Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Park kao izložbeni prostor

Autor: Jelica Farkaš

04.07.2010. 22:00
Park kao izložbeni prostor


Ovo događanje dio je programa koji se realizira zahvaljujući suradnji Grada Biograda na Moru i Grada Dugo Selo, koji su nedavno potpisali povelju o prijateljstvu. Riječ je o početku realizacije programa koji će se u sklopu suradnje dvaju gradova prijatelja odvijati na više planova. Uz onog na gospodarskom, i na kulturnom te sportskom planu, kazao je ovom prigodom biogradski dogradonačelnik Marijan Stopfer
Biogradski park na Trgu hrvatskih velikana dobio je zanimljiv i nesvakidašnji sadržaj. On se, naime, preko noći pretvorio u galeriju na otvorenom. Sve to izazvalo je veliku pozornost žitelja grada i okolice te brojnih turista.
– Ovo događanje dio je programa koji se realizira zahvaljujući suradnji Grada Biograda na Moru i Grada Dugo Selo, koji su nedavno potpisali povelju o prijateljstvu. Riječ je o početku realizacije programa koji će se u sklopu suradnje dvaju gradova prijatelja odvijati na više planova. Uz onog na gospodarskom, i na kulturnom te sportskom planu, kazao je ovom prigodom biogradski dogradonačelnik Marijan Stopfer.
– Razmjena kulturno-umjetničkih društava i sportski susreti te predstavljanje izvornih specijaliteta grada prijatelja, uslijedit će nakon ove prve prezentacije njihovih likovnih umjetnika, koje smo ugostili u našem gradu. Naime, naš program zamišljen je tako da se svakog vikenda u Biogradu predstave naši gradovi prijatelji s njihovim postignućima iz različitih područja, a sve na bazi uzajamne suradnje. Na početku realizacije ovog programa, a uz suradnju dviju kulturnih ustanova, točnije pučkih otvorenih učilišta dvaju gradova, upriličeno je i ovo likovno događanje.
Ovom prigodom predstavljeni su slikari i kipari, članovi Likovne udruge Dugo Selo, koji će kroz nekoliko dana boravka u Biogradu predstaviti svoja likovna ostvarenja, ali i stvoriti neka nova i to, dakako, s biogradskim motivima.
Već prvog dana boravka u Biogradu neki od njih su razgledali grad te pronašli neku specifičnost, koja im je, kažu, zapela za oko ili kist te će uskoro u njihovim fundusu biti zastupljene i slike inspirirane Biogradom. Slike sedmorice umjetnika koje će narednih dana krasiti biogradski gradski park, uglavnom su rađene u tehnici ulja na platnu. Što se tematike tiče, uz pejzaže ima i portreta. Tu su i skulpture od kamena, drveta i gline.
Kod slika dominiraju morski motivi – brodice, kamen i masline, koji i privlače najviše pozornosti posjetitelja. Neki od njih su manje, a neki više afirmirani.
Tako je, primjerice, Ivo Ostojić, koji je podrijetlom s Pelješca, imao 18 samostalnih izložbi, a na njegovim slikama dominira more i okoliš sa svim ambijentalnim detaljima.
Za razliku od njega, slike Zlatka Delača, uglavnom manjeg formata, predstavljaju jedan sasvim drugi, kontinentalni ambijent. Specifičnost ovog slikara jest otkrivanje manje poznatog i predvidljivog oku običnog posjetitelja. Oslikani nježnim tonovima, detalji koje nam umjetnik otkriva naprosto odišu toplinom, ljepotom i mirom.
Skulptor Slavimir Slaviček-Šumski se, kako sam kaže, igra, eksperimentira sa svim i svačim – od materijala do modela.