Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Dok je skupljao suhu travu ugrizla ga crna udovica

Autor: Suzana Bandić

04.07.2009. 22:00
Dok je skupljao suhu travu ugrizla ga crna udovica

Foto: Filip BRALA



Dok je s prijateljima i obitelji skupljao suhu travu u sukošanskom predjelu Glavice, mladog je Sukošanca ugrizao opasni pauk crna udovica. Nakon što je primio serum i infuziju, mladić se oporavlja na Zaraznom odjelu zadarske Opće bolnice
Frane Dević iz Sukošana prva je ovogodišnja žrtva uboda otrovnog pauka crne udovice. Njega je ovaj opasni pauk ugrizao u subotu navečer, nešto iza 19 sati, dok je s prijateljima i obitelji skupljao suhu travu na predjelu Glavice.
Mladić, kako to obično u ovakvim slučajevima i bude, nije odmah shvatio što mu se dogodilo pa je nakon obavljenog posla otišao s prijateljima u mjesni kafić gdje i inače običavaju provoditi slobodno vrijeme, a potom je otišao kući. Nešto iza ponoći obratio se Hitnoj medicinskoj pomoći u Zadru zbog nesnosnih bolova u predjelu prsa i leđa, koji su ga, kako je ispričao liječnicima, probudili iz sna. Osim toga, požalio se i na laganu bol te osjećaj žarenja na ruci u dijelu na kojemu mu se tijekom večernjih sati pojavilo i lagano crvenilo.
Shvativši o čemu je riječ, liječnici su ga iz Hitne pomoći odmah uputili u zadarsku Opću bolnicu kako bi što prije dobio serum i tako spriječio posljedice djelovanja otrova koji u nekim slučajevima, ukoliko se pacijent ne javi liječniku na vrijeme, znaju imati i smrtne posljedice.
Primili su ga liječnici Zaraznog odjela, koji su mu odmah dali serum protiv ugriza ovog otrovnog pauka, a osim toga, dali su mu i infuziju kako bi mu se što prije organizam očistio od otrova, obzirom da se za liječničku pomoć obratio nakon gotovo šest sati od ugriza.
Da je riječ upravo o ugrizu otrovnog pauka crne udovice potvrdio je i dr.sc.med. Boris Dželalija, inače voditelj Zaraznog odjela zadarske Opće bolnice.
Pojasnio je kako je sam učinak seruma slabiji ukoliko se žrtva javi nakon dužeg proteka vremena od ugriza te da su tada neminovni i neizbježni jaki bolovi.
– Kada se žrtve ugriza jave liječniku u roku od jednog do dva sata nakon što im se to dogodilo, serum je obično učinkovit već nakon 15 minuta – kazao je dr. Dželalija, dodavši još kako je u ovakvim situacijama savjet što prije javiti se liječnicima.
Prema statistikama na zadarskom području, godišnje se bilježi pet do šest ugriza ovog otrovnog pauka, koji inače obitava na širem području Dalmacije. Većina tih ugriza događa se u prirodi i to na ruralnim područjima, odnosno u zadarskom zaleđu ili na otocima, a najčešće tijekom sezone radova na poljima. Stoga se kao prevencija svima koji se takvim poslovima bave preporučuje nositi zaštitne rukavice i odgovarajuću obuću.