu možda jedino zaintrigirao kakav cruiser, jedno krstarenje po Mediteranu.
– Eventualno cruiser, to bih voljela, ali za nešto drugo postoje hladniji dani. Ne oduševljavaju me kojekakva turistička središta, zanimaju me prije svega europske metropole gdje se može vidjeti nešto zanimljivo, kulturna baština. To je odmor koji bi me zadovoljio, naglašava Omerka. No, iako joj je Europa u srcu, Omerka se za svoj medeni mjesec odlučila ipak na “skok preko bare”, te se sa suprugom na bračno putovanje uputila u New York.
Renata Peroš iz HDZ-a ovoga će ljeta ponovno u Zaton. Kako kaže, htjela ili ne htjela, isto joj se piše – ljeto se provodi kod suprugove rodbine u Zatonu, kod dva brata Branka i Ivice.
– Malo smo kod jednog, malo kod drugog, puno je rodbine i lijepo se družimo, a ne nedostaje nam ni ekipa iz grada koja se najčešće kupa na istim plažama kao suprug i ja, priča Renata.
I ona bi, dodaje, rado kao i Omerka, na putovanje cruiserom, no to će dakako ovisiti o poslu. Prošle je godine već i odabrala brod – impresivnu “Costa Bravu”, no spriječili su je izbori. No, ako joj i ne pođe za rukom da se ukrca u cruiser, uvjek joj ostaju “pri ruci” otoci zadarskog arhipelaga.
– Obožavam otoke, nekad sam ljetovala na Silbi i na Istu gdje imamo prijatelje i to je bio pravi odmor. No, voljela bih probati i nešto potpuno drugačije, upustiti se u avanturu s prijateljicama, krenuti primjerice put Azurne obale, Nice, Canesa… Ali svjesna sam da za jednu takvu avanturu treba biti potpuno rasterećen, a takvih je trenutaka malo, zaključuje Renata i dodaje da joj tada ne bi bilo problem “isprsiti” se i novčano. Jer njena je deviza uvijek bila – ne misli na novce, zabavljaj se dok ga ima.
Putovanja za hladnije dane
Prvi čovjek gradskog HNS-a Damir Mišlov namjerava uzeti dvotjeni odmor i te dane rasporediti između Čeprljande i Kali na otoku Ugljanu.
– U Kalima kuću ima moj otac, a u Čeprljandi supruzina majka pa balansiramo, malo tamo, malo ovamo, moram ih zadovoljiti oboje. Ugodno društvo će mi praviti unučica Dora od tri i pol godine. Malo ćemo ribariti, malo se sunčati, malo kupati i što ćeš bolje, naglašava Mišlov.
– Pored ovakve zadarske ljepote odlaziti negdje drugdje stvarno nije nužno. Kad supruga i ja zaželimo negdje otputovati, napravimo to kada su temperature niže, kupimo avionsku kartu i krenemo, najčešće s prijeteljima. A bili smo svugdje, često u kombinaciji sa stručnim kongresima, vidjeli smo cijeli svijet, još jedino nismo bili u Australiji. Prošle smo godine, primjerice, putovali čak i za ljetnih vrućina, bili smo u Ateni i bilo je odlično, dodaje Mišlov, naglašavajući kako mu zbog prirode posla ovaj ljetni odmor u miru i tišini ipak najbolje “napuni baterije.”
HSLS-ovca Damira Kasapa zatekli smo upravo na odmoru. Za razliku od svojih političkih kolega on se na odmor uputio već 1. srpnja i to radno, za kormilom svog starog drvenog broda kojeg upravo sređuje u sportskom društvu Zubatac.
– To je moj najdraži način ljetovanja – radno! Ne volim se izležavati na plaži pa mi je stoga zadovoljstvo ili baviti se svojim brodom ili biti u svojoj vikendici na Viru. Ljeti je prevruće za putovanje, bilo bi dobro eventualno otići na Aljasku ili Antarktiku i tamo doživjeti nevrijeme. To bi bio adrenalinski odmor, izdvaja svoju ne baš lako ostvarivu želju Kasap. U međuvremenu, umjesto oštrih antarktičkih vjetrova Kasap će se boriti s jadranskim neverinima, sa suprugom Željkom i djecom Lenom i Lukom plovit će po zadarskom arhipelagu. A ako budu dobri, obećaje djeci, povest će ih prije škole i u Gardeland.
Član Hrvatske seljačke stranke Tino Festini ovoga će ljeta kao i prethodnih – pravac Pag. Rodom je iz tog gradića pa za njega dileme nema – ljeto se već uvriježeno provodi u Pagu. Malo kaićem, malo na ribe, pa red kupanja, red ronjenja i “di ćeš lipše.”
– Previše je ovdje toga lijepoga da bi se išlo dalje. Supruga i djeca, trogodišnji Vito i sedmogodišnja Lota, sa mnom će u Pag gdje mi žive roditelji. Pokušat ću naučiti Vita plivati, a kada se vratimo “krstarit” ćemo po plažama Petrčana i Nina, otkriva Festini. U Pagu će ga posjetiti i stranački kolege iz Zadra, a za one u centrali još uvijek ne zna, kaže, nisu se najavili! Festini još dodaje da bi njegovo ljetovanje iz snova uključivalo neki pansion na južnodalmatinskim otocima, diskretni smještaj, tihu uvalu, mir i lagano odbijanje valova o morske stijene.