Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

U znaku sunca, mora i glazbe za ples

Autor: Tomislav Jerak

04.07.2010. 22:00
U znaku sunca, mora i glazbe za ples

Foto: Filip BRALA



Zasigurno jedan od važnijih događaja sezone, popularni Gardenfest, već je prvog vikenda ispunio mnoga očekivanja. Iako ne u tolikom broju kao lani, mnoštvo mladih, većinom Engleza, zabavljalo se u festivalskoj zoni uz renomirana imena svjetske klupske glazbe. Da stvar bude bolja, vremenski uvjeti bili su izvrsni, pa je svaka točka programa mogla ići svojim tijekom. Većina ovogodišnjih posjetitelja Gardenfesta vraća se iznova zahvaljujući dobrim iskustvima prijašnjih godina. Oni koji su pak prvi put na idiličnom prostoru poluotoka Pinije, ali i općenito u Petrčanima, naprosto se ne mogu nadiviti jedinstvenoj lokaciji koju ima ovaj festival.
Festival je počeo u petak u popdnevnim satima. Prvog vikenda imali smo priliku vidjeti nastupe više desetaka DJ-a i bendova, među kojima su i svjetske atrakcije 2020 Soundsystem, Crazy P, Dave Beer, Tristan Da Cunha, Horse Meat Disco, Stu Patterson, Greg Wilson, Norman Jay i brojne druge izvođače. S najvećim nestrpljenjem očekivao se nastup jednih od najvećih ovgodišnjih glazbenih atrakcija, 2020 Soundsystema i Crazy P-a. 2020 Soundsystem svjetska je glazbena atrakcija unikatnog glazbenog izričaja koju je osnovao Ralph Lawson. Glavna odlika ovog benda su nastupi uživo po kojima su poznati u cijelom svijetu, a svoju su karijeru započeli u britanskim klubovima Fabric, Back To Basics, The Subclub i Bugged Out. Nakon odličnog albuma prvijenca No Order, bend je izdao i nedavno objavljen album Falling te Live at Sonar koji je pomaknuo granice glazbene produkcije. Upravo su nastupi na španjolskom festivalu Sonar 2020 Soundsystem ovaj bend učinili planetrano poznatim. Crazy P britanski je bend koji je posljednjih godina posao ljubimac hrvatske publike. Ovaj britanski bend 1995. godine osnovali su Chris Todd i Jim Baron nakon druženja na Nottingham fakultetu. 2002. godine bendu se pridružje vokalistica Dannielle Moore poznata po specifičnim scenskim nastupima. Bend je do sada izadao pet albuma, nekoliko singlova, uključujući i hit singl Stop Space Return.
– Oduševljena sam hrvatskom obalom i The Garden festivalom. Kao i svake godine s velikim nestrpljenjem očekujem ovoljetni nastup u Petrčanima, izjavila je Dannielle Moore prilikom odlaska s londonskog aerodroma u Zadar.
Osim programa u festivalskoj zoni, odličan štimung bio je i na Argonaughtyju. Ovaj predivan drveni brod omogućuje mladim strancima da dožive zadarski otočni arhipelag i pritom se odlično zabave uz nastupe poznatih DJ-a. Zaista jedinstvena kombinacija, koja uostalom i čini ovaj festival poznatim u svijetu. Ovaj tjedan proći će više u chill-out atmosferi uz mnoge DJ-e, sunce, more i, naravno, finalne utakmice svjetskog prvenstva, dok se za vikend očekuje glazbena poslastica Hercules + Love Afair.
 


Odbjegle nevjeste


The Garden Festival je već godinama neizostavno mjesto na top listi hrvatskih partijanera koji se žele provesti na jedinstvenom mjesto kao nikad u životu, možda čak i posljednji put.
Djevojačka večer – ritual koji simbolično predstavlja prijelaz iz djevojačkog u zrelo, odgovornije razdoblje žene i majke i posljednju pravu večer zabave prije braka, sve je popularnija i u Hrvatskoj. Tako smo u gužvi naišli na “odbjegle nevjeste”, koje su upravo večer Gardenfesta izabrale za proslavu djevojačke večeri. Za neke je to možda nezamislivo, no djevojke su tu večer imale sve što bi imale i na klasičnoj proslavi, puno pića, dobro društvo, glazbu te puno razgolićenih muških tijela. Nadajmo se da će nakon nekoliko dana takvog feštanja još uvijek doći do vjenčanja.