Deset vagona odvozi "Dona"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
maraska0609_10
Filip BRALA
Proizvođači zadovoljni s kvalitetom maraške

Otkup višnje  maraške počeo je u subotu u  otkupnoj stanici Jure Škare,  koji je otkupljivač za proizvođača sokova "Donu" d.o.o.

U isto vrijeme uzgajivačima  koji su se odlučili svoju robu  prodati "Maraski" u blizini  mjesnog stadiona podijeljene  su bačve u koje se skuplja  maraška. Saznali smo i kako je  otkupna cijena koju je ponudila "Dona" d.o.o. u početku bila 15 lipa veća nego cijena "Maraske", zadarskog  proizvođača sokova.

Podsjetimo kako je "Maraska" ponudila otkupnu cijenu 4,15 kuna, a nakon prosvjeda mještana, Općina Škabrnja se odlučila subvencionirati uzgajivače koji se  odluče za prodaju "Maraski"  sa 25 lipa, tako da je uzgajivačima otkupna cijena povećana na 4,40 kn.

Nakon općinske intervencije povećana je i cijena maraške koju otkupljuje "Dona"  te za kilogram maraške plaća  4,45 kn. Škabrnjani se nadaju  kako će sljedeće godine zbog  većeg broja zainteresiranih za  marašku i konkurencije, otkupna cijena maraške porasti.  Jure Škara koji sada otkupljuje marašku za "Donu", do  prošle je godine otkupljivao  za "Marasku".

- Vratio sam se u Škabrnju,  osnovao tvrtku i stupio u kontakt s "Maraskom". Za "Marasku" sam vršio otkup šest  godina da bi mi prošle godine  nakon osnivanja Poljoprivredne zadruge Škabrnja bila otkazana suradnja. Od direktora "Maraske" Montabela  tražio sam nastavak suradnje i  otkupa, no on mi je rekao  kako je to sada posao Poljoprivredne zadruge, govori  Škara dodajući kako je i ove  godine tražio od "Maraske" da  bude otkupljivač, ali opet mu  nije odobreno.

- Nakon što mi ni ove godine nije odobreno da otkupljujem za "Marasku", stupio  sam u kontakt s "Donom"  d.o.o. , oni su bili oduševljeni  suradnjom. U kratkom roku,  kroz razgovor sa direktorom  "Done", dogovoren je otkup. S  obzirom da je "Dona" već znala za probleme proizvođača i  otkupnu cijenu koju nudi  "Maraska", ponuđena je otkupna cijena veća za 15 lipa.  Kako je Općina Škabrnja  odlučila donirati još po 25  lipa, "Dona" je donijela odluku da otkupnu cijenu poveća  na 4,45 kuna, kaže Škara dodajući kako se "Dona" obvezala uzgajivačima platiti robu  u dva obroka, a otkupni limit  im je 10 vagona, odnosno 100  tona.

- Podijelili smo 1.000 balona  u koje stane otprilike 130 kilograma maraške. Mislim da  smo već prešli granicu i još  uvijek ne znamo koliko ćemo  točno otkupiti. Moram napomenuti i kako je organizacija  odlična i sve proizvođače  rješavamo za 15 minuta, a za  to veijeme u obližnjoj trgovini  mogu se i osvježiti, govori  Škara dodajući kako već u  subotu navečer za Donu kreće  šest šlepera nosivosti 15 tona. 

"Maraskini" baloni

Poljoprivredna zadruga Škabrnja podijelila je balone za skupljanje  maraške u subotu, a danas počinje otkup prema već dogovorenoj cijeni.  "Maraska" će svojim kooperantima platiti 4,15 kuna po kilogramu, dok će  Općina Škabrnja subvencionirati s 25 lipa, tako da će u konačnici uzgajivači  koji su se odlučili za prodaju "Maraski" dobiti 4,40 kuna po kilogramu.  Direktor Poljoprivredne zadruge Škabrnja, koja vodi otkup za "Marasku",  Marko Ivković kaže kako je u subotu podijeljena prva tura balona, a otkup  počinje danas.

- U subotu smo podijelili prvu turu balona. Na raspolaganju je količina od  3.200 balona i podijelit ćemo je u dva puta. U ove balone stane po 200  kilograma, a dajemo ih prema prošlogodišnjoj statistici. Danas uzgajivači  mogu ubrati najviše 4-5 tona, tako da je maksimum koji dajemo nekih 100  balona. Količine balona koje dajemo, proporcionalne su količinama koje  uzgajivači mogu ubrati, kaže Marko Ivković dodajući da je dosta maraške  prodano individualnim korisnicima, a računa da će ove godine biti približno  50 vagona.

- Otkup će trajati pet do šest dana. Prošle godine smo sve rješili u jednom  tjednu, rekao je Ivković.

 

Nezadovoljni otkupnom cijenom

Na mjestu gdje je poljoprivredna zadruga djelila balone sreli i Zvonka  Tadića, jednog od mještana Škabrnje koji su zbog niske otkupne cijene  čupali svoja stabla maraške. Rekao je kako će informacije davati za desetak  dana, kada sve završi.

- Počinjem s branjem, zadovoljni smo kvalitetom i količinom našeg  proizvoda, ali ne i otkupnom cijenom, rekao je Tadić odlazeći.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno