Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Kostov i Cupać u lovu na dobar plasman

Autor: Zrinka Grancarić

04.07.2010. 22:00
Kostov i Cupać u lovu na dobar plasman


Dobro se osjećamo ovdje u Poljskoj, treninzi su bili dobri, vidjeli smo da ni u čemu na zaostajemo, što se tiče tehnike jedrenja i trima broda, sad još “samo” to treba primijeniti na regatnom polju – rekao je Petar Cupać
Prije deset mjeseci, početkom rujna prošle godine, Zadar i Jedriličarski klub Uskok ugostili su Europsko prvenstvo olimpijskog 49er-a. Deset dana družili smo se s najboljim svjetskim posadama ove klase i uživali u sjajnom jedrenju.
– Svi nas pitaju kad će opet neko prvenstvo biti u Zadru! – kazao je gotovo svaki put ove godine na povratku s neke od velikih regata kormilar Uskokove posade Pavle Kostov.
Europsko prvenstvo 2010. počinje danas u Poljskoj. Domaćin je grad Gdynia u zaljevu Gdansk. Pavle Kostov i Petar Cupać u Poljskoj su već deset dana. S regate Svjetskog kupa u njemačkom Kielu produžili su izravno u Poljsku kako bi odradili pripreme prije početka regate.
– Pripreme su prošle dobre, napravili smo sve što trebali, trenirali smo s Austrijancima, Dancima…bilo je dobro. Svaki dan je puhalo isto, oko osam čvorova, no to naravno ne znači da će biti tako i kad regata počne. Najvažnije je da je sve na svom mjestu i da se Pavle i Pero osjećaju dobro – kaže trener Karlo Krpeljević.
Na prošla dva Europska prvenstva Kostov/Cupać su izvrsno jedrili. 2008. bili su 13. ukupno i 11. među Europljanima, a lani 12. Lani su, dobro se sjećaju svi koji su pratili prvenstvo u Zadru, u dramatičnom zadnjem plovu zlatne skupine na korak ostali do plova za odličja u koji ulazi prvih deset.
Format natjecanja u Poljskoj je klasičan – tri dana kvalifikacija, pa tri dana finala. U kvalifikacijama se kao i obično treba izboriti za prvih 25 koji će natjecanje nastaviti u zlatnoj finalnoj skupini. Konkurencija u Poljskoj je strašna. S obzirom da je Svjetsko prvenstvo bilo vrlo rano u godini, još u siječnju, praktički sve najbolje svjetske posade odlučile su nastupiti na Europskom prvenstvu, pa se tako na predstartnoj listi našlo čak 90 posada.
– Ove sezone imali smo i uspona i padova, svjetsko prvenstvo nije prošlo kako smo očekivali i željeli, najbolje smo odjedrili na regatama Svjetskog kupa u Francuskoj u travnju gdje smo bili 13. i u Kielu krajem lipnja gdje smo zauzeli 14. mjesto. Dobro se osjećamo ovdje u Poljskoj, treninzi su bili dobri, vidjeli smo da ni u čemu na zaostajemo što se tiče tehnike jedrenja i trima broda, sad još “samo” to treba primijeniti na regatnom polju – rekao je Petar Cupać.
Naslov europskih prvaka brane Talijani Pietro i Gianfranco Sibello.