Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Iz Kukljice se ove godine vraćamo s nagradom

04.07.2011. 22:00
Iz Kukljice se ove godine  vraćamo s nagradom


Zadarska klapa Leut će tijekom ljeta sudjelovati na dva festivala koji će se održati u mjesecu srpnju. Prvi je Hrvatski festival klapa i mandolina u Opatiji, a drugi je Zadarski festival zabavne glazbe koji će se održati u Kukljici.
Opatijski festival se održava treći put po redu i poznat je po visokoj kvaliteti i vrhunskoj organizaciji.
– Na festivalu sudjeluju klape iz cijele države. Selekcija sudionika radi se prema kvaliteti i prema dosadašnjem radu, rekao nam je Braco R. Surić.
Prijava za sudjelovanje na festivalu treba sadržavati četiri pjesme, dvije narodne i dvije po izboru.
– Na dan festivala, koji će se održati 24. srpnja, svaka klapa izvest će jednu narodnu i jednu po izboru pjesmu. Organizatori su zahtijevali da se prijave četiri pjesme kako se ne bi došlo do toga da se ista pjesma ponovi. Mi smo se odlučili za dvije pjesme “More moje, ča me ne umori” u našoj obradi. Upravo specifičnost naše klape je da je naš sav autorski rad od pisanja glazbe i teksta do snimanja pjesama, kazuje Surić. Druga pjesma s kojim Leut odlazi u Opatiju je “Dome moj dragi”. To je najuspješnija pjesma klape Leut s njihovog prvog albuma.
– Na festivalu sudjeluje deset klapa od Dubrovnika do Kvarnera tako da će biti izvedeno 20 pjesama, dodaje voditelj klape Leut.
Voditeljica festivala je Lejdi Oreb, a umjetnički direktor je Ivica Žunić.
– CD s pjesmama s festivala snimit će se točno onako kako budu izvedene na pozornici bez retuširanja i intervencije na zvuk. To nas još više motivira da budemo 200 posto spremni, dodaje Surić.  
Leut i ove godine na Zadarskom festivalu zabavne glazbe koji će se održati 27. i 28. srpnja u Kukljici na terasi TN Zelena Punta.
– Na ovogodišnjem festivalu predstavit ćemo se pjesmom “Nema barke, nema Anke”. Za razliku od prošle godine, računamo da bi mogli dobiti neku nagradu. Pozadina je narodna pjesma “Plovi barka” iz koje je izvučen stih te je skladana prava veselica nostalgičnog sadržaja. Već sada se može čuti na radio postajama, a na nekima je bila hit dana, dodaje Surić.
Surić glazbenim vodama plovi 43 godine, a dugi niz godina stoji na pramcu Leuta. Svoju glazbenu karijeru započeo kao DJ u školskim danima.
Klapa Leut uglavnom, no na žalost, kako napominje Surić, nastupa u inozemstvu. U manjoj mjeri nastupamo po zabavama i službenim domjencima.
– Imamo tri oblika nastupa. To su koncerti, zabavni program s ozvučenjem i sudjelovanjem jednog benda. Znamo nastupati zajedno sa slovenskim grupama. Najzahtjevniji i najemotivniji su nastupi bez ozvučenja u direktnom dodiru s publikom, govori Surić. Klapa broji od osam do deset članova, a znamo nastupati u formaciji od pet do šest.
– Kada sudjelujemo na festivalu, na pozornici nas je od sedam do osam. Naš repertoar pjesma je vrlo bogat te obuhvaća hrvatske, slovenske, njemačke i talijanske narodne pjesme, zaključuje Surić.