Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski nadbiskup zazvao zagovor Sv. Nediljice za zdravi duh u obiteljima

Autor: Velimir Brkić

04.07.2010. 22:00
Zadarski nadbiskup zazvao zagovor Sv. Nediljice za zdravi duh u obiteljima

Foto: Velimir BRKIĆ



Kako pred Bogom stojimo u odgovornosti za obitelj, za darove koje nam je dao, upitao je nadbiskup Puljić u propovijedi, govoreći o obitelji kao rasadniku života, školi vjere i istinskom putu čovjekova života. Ona je temelj društva, kada je obitelj zdrava i društvo napreduje, istaknuo je zadarski nadbiskup
Zavjetna svetkovina Sv. Nediljice u istoimenom svetištu u Vrani tijekom cijelog jučerašnjeg dana okupila je više tisuća hodočasnika iz cijele Zadarske nadbiskupije. Brojni vjernici s kopna i otoka svake godine hodočaste u ovu duhovnu oazu molitve i zajedništva s Bogom, a govoreći o svom iskustvu ističu kako ih Vrana uvijek iznova privlači te mole s pouzdanjem u Božji zagovor za svoje potrebe i nakane.
Bogata kulturna i vjerska povijest suncem okupane Vrana u duhovno-molitvenom ozračju, jedno je od središnjih nadbiskupijskih svetišta. Unatoč “zvizdanu”, nesnosnoj sparini i 34 stupnjeva Celzijeva u hladu, hodočasnici su pješice, poneki i bosonogi, na biciklima, mopedima, skuterima, automobilima i kombijima od ranog jutra do mraka pohodili svetište Sv. Nediljice, djevice i mučenice. A već iskusni hodočasnici sa sobom su ponijeli vrtne stolice i stolove.
Središnje misno slavlje za vanjskim oltarom ispred crkve Sv. Nediljice predvodio je zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić u zajedništvu s vranskim župnikom don Šimunom Šindijom i brojnom subraćom svećenicima. Nadbiskup je zazvao molitveni zagovor Sv. Nediljice za zdravi duh u obiteljima, da vjernici s tog hodočasničkog mjesta susreta s Bogom i vapaja upućenih njemu pođu obdareni nadom, vedrinom i sigurnošću da je Bog s nama na našem putu.
– Kako pred Bogom stojimo u odgovornosti za obitelj, za darove koje nam je dao, upitao je nadbiskup Puljić u propovijedi, govoreći o obitelji kao rasadniku života, školi vjere i istinskom putu čovjekova života. Ona je temelj društva, kada je obitelj zdrava i društvo napreduje, rekao je nadbiskup.
– Obitelj je određena od Boga. Brak između muškarca i žene je osnova Njegovog vječnog nauma. Djeca imaju pravo biti rođena u savezu braka i podignuta od oca i majke koji u potpunoj vjernosti poštuju bračni zavjet. Sreća će se u obiteljskom životu najprije doseći kada se temelji na učenjima Gospodina Isusa Krista. Uspješni brakovi i obitelji su uspostavljeni i oni se čuvaju na načelima vjere, molitve, pokajanja, opraštanja, poštovanja, ljubavi, sućuti, na radu i zdravim rekreativnim aktivnostima, istaknuo je nadbiskup Puljić podsjećajući pritom nazočno vjerničko mnoštvo na zavjetnu, vječnu bračnu poruku: “Što Bog združi čovjek neka ne rastavlja”.
Na kraju euharistijskog slavlja mons. Puljić blagoslovio je sve predmete kupljene u i oko svetišta Sv. Nediljice. Naime, gotovo svaki hodočasnik sa sobom kući odnese barem jedan najjednostavniji i najjeftiniji svetački predmet koji se prodaju na tradicionalno brojnim štandovima.
Prije blagoslova vjernika don Šindija je poželio u svetištu izgraditi novu crkvu što je vjernički puk u “blaženoj” hladovini u svojevrsnog botaničkog vrta oko crkve, odobrio ushićenim pljeskom tisuće ruku.
Gospin kip u procesiji do crkve nosile su djevojke iz Vrane, dok je svečanom ugođaju pridonio župni zbor pod ravnanjem č.s. Andrijane. Osim svečanog koncelebriranog misnog slavlja svete mise su održane u 7 i 9 sati, a misa s blagoslovom djece je u 18 sati.
Tko je jučer barem na trenutak došao u Vranu, mogao je ponijeti samo lijepe dojmove i emocije opuštenog, veselog, gostoljubivog podneblja pod kojim jednostavno treba znati uživati.
 


Policajci imuni na vrućinu


Pojedinim hodočasnicima velika vrućina bila je gotovo nepodnošljiva. Međutim, najteže je bilo, priznali ili ne, brojnim policajcima PU zadarske koji su besprijekorno regulirali promet i po najvećim vrućinama, sve od kanala na Vranskom jezeru. Još u rano nedjeljno jutro oko 5 sati desetine policajaca započeli su s osiguranjem i regulacijom prometa i tako tijekom cijelog nedjeljnog dana. Bez problema usmjeravati beskrajne kolone automobila s mnogima vozačima kojima je u glavu “udarilo” sunce i to na nekoliko alternativnih parkirališta je svakako za veliku pohvalu.




 


Nakon duhovne, uslijedila je tjelesna okrepa


A da u Vrani uz misno slavlje i zavjetne molitve veliki značaj ima i opće pučko okupljanje, potvrđuju brojni improvizirani štandovi uz uobičajenu ponudu robe. Dakako, i šatori s pečenom janjetinom, štandovi sa svetačkim predmetima, ali i onih iz China shopa pa sve do neizostavnih prosjaka na ovakvim prigodama. Vrana se na trenutke otkrivala kao svojevrsna oaza zabave, veselja, ali i neupitne pobožnosti. Bilo je u Vrani svega, a najviše uzvišenog ozračja koje je došlo s blagdanom Sv. Nediljice.