Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Festival- čuvar starih pučkih pjesama

04.07.2011. 22:00
Festival- čuvar starih  pučkih pjesama


Svrha i cilj festivala je da se stare pučke pjesme koje su se nekad davno izvodile u mjestu Sali ne zaborave i uživo snime kako bi se izdao CD. Snimanjem i izdavanjem “nosača zvuka” organizatori žele budućem naraštaju prenijeti dio nekadašnjeg načina života


U subotu je održan treći po redu Galeb fest pod nazivom “Ta divna Saljska noć” u Salima u predjelu znanom kao Frkin dvor. Organizator ove manifestacije je Ante Frka.
Svrha i cilj festivala je da se stare pučke pjesme, koje su se nekad davno izvodile u mjestu Sali, ne zaborave i uživo snime kako bi se izdao CD. Snimanjem i izdavanjem “nosača zvuka” organizatori žele budućem naraštaju prenijeti dio nekadašnjeg načina života. Ideja je potekla od organizatora Ante Frke i njegove supruge Irene, a  pripomogao im je glazbeni producent Mile Kršlović.
Grupa pučkih pjevača iz Sali uspjela je mnogobrojne posjetitelje vratiti u prošla vremena i prisjetiti ih na pjesme koje su mladići pjevali djevojkama ispod prozora i na seoskim okupljanjima. Na kraju programa publika je gromoglasnim pljeskom izrazila svoje zadovoljstvo programom te su se priključili i zajedno s pjevačima otpjevali pjesmu “Ajdemo naprid”.
Mjesto Sali ovom manifestacijom dokazalo je da svaki kulturan događaj itekako važan za život otočnog mjesta, a svaki posjetitelj svojim dolaskom je izrazio podršku ne samo organizatoru, već i okupljenim izvođačima koji su se marljivo pripremali.
U ugodnoj atmosferi Frkinog dvora nakon programa kojega je vodila Vesna Benić, posjetitelji su imali priliku u opuštenoj atmosferi nastaviti druženje uz frite i
kroštule, koje su pripremile vrijedne ruke saljskih žena te se uz bevandu i sok okrijepili.
Također, publika je bila informirana o festivalu zabavne glazbe u Salima koji će se održati u kolovozu na igralištu kod škole te se unaprijed pozivaju svi mještani da podrže ovu kulturnu manifestaciju te svojim dolaskom izraze podršku organizatorima Anti Frki i TZ mjesta Sali.
 


Sjetili se i Augustina Zanića Cenka




Ovaj oblik nematerijalne kulturne baštine svoga otoka predočio je  mješoviti ansambl u kojem su svojim sopranima lirsku retoriku izrazile  Neda Armanini, Irena Frka, Mladenka Maras, Tonka Raljević, Marija Špralja,  Neda Zanić, dok su im snažnijim baritonima i basima parirali muški pandani  Marijan Milić, Vojko Buturić, Frane Grbin, Anđelko Piasevoli, Ante-Tonći  Puhov,Ivo Raljević i Ante Zanić.  
Svoju vokalnu izvedbu su započeli odavanjem počasti svom preminulom  sumještaninu i supjevaču Augustinu Zaniću – Cenku, kojem je pjesma  odista značila život. Njemu u spomen su otpjevali omiljenu mu pjesmu  „Cenko, more Cenko, more pogledaj me” s  kojom se uistinu može staviti  znak jednakosti i prepoznatljivosti s njegovom osebujnom osobnosti.
I. DOMINIS