Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Petar Lerga prijetio skokom ako ne dobije koncesiju za štand

Autor: Suzana Bandić

04.07.2009. 22:00
Petar Lerga prijetio skokom ako  ne dobije koncesiju za štand

Foto: Filip BRALA



Uzaludni su bili napori zadarske policije u pokušaju da Lergu nagovore da siđe sa zvonika. Inzistirao je na razgovoru s gradonačelnikom Zvonimirom Vrančićem te se s njim nakon dvosatne drame spustio na tlo
Petar Lerga (31) u  petak je navečer, oko 20.30  sati u samom centru Poluotoka prolaznicima priredio  pravu dramu prijeteći skokom  sa 60 metara visokog zvonika  katedrale svete Stošije.
Na takav očajnički čin  odlučio se zbog loše financijske situacije, ali i odbijenice  koju je od Grada Zadra dobio  na zahtjev za izdavanje koncesije za prodaju palačinki na  zadarskoj Kalelargi, koju je od  gradske uprave zatražio još u  ožujku ove godine. Inače, on i  njegova supruga Vesna, s kojom ima troje malodobne djece, žive već godinama u gradskom stanu te za život posljednjih godina zarađuju prodajom balona i kokica. Ove su  godine svoj kućni budžet planirali povećati prodajom palačinki ili kukuruza tijekom  turističke sezone.
O Lerginom naumu zadarsku je policiju, kao i službu  Hitne medicinske pomoći,   obavijestila njegova supruga  Vesna zbog straha da bi njezin  suprug zbog teškog psihičkog  stanja i osjećaja nepravde mogao i obistiniti.
U svega nekoliko minuta  policajci su došli na mjesto  događaja, no uzaludni su bili  njihovi pokušaji da ga nagovore da se spusti. Lerga je  sjedio na rubu ograde zvonika  i inzistirao na razgovoru s novoizabranim HDZ-ovim gradonačelnikom Zvonimirom  Vrančićem uz prijetnju da će  skočiti ukoliko mu se bilo tko  pokuša približiti. Gradonačelnik Vrančić, shvativši ozbiljnost situacije, ubrzo je došao  te je konačno, nakon gotovo  dva sata drame na vrhu zvonika, Lergu odgovorio od skoka u smrt. “Palo” je i obećanje  kako će zajednički pronaći neko rješenje za problem oko  izdavanja koncesije za štand s  kukuruzom ili palačinkama te  su za danas dogovorili i sastanak u gradskoj upravi.
Vrančić je pojasnio kako je  tek tri tjedna na funkciji gradonačelnika te da nije bio  upoznat s Lerginim problemom. Ispričao je kako mu se  Lerga u razgovoru koji su  15-tak minuta vodili na vrhu  zvonika učinio sasvim normalnim i pribranim. Lerga mu se  požalio kako već tri mjeseca  uzaludno pokušava ishoditi  koncesiju za prodaju palačinki  ili kukuruza na lokaciji ispred  Arheološkog muzeja gdje već  osam godina prodaje balone i  kokice, a da je ista izdana  nekoj drugoj osobi. Potom su  zajedno sišli sa zvonika nešto  prije 22 sata.