Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Recesija odgodila preseljenje Čistoće

Autor: Anita Ćustić

04.07.2010. 22:00
Recesija odgodila preseljenje Čistoće

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U planu je bilo da se realizacijom gospodarske zone Crno preselimo tamo, no sada je sve to odgođeno. Bili smo u fazi izrade projektne dokumentacije, no zbog recesije je još uvijek sve na ideji, kazao je Ćurko, istaknuvši kako je svjestan da lokacija njihove tvrtke nije primjerena, ali oni se ipak nastoje ponašati u skladu s okruženjem
Nezadovoljstvo stanara zgrada na Višnjiku, u Ulici Andrije Hebranga, koje se nalaze neposredno u blizini tvrtke Čistoća d.o.o., posljednjih je godina u javnosti poznato, a ovih je dana rezultiralo pokretanjem peticije za izmještanjem spomenute tvrtke iz njihove blizine. Inicijativu za potpisivanjem peticije pokrenula je Jurate Kuzmar, jedna od stanarki koja je više puta kroz medije nastojala riješiti ovaj problem, a koji, kako ona kaže, podrazumijeva nesnosan smrad, buku koju danonoćno proizvode tamošnji kamioni te najezde muha, komaraca i drugih parazita koje im iz Čistoće ulaze u domove.
– Već četiri godine stanari triju zgrada u Ulici Andrije Hebranga koje su na udaru Čistoće žive u nehumanim uvjetima. Zbog svakodnevnog pranja njihovih kamiona voda se prelijeva prema nama i sa sobom donose gigantske komarce, muhe i nesnosan smrad, koji je sada za vrućina neizdrživ.
Kršenje ljudskih prava?
U naše domove ulaze gigantske muhe koje se hrane otpadnim vodama iz kamiona te su neuobičajeno velike i predstavljaju prijenosnike mnogih zaraznih bolesti. Ti kamioni noću stvaraju toliku buku da mi već godinama ne spavamo, to je u najmanju ruku kršenje ljudskih prava. Ne vjerujem da bi u bilo kojoj drugoj zemlji ovakva situacija mogla biti dopuštena. Sa svim tim je Grad jako dobro upoznat, gradonačelnik sadašnji kao i onaj bivši, ali nitko ništa ne poduzima. Samo nam znaju reći da se radi na rješenju problema, ali nitko ništa ne poduzima, pomaka nema, kaže ova gospođa, naglasivši kako je peticijom prikupila 60 potpisa koje će dostaviti Gradu i Čistoći.
Obratila se, kako kaže, i Sanitarnoj inspekciji odakle su joj odgovorili da ovaj slučaj nije sporan i da problema u tamošnjem radu nema.
Među potpisanima je i Igor Vulić, predstavnik stanara jedne od zgrada, one koja je prva na “udaru”, ali on, iako se slaže da ovoj tvrtki nije mjesto među stambenim zgradama, razumije da je to problem koji se ne može riješiti preko noći.
– Lokacija tvrtke Čistoća jest neprimjerena, osobito sada ljeti, i o tome se govori već godinama, ali mi nažalost ne možemo ništa. Jer, ja sam svjestan da je izmještanje ove tvrtke važna odluka koja zahtjeva znatna financijska sredstva i vrijeme. Gospođa Jurate je pokrenula peticiju i mi smo je podržali, to nije ništa sporno, ali znam da je to stvar realizacije i da nemamo koga kriviti. Ne vjerujem da će konstantni medijski napisi donijeti bilo što, jer znam da je i Gradu i Čistoći u interesu da što prije iznađu novo rješenje, ali to nije jednostavno, kazao je Vulić.
Gospodarske neprilike
Direktor Čistoće Tomislav Ćurko, itekako je upoznat s ovom situacijom, osobito s pritužbama gospođe Jurate koja ih, kako kaže, osobno posjećuje gotovo svakodnevno, ali kojoj nažalost, ne mogu pomoći.
– Mi bismo bili najsretniji kada bismo uspjeli preseliti na novu, veću lokaciju, jer sadašnji nam je prostor odavno postao premalen. No, nažalost, to je problem koji se ne rješava preko noći, osobito sada u vrijeme recesije i teških gospodarskih neprilika. U planu je bilo da se realizacijom gospodarske zone Crno preselimo tamo, no sada je sve to odgođeno. Bili smo u fazi izrade projektne dokumentacije, no zbog recesije je još uvijek sve na ideji, kazao je Ćurko, istaknuvši kako je svjestan da lokacija njihove tvrtke nije primjerena, ali oni se ipak nastoje ponašati u skladu s okruženjem.
Također je naglasio kako mu se još nikada nitko osim gospođe Jurate nije požalio pa stoga smatra da je pokazati strpljenje i razumijevanje od strane stanara ipak moguće.
– Ja razumijem da stanarima nije ugodno i samim tim što im pogled baca na kamione, ali nije istima da stvaramo tako nesnosnu buku, jer mi ne radimo nikakve grube radove. Osim toga, svoja vozila peremo tijekom dana, između 12 i 13.30, a ne tijekom noći kada bukom budimo stanare. Također, otpadne vode odlaze u separator, u odvodnik te se pročišćavaju tako da je nemoguće da se otpadna voda slijeva u dvorište zgrada. Da je situacija takva kakvom je opisuje gospođa Jurate, mislim da bi najgore bilo u našim uredima, kazao je Ćurko, naglasivši kako na drugačiji način tvrtka nebi mogla ni djelovati, jer postoje zakoni i propisi kojih se mora držati.
Čistoća, kako kaže, svake godine podliježe pregledima Sanitarne inspekcije i uvijek ispunjava sve uvjete koji joj omogućuju normalan rad.
– Ni nama ovakav rad ne odgovora, ali rješenja trenutačno nema, i mi se trudimo prilagoditi koliko možemo. Nedavno smo bili u razgovorima s gospodinom Vulićem s kojim smo se dogovorili da ćemo posaditi malo zelenila ispod njihovih prozora kako bi im barem pogled bio ugodniji. To je ono što mi možemo napraviti i po tom pitanju se trudimo, kazao je Ćurko.