Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Požuri polako…!

Autor: Ivan Knežević

04.07.2009. 22:00
Požuri polako…!

Foto: Zvonko KUCELIN



Ako izuzmemo vijest da je pripremljen (a da još nije i potpisan!) dvogodišnji ugovor za Frana Pilepića, do jučer u javnost nije izašla nikakva informacija o novim igračima, to jest informacija s imenom i prezimenom
Dan ili dva prije kraja treninga koji su u programu bili poslije prošle sezone, Zmago Sagadin pred novinarima je istaknuo da se nada da bi za desetak dana trebalo biti poznato što će biti s novim igračima i koji će igrači ostati. Ako izuzmemo vijest da je pripremljen (a da još nije i potpisan!) dvogodišnji ugovor za Frana Pilepića, do jučer u javnost nije izašla nikakva informacija o novim igračima, to jest informacija s imenom i prezimenom. Jedino što je Sagadin nudio, bila je rečenica da će u ponedjeljak (danas) možda biti poznato ime novoga krila. Uz napomenu da će zadnji razgovor prije možebitnoga potpisa s dotičnim igračem imati Emilio Kovačić, njegov (Sagadinov) suradnik. Ako bude sve u redu, možda će se večeras doznati tko će biti novi igrač na poziciji krila. Klasični centar, ponavljao je Sagadin, može doći za 15, možda i za 20 dana. Navodno, nije žurba.
U međuvremenu se nešto radilo i na razgovorima/pregovorima s igračima koji imaju ugovore. Kako je Toni Prostran po slovu propisa s navršenih 18 godina trebao potpisati ugovor, to je i učinjeno. Mnoga slova o tomu i mnoge riječi prosuti su po medijskom prostoru utaman. Te ovo, te ono, te će otići, te neće, te će potpisati, te neće potpisati… sve je to bila loša zvučna kulisa u nakani da određeni čimbenici, njihovi autori, postignu nekakvu prednost, što li! Čitajući neke od tih najava, čovjek je stekao dojam da Prostran samo što nije odjahao za neodoljivim ponudama. A zapravo je malac ostao u okružju za koje je sam toliko puta kazao da mu sad (misli se na prve godine profesionalnoga staža) najviše odgovara.
Koliko je klub u nezgodnoj situaciji glede ostalih igrača, teško je reći. Dok je još trajala prošla sezona govorilo se da će dijelu igrača biti predloženo smanjenje vrijednosti ugovora za novu. Onda se neko vrijeme o tomu nije službeno zborilo, pa ponovno jest, ali s manjim intenzitetom. U zadnje vrijeme, pak, Sagadin neprestano govori kako u razgovorima nije bilo konflikta, a Dino Perović, predsjednik, na tu temu obično kaže da vjeruje da će većina igrača iz te skupine i dalje biti u Zadru. Službeno se u javnosti igrači nisu nikad oglasili, a ako su nekomu izvan kluba nešto privatno rekli – njihova stvar. Prema tomu, ima se smatrati da njihova šutnja u javnosti ne znači ništa drugo nego nedvosmislenu naznaku da se kane samo držati ugovora koji vrijedi. Ili ako okrenemo, da ne misle pristati na prijedloge za smanjenje vrijednosti ugovora. Nešto više od drugih, iz spomenute skupine, spominjan je Jere Macura o kojemu su i Sagadin i Perović rekli da će se još pregovarati oko uvjeta. Može se špekulirati je li riječ o tomu da bi se Zadar nekako želio riješiti Macure, ali je pitanje što bi zaključio čovjek koji bi se upustio u špekulacije. Slično je i sa špekulacijama za Damira Rančića. Navodno on ima neke tri ponude, a onaj tko je to plasirao, nije kazao i koji se to klubovi za nj zanimaju i jesu li se ti klubovi obratili Zadru s kojim Rančić ima ugovor. Prema tomu sve je u zraku, a kad je u zraku, onda takve vijesti vjetar okreće čas tamo, čas ovamo… 
Iako ne spadaju među nove igrače, treba spomenuti Vladimera Boisu i Marka Cara. Sagadin dugo govori da želi obojicu, potom je rekao da je za Boisu ugovor pripremljen, a da za Cara – po njegovim informacijama – još nije. Tu smo došli i do već spomenutoga Frana Pilepića. Prije dva mjeseca bilo je objavljeno da se Sagadin sreo s njegovim ocem Borisom, a trener Zadra izjavio je da tad nije bilo razgovora ili pregovora o Franovu dolasku u Zadar. Ako nije tad, bilo je poslije, o čemu svjedoči informacija da je za Pilepića pripremljen dvogodišnji ugovor i proslijeđen odvjetniku. Ako Pilepić de iure postane igrač Zadra, onda će biti itekako zanimljivo vidjeti kako će Sagadin poslagati onaj dio vanjske linije u kojoj bi igrao i Pilepić. Ujedno, bi li Pilepićev dolazak značio da u skupini svojih mlađih igrača koji igraju na istom mjestu kao Riječanin ima takvih koji neće ući u konkurenciju? A što ako poslije 15. kolovoza Pilepić bude među onima koji neće ući u sastav od 12 imena? Do toga nadnevka, kako je sam kazao, Sagadin će motriti, pa iz skupine mladih izabrati 11. i 12. igrača za prvi sastav.