Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Svinjska gripa nije bauk

Autor:

04.07.2009. 22:00
Svinjska gripa nije bauk

Foto: AP



Onaj tko preboli svinjsku gripu, bit će imun na virus, a pretpostavlja se da će imati solidan imunitet i u slučaju promjene virusa, veli voditeljica Službe za epidemiologiju Ira Gjenero-Margan
Prvi slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj zasad  je i jedini, a sve osobe koje su  bile u kontaktu s oboljelom  60-godišnjakinjom su pod nadzorom, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Voditeljica Službe za epidemiologiju, Ira Gjenero-Margan, kaže kako epidemiolozi i drugi zdravstveni radnici čine sve da se širenje  virusa H1N1 u Hrvatskoj čim  više odgodi.
– Važno je znati da se virus  nije raširio, činimo sve da  zaustavimo njegovo širenje,  no ako bude imao potencijal  za prelazak s čovjeka na čovjeka, bit će nemoguće zaustaviti ga – kaže Gjenero-Margan, napominjući da se to događa i u susjednim zemljama,  gdje broj zaraženih raste.
Vrućine ne pogoduju  virusima
Širenje virusa H1N1 među  stanovništvom Hrvatske ovisit  će, kaže, o tome koliko će  hrvatske zdravstvene službe  biti uspješne u “hvatanju” pojedinačnih slučajeva. Ali da se  zaraza i dogodi, ističe naša  sugovornica, to neće  biti ništa neočekivano ili zatrašujuće jer  je gripa relativno blaga, slična sezonskoj.
Dok su se u javnosti pojavile različite procjene o stotinama tisuća oboljelih od pandemijske  gripe već ove jeseni,  epidemiolozi  HZJZ-a kažu kako je  to samo jedan od mogućih scenarija s kojima stručnjaci  računaju.
– Prvi pandemijski  val je krenuo u mnogim zemljama, a u nekima, poput Velike  Britanije,  gripa se već  jako proširila iako je toplo  vrijeme. Kako vrućine ne pogoduju virusima, vjerovalo se  da će virus u ljeto nestati da bi  se vratio s hladnijim vremenom, no to ne mora biti tako –  objašnjava Gjenero-Margan  te dodaje kako su epidemiolozi spremni za svaku moguću  opciju. Daljnji razvoj pandemije, kaže, ovisit će o radu  epidemiologa, vremenskoj situaciji, virusu, i puno drugih  faktora.
Za sad nitko nije imun
Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)  ustanovili su, motreći situaciju u svijetu, da je virus H1N1  zarazniji od sezonske gripe, te  da praktički nitko nema imunitet na taj virus.
Premda se širenje bolesti  nastoji zaustaviti, oni koji prebole svinjsku gripu bit će u  prednosti pred ostalima, jer će  razviti imunitet na virus  H1N1.
– Onaj tko preboli ovu gripu, bit će imun na virus, a  pretpostavlja se da će imati  solidan imunitet i u slučaju  eventualne promjene virusa –  veli Gjenero-Margan.
U svijetu je virus H1N1  prema evidenciji WHO  zarazio blizu 100.000 ljudi, no  epidemiolozi procjenuju da je  to samo “vrh ledene sante”, te  da je samo u SAD-u broj  stvarno oboljelih prešao milijun. 


Pandemijski virus prodire dublje nego sezonski


Časopis New Scientist objavio je kako su dva neovisna znanstvena  tima, iz Nizozemske i SAD-a, došla do istog zaključka o djelovanju  pandemijskog virusa H1N1 na ljudski organizam. Utvrdili su kako  pandemijski virus prodire dublje nego sezonski koji se zadržava u gornjem  dijelu dišnih putova, te da napada bronhije i pluća. Utvrdili su da može  prodrijeti i u probavni trakt, čime se može objasniti da pandemijsku gripu  prati proljev i povraćanje, koji nisu karakteristični za sezonsku gripu.