Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Što je uopće to – kazalište?!

Autor: Goran Bujić

04.07.2010. 22:00
Što je uopće to – kazalište?!


U ponedjeljak, 05. srpnja u 21:30h u dvorištu Providurove palače gostuje Hrvatsko narodno kazalište iz Splita s komedijom “Gretica str.89” po tekstu Lutza Hübnera. Redatelj: Dražen Ferenčina; prijevod: Damir Mađarić; režija i scenografija: Dražen Ferenčina; kostimografija: Najda Kromić; oblikovanje svjetla: Miroslav Mamić; odabir glazbe: Maja Žarković, a uloge tumače: Elvis Bošnjak kao Redatelj i Andrijana Vicković kao Glumica.
Njemački suvremeni autor Lutz Hübner svojom komedijom “Gretica str.89” u središte priče postavljanja pitanje – što je kazalište. Kroz odnos redatelja i glumca igra se različitim tipologijama i procesima razvoja to dvoje umjetnika. Pred publikom strogo prešućivan odnos redatelja i glumice, u Hübnerovoj “Gretici” prolazi rampu prema publici. Njihov proces stvaranja kazališne iluzije publici postaje rastvoren i blizak, na način razgradnje misterija redatelja sačinjenog od panike, straha, prepotencije, boli, radosti, nesigurnosti….
“Gretica” razobličuje kazalište, razotkriva njegov „život” koji publika inače nema prilike vidjeti jer se do-gađa na probama, onda kada u dvorani nema nikoga osim redatelja i glumaca, i bavi se onim trenucima kada glumci nisu skriveni iza kostima,šminke, raskošne scenografije…….već su samo ljudi, sa svojim problemima, dramama, strahovima običnih ljudi, poput onih iz gledališta.
Polazište Hübnerove komične igre je Goetheov “Faust” – glumica i redatelj pokušavaju postaviti na scenu jednu malu situaciju iz tog velikog djela, ali su u stalnom nesporazumu, pa izgleda nas kroz kazalište, od probe do probe , vodi nekakav duhoviti Mefisto. On im, kao pravi razbijač iluzija, pomaže da demistificiraju jedan svijet koji počiva na iluzijama, i to sam zato da bi im stvorio prostor za nove iluzije…..