Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Prošla sezona je za mene veliko iskustvo

Autor: Matej Lordanić

04.07.2010. 22:00
Prošla sezona je  za mene veliko iskustvo


U finalu nam je nedostajalo sreće, pameti i iskustva. Odigrali smo taktički vrlo dobro, ali nedostajao nam je bolji šut i vođa koji može napraviti prevagu
Mladi zadarski stručnjak Dario Gjergja iza sebe ima debitantsku sezonu iz snova. Potpisavši ugovor s belgijskim Liegeom Gjergja se otisnuo u samostalne trenerske vode i u prvoj sezoni kao glavni trener jedne momčadi napravio zaista puno. S momčadi čiji je budžet četiri-pet puta manji od najboljih i najskupljih belgijskih momčadi, Gjergja je osvojio Superkup i ostvario plasman u finale doigravanja Belgijskoga prvenstva. Nakon osnovnog dijela sezone, Giergijin Liege je bio prvi s 23 pobjede i 9 poraza. Osim osvajanja belgijskoga Superkupa, Liege je mogao u vitrine spremiti i naslov prvaka Belgije, ali na tom putu im se ispriječio Charleroi.
– Jako dobro smo otvorili sezonu osvojivši Superkup. S vremenom smo stvorili odličnu kemiju u momčadi i imali smo visoku razinu radne etike, veliku volju i želju. Na kraju smo mogli osvojiti i prvenstvo, ali u finalu se pokazala velika razlika između moga Liegea i Charleroija. Nismo imali sredstava za dovođenje pojačanja, dok je Charleroi doveo dvojicu, od kojih je jedan Brent Wright, poznati euroligaški igrač koji je svojedobno igrao za Cibonu. Spomenuta pojačanja, uz iskustvo i kvalitetan šut za tri poena su bili presudni u finalu. Charleroi je puno skuplji i iskusniji od nas. Nekoliko sezona igraju u gotovo istom sastavu i znaju kako se osvajaju naslovi – staloženo će Gjergja.
Mali klub
U finalu ste izgubili prvu utakmicu kod kuće, potom ste se u drugoj vratili pobjedom u gostima, ali Charleroi je dvjema uzastopnim pobjedama u trećoj i četvrtoj utakmici došao do titule.
– Ključna je bila treća utakmica. Odlično smo je otvorili i poveli s devet poena razlike u prvoj četvrtini. No, dopustili smo im previše otvorenih šuteva, napose u završnici. U završnici je Charleroi pogodio gotovo sve, a mi smo promašili valjda sve što se moglo promašiti. Ta utakmica nas je koštala titule. Šuterski nismo bili na zadovoljavajućoj razini, ali to smo kompenzirali fantastičnom obranom. Kvalitetna obrana je izostala u četvrtoj utakmici, a kada tome pridodate konstantne probleme sa šutom, poraz od 25 razlike ne čudi previše. No, jedino za čime možemo žaliti je treća utakmica. Da smo pobijedili u trećoj utakmici, bili bismo u odličnoj prilici za osvajanje titule.
S obzirom da je Liege mali klub, kada su vas protivnici prestali smatrati iznenađenjem? Kada su shvatili da ste sposobni za velike stvari?
– Liege će uvijek biti mali klub, to je naša realnost. Ne bih želio nikoga uvrijediti, ali Liegeova borba za titulu prošle sezone je kao da se Cedevita prije godinu ili dvije borila za naslov PH. Svi su nas tretirali kao korektnu momčad tijekom cijele sezone, međutim, nedostajao nam je kvalitetniji tretman kod sudaca. Nadalje, smiješno bi bilo da momčad poput Liegea s budžetom od 560 tisuća eura igra kvalifikacije za Euroligu, a Charleroi koji je u momčad uložio nešto manje od dva i pol milijuna eura igra Eurokup. Budžet Liegea je nešto veći od pola milijuna eura, a neke momčadi u Euroligi toliko izdvoje samo za jednog igrača.
Gjergja smatra da je presudila kvaliteta Charleroija i iskustvo njihovih igrača.
– Osim Andrije Stipanovića i Willa Thomasa, najkorisnijega igrača lige, nitko iz moje momčadi nije imao iskustvo igranja u doigravanju, a iskustvo je od izuzetne važnosti. Sve utakmice koje smo izgubili su bile tijesne, osim posljednje. Jako mi je žao što nismo imali kvalitetan šut u barem jednoj od tih neizvjesnih utakmica. S druge strane, Charleroi je gotovo u svakoj utakmici šutirao preko 50 posto za tri poena, što čini veliku razliku.
Prolazak protiv Antwerpena u polufinalu doigravanja Gjergja smatra vrijednim dosegom.
– Antwerpen je kvalitetna i iskusna momčad koja je već tri sezone u neizmijenjenom sastavu. Uz to, doveli su jednog igrača koji je činio prevagu, ali mi smo unatoč svemu uspjeli iskoristiti prednost domaćega parketa i plasirati se u finale. U finalu nam je nedostajalo sreće, pameti i iskustva. Odigrali smo taktički vrlo dobro, ali nedostajao nam je bolji šut i vođa koji može napraviti prevagu. No, u svakom slučaju mogu biti izuzetno zadovoljan sezonom. Ponosan sam na svoje igrače koji su tijekom cijele sezone davali sve od sebe. Minula sezona je za mene neizmjerno veliko iskustvo.
U Europi je zaista rijetkost naići na momčadi poput Liegea koje unatoč skromnom budžetu igraju gotovo ravnopravno s mnogo bogatijim protivnicima. Danas je ipak u europskoj košarci gotovo sve u novcu.
– Prošla sezona je pokazatelj da nije sve u novcu. No, novac je u finalu ipak odigrao svoje jer se pred finale Charleroi pojačao dvojicom igrača koja su platili 37 tisuća dolara mjesečno. Da je meni Uprava mogla osigurati dvojicu toliko skupih igrača, vjerojatno bih sve bilo drukčije. Zaključak je da ipak nije sve u novcu. Marljivim i predanim radom se može nešto napraviti.
Stipanović i Papac
Uz Gjergju su u Liegeu bili Andrija Stipanović i Ivan Papac.
– Jako sam zadovoljan njima dvojicom. Papac je igrao nešto manje, ali njemu je trebalo puno više vremena za prilagodbu. Dosta sam ga forsirao na poziciji tri što nije njegova prirodna pozicija. Papac tehničko-taktički, a i fizički, bolje može odigrati na poziciji niskoga krila nego na poziciji krilnoga centra. Prošlog ljeta sam razgovarao s trenerom Danijelom Jusupom koji je Ivana trenirao u Zagrebu. Jusup, također, smatra da Ivanu više odgovara igranje na poziciji niskoga krila, odnosno poziciji tri. Vjerujem da je Ivan ovaj prijelaz prevladao. Namjeravam ga ostaviti u momčadi i sljedeće sezone ga više koristiti. Kada govorimo o Stipanoviću, on je odigrao najbolju sezonu u karijeri. Zaslužio je novi, poboljšani ugovor. Belgijska liga je odlična za njega jer u njoj dominiraju igrači poput Andrije, visine od 203 do 210 cm.
Osim Stipanovića i Gjergja je potpisao novi ugovor.
– Imao sam neke druge opcije, a najzanimljivija od njih mi je bila jedna iz Italije. No, u razgovoru s predsjednikom Liegea sam dobio punu podršku i odriješene ruke čime je dokazao da ima potpuno povjerenje u mene i moj rad. Štoviše, predsjednik je sa mnom želio potpisati na čak četiri godine, na što nisam htio pristati. Na kraju smo potpisali na tri godine, s tim da mogu otići samo u Charleroi ili euroligaški klub. Naravno, uz plaćanje odštete.
Ipak, ovakvu sezonu će biti jako teško ponoviti.
– Bit će vrlo teško. Neophodno će biti ponovno dovesti kvalitetne igrače za malo novca. Naši konkurenti Antwerpen, Mons i Oostende imaju budžete veće od milijun eura i već su se počeli pojačavati. Neće biti lako, međutim, ja sam borac i pokušat ću svim silama ponoviti ovaj uspjeh. Nastojat ću podići domaće igrače koji su vrlo cijenjeni u Belgiji.
 


O Dariju Gjergji


Danijel Jusup:
– Dario je dugo godina radio u Ciboni uz Dražena Anzulovića i skupljao iskustvo u vrhunskom klubu. U prvoj samostalnoj sezoni je postigao vrlo veliki uspjeh. Završio je fakultet i vrlo je odgovoran i ambiciozan. Željan je znanja, želi napredovati i rado će prihvatiti sugestiju ili kritiku. O njemu mogu reći samo najbolje.
Dražen Anzulović:
– Dario je u Belgiji napravio vrhunski rezultat i time potvrdio da je sposoban za samostalnu trenersku karijeru, što sam ja znao i prije. S obzirom na njegovo znanje, vjerujem da će napraviti respektabilnu karijeru. Za početak je dobio idealan klub u odličnoj ligi. Surađivali smo 8 godina i o njemu mogu reći sve najbolje.




 


Promoviranje igrača


Dokaz kvalitetnoga rada je jagma koja vlada na tržištu za prošlosezonskim igračima Liegea.
– Nikoga od prošlosezonskih igrača ne mogu zadržati, gotovo svi potpisuju dvostruko veće ugovore. Primjerice, prošlogodišnji MVP lige Will Thomas u Liegeu je igrao za 115 do 120 tisuća dolara, a sada je potpisao za Oostende za godišnju plaću od 260 tisuća dolara. U Liegeu sam osuđen na promoviranje igrača koji se kasnije dobro prodaju, a ako uz to napravim rezultat – odlično.


 


Jusup se pokazao


Jeste li uspjeli pratiti igre Zadra u prošloj sezoni?
– Jusup je u tri mjeseca sve pokazao. Za Zadar se ja ne bojim, samo treba pustiti Jusupa da radi. Ako pogledamo rezultate i stvorene igrače u posljednjih 15 godina, shvatit ćete da je sve djelo Danijela Jusupa. Kada govorimo o finalu s Cibonom, puno je nedostajao Vladimer Boisa. On ne postiže puno poena, ali radi mnogo drugih korisnih stvari. Da se on nije ozlijedio, vjerujem da bi bilo 3-1 za Zadar.


 


Reprezentacija


Reprezentacija se nakon 16 godina plasirala na SP. Što očekivati u Turskoj, ako uzmemo u obzir da je provedena svojevrsna smjena generacija.
– Ako u Tursku idemo s mladom reprezentacijom, ne smijemo im na leđa staviti preveliko breme rezultata. Treba pustiti stručni stožer da radi i ne suditi im prerano, jer godinama nismo napravili veliki rezultat. Jedino mjerilo uspjeha reprezentacije bit će rezultat. Tako je najpoštenije.